HABERLER>TARIM
26 Ağustos 2022 Cuma - 22:42

'Tahıl Koridoru' ile 984 bin ton yük taşındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ukrayna çıkışlı tahıl koridoru kapsamında bugüne kadar toplam 41 gemi Ukrayna'nın limanlardan yüklü olarak kalkış yaptı. Bu gemilerin; 17'si Türk bayraklı, sahipli veya işletenlidir, 19'u yüklerini Türkiye limanlarına getirdi. Bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı 984 bin 536 tondur" dedi.

 Tahıl Koridoru  ile 984 bin ton yük taşındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çırağan Sarayı'nda saat 20.00'de düzenlenen Deniz Ticaret Odasının 40. Yıl Gala Yemeğinde konuştu. 


'41 GEMİ UKRAYNA'NIN LİMANLARDAN YÜKLÜ OLARAK KALKIŞ YAPTI' 

Bakan Karaismailoğlu, "Küresel bazda denizyolu ile yapılan yük hacmi son 50 yılda 20 kattan daha fazla büyüdü. Bu durum denizcilik sektörünü küresel ticarette en stratejik sektör konumuna getirdi. Dünyada gemi takip sistemlerini ilk kuran ülkelerden biri yine biziz! Dünya genelinde 2021 yılında konteyner elleçlemelerinde yaklaşık yüzde 6'lık artış ve toplam yük elleçlemesinde de yüzde 3,2'lik artış kaydedilmiş olmasına rağmen, ülkemiz limanlarında toplam yükte yüzde 6'lık artış yaşandı. Ro-ro taşımacılığında ise yüzde 15,5 artış kaydedildi. Diğer taraftan yine aynı dönemde limanlarımıza yanaşan kruvaziyer gemi sayısı 40 kat artarak 437'ye ulaştı ve toplamda 400 bine yakın kurvaziyer yolcusu ülkemiz limanlarında ağırlandı. Hepimizin bildiği üzere Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasında çok önemli bir yer edinen 'Tahıl Koridoru' Türkiye'nin öncülüğünde ve girişimiyle, ilgili kurumlarımızla iş birliğiyle çok yoğun bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Ukrayna çıkışlı tahıl koridoru kapsamında bugüne kadar toplam 41 gemi Ukrayna'nın limanlardan yüklü olarak kalkış yaptı. Söz konusu gemiler ile 9 farklı çeşit yük taşındı. Bu gemilerin; 17'si Türk bayraklı, sahipli veya işletenlidir, 19'u yüklerini Türkiye limanlarına getirdi. Bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı 984 bin 536 tondur. Türkiye limanlarında gelen gemilerin taşıdığı toplam yük ise 228 bin 971 tondur. Yani toplam yükün yüzde 27'si bizim limanlarımıza gelmiştir. Ukrayna limanlarında bekleyen diğer gemiler için de girişimlerimiz yoğun şekilde devam ediyor" diye konuştu.

'DENİZCİLİK SEKTÖRÜMÜZE 2053 YILINA KADAR 21,6 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ'
Bakan Karaismailoğlu, "Türkiye'mizin 2053 Vizyonu ışığında, ülkemizi 'dünyanın ilk 10 ekonomisi' içinde hak ettiği yere kavuşturacak, 30 yılık ulaştırma ve haberleşme yatırım planımızı tüm kamuoyu ile uzun zamandır paylaşıyoruz. Bu plan kapsamında 30 yılda 198 milyar dolar yatırım öngördük. Denizcilik sektörümüze 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu sayede 180 milyar dolar millî gelirimize katkı sunacağız. Üretime etkisi 320 milyar doları aşacak. Kısaca “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız'da Mavi Vatan'ımızın temeli, ulaşımdaki entegrasyonumuzun kilit noktası denizyollarına özel bir yer ayırdık. Buna göre: Liman tesisi sayısını 255'e çıkaracağız. Limanlarımızda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmasını sağlayacağız. Limanlarda otonom sistemler ile elleçleme verimliliği artırılacak. Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli ulaşım projelerinden olan Kanal İstanbul ile Türkiye'nin denizyolu taşımacılığındaki rolünü güçlenecek. İstanbul Boğazı'nda seyir emniyetini artıracak, boğazdaki gemi trafiğini azaltacağız" şeklinde konuştu. (DHA)

 
Bir çanta dolusu uyuşturucu ele geçirildi!
 
Sözcü Kalın'dan kritik görüşme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ'dan 'tarım' mesajı: Maliyetler de gelirler de arttı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma ...
Türkiye ile Sudan ortak tarım şirketi kuracak
Türkiye Unitrak Dış Ticaret ve Yatırım AŞ ile Sudan El-Cezire Tarım Projesi ...
TÜBİTAK'tan teknolojik tarım projelere destek!
Tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla gıda, tarım ...
 
Tarım arazilerine düzenleme: Üretimi sürdüren varis, toprağı kullanmaya devam edecek!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim alanlarında üretimin artırılması için yeni ...
Sözleşmeli tarımın detayları belli oldu
Türkiye yeni tarım modeliyle vites yükseltecek. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ...
'Türkiye’nin tarımda üretim üssü haline gelmesi lazım'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin tarımda bir üretim üssü haline ...
 
Tarımsal girdi fiyatlarında artış!
Tarımsal girdi fiyatlarında rekor serisi Haziran ayında da sürdü. Tarımsal ...
Dalında kuruyan incirde yüksek kalite bekleniyor
Dünyanın önde gelen kuru incir üretim merkezi Aydın'da, kalite ve rekolte ...
3 bin 500 vatandaşa iş ve aş kapısı... Dikili Tarım OSB yola çıktı
Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi temel atma töreni ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva