HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2012 Çarşamba - 10:06

'SPK Başkanı'nı aldık, borsa rekor kırdı'

Başbakan Yardımcısı Babacan, SPK Başkanı'nı görevden aldıktan sonra borsanın rekor kırdığını belirterek, "Twitter'dan 'iyi oldu' mesajları aldık" dedi.

 SPK Başkanı nı aldık, borsa rekor kırdı

ANKARA - SPK Başkanı'nı aldık, borsa rekor kırdıBaşbakan Yardımcısı Babacan, Lahey yolunda ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tartışılan kredi kartları ve masraflarla ilgili tüketicinin korunmasının önemli olduğunu ancak aşırıya gidilirse faizlerin yükseleceği uyarısında bulundu. Piyasa güven göstergelerinin tarihin en iyi noktalarında olduğunu belirten Babacan, Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikalarıyla Nobel’e aday olması gerektiğini söyledi.

Babacan, TBMM Genel Kurulu’nda 2013 bütçesi sunulduktan hemen sonra Hollanda ile ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin kapanışı için Rotterdam’a geldi. Babacan Lahey yolunda ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

TWİTTER’DAN MESAJ ALDIK
Babacan, SPK Başkanı Vedat Akgiray ve 6 kurul üyesinin bir önergeyle görevden alınmasına ilişkin olarak, “Bu tür şeyler haber vererek olmaz, hızlı olur. Özel sektörden de bildiğim gibi” dedi. İMKB yönetiminin değiştirildiğini, oradaki yapılanmanın devam ettiğini anlatan Babacan, “SPK’yı da baştan sona gözden geçirmek için en tepeden başlıyoruz. 7 kişiden bazılarıyla devam edebiliriz. Bazıları değişebilir. Cumhurbaşkanı yasayı onayladığı gün yeni kurulu belirleriz. Geçiş dönemi uzarsa kurum için sıkıntılı olabilir. Bunu yaptık, normalde piyasa tepkisi farklı olabilirdi. O gün borsa rekor kırdı. Twitter’dan ‘çok iyi oldu’ diye mesajlar aldık. İMKB’yi yenileyip SPK’yı 1981’de bırakamayız” diye konuştu.

BANKALARLA ORTA YOL BULMALI
Bankaların işlem ve kart ücretleriyle ilgili sorunu değerlendiren Babacan, bankacılık sistemini güçlü tutmak gerektiğini vurgulayarak, “Güçlü banka güçlü sermaye demek. Bankalar gelirlerinin çoğunu faizden elde ediyordu. Faizler düşünce kârlılıklarını korumak için bu tür sabit işlem ücretlerine ağırlık verdiler. Dengesinin oluşmasını bekliyoruz. Ankara’da bir şubeden bir şubeye havale yaptığınızda verdiğiniz ücret taksiyle gitseniz ödeyeceğiniz ücretten fazla. Aynı zamanda Tüketiciyi Koruma Kanunu var. Tüketicinin korunması önemli ama aşırıya gidersek faizler yükselir. Burada bir orta yol bulmalıyız” dedi.

Babacan, Rekabet Kurulu’nun bankalarla ilgili incelemesinde de BDDK ile istişaresinin önemli olduğunu belirterek, ”Rekabet Kurulu mevzuatından taviz vermemeliyiz ama cezalar da bankaların finansal istikrarını sarsacak boyutta olmamalı. Türkiye kendi kendine zarar vermemeli” dedi.

MERKEZ BANKASI NOBELLİK
Son çıkan büyüme rakamlarının beklentilerin biraz altında olduğunu ifade eden Babacan, yıl sonu beklentisini bozacak bir rakam olmadığını, son çeyrekte iyi bir rakam beklendiğini vurguladı. Bu dönemde Merkez Bankası’ndan beklentiler olduğunu dile getiren Babacan, Para Politikası Kurulu’nun 7 kişiden oluştuğunu, üyelerin tek tek işine çok hâkim olduğunu vurguladı. “Ekibimize güveniyoruz” diyen Babacan, Brezilya’nın yaşadığı sorunları anımsatarak, Türkiye’de yüzde 10’a çıkan cari açığa rağmen TL’nin en istikrarlı para olduğunu ifade etti. Babacan, “Şimdi herkes diyor ki Merkez Bankası Nobel ödülünü hak ediyor. Merkez Bankası’nın duruşu 2001’de yazılan parti politikamıza harfi harfine uyuyor” dedi.

Yerli reyting şirketinin Bankalar Birliği’ne (BB) söylendiğini ifade eden Babacan, “Bankalar Birliği öncülüğünde bir çalışma yapılıyor. Bankalara bir an önce yapın, kendi çıkarınıza diyoruz. Bankalar Birliği bir tane kursun diyoruz” dedi.

Babacan, Hazine’nin, Savunma Sanayi Fonu’nun parasını aktarmadığına ilişkin olarak da, “Bu kadar sıkıntı varken parayı oraya vermek doğru olmaz. Parayı bitirsinler veririz. Mesele savunma olunca sorun olmaz. Deneyelim bakalım ne oluyor, seneye ayrıca karar veririz. Hiçbir kurum parasının kesilmesinden hoşnut olmaz. Başbakanımızın talimatıyla yaptık” dedi. Geçmişte fonların kapatıldığını ve 4 fonun bırakıldığını dile getiren Babacan, “Bugünkü aklım olsa onu da bırakmazdım” dedi.

BAŞIMI YASTIĞA KOYUP UYUYORUM
Avrupa’da yaşanan krizin yarattığı olumsuzluklardan örnekler veren Babacan, Rum lider Dimitris Hristofyas’ın televizyonda ağladığını anımsatarak, “Olağanüstü şartlardan geçiyoruz. Dışarıyı kontrol edemediğimiz için her türlü senaryoya hazır gidiyoruz. Yazılı hale getirdik, her senaryo için hangi kurum ne yapar, kim yetkili hepsini hazırladık. Ağır tedbirlere ihtiyaç duyulursa bakanlar kurulu kararı gerekiyor. Senaryoların eylem planları çekmecelerimizde. Rahat uyuyabiliyor musunuz, gece uykunuzu ne kaçırıyor diye soruyorlar. Başımı yastığa koyup 5’e kadar sayana dek uyuyorum çok şükür” dedi.

GAZ ALMAZSAK BİZE YAPTIRIM OLUR
İran konusunda altınla ilgili bir sorun olmadığını vurgulayan Babacan, “Senatoda yaptırım için çalışıyorlar ama uygulaması zor olur. Bu coğrafyada altını kontrol etmek zor” dedi. Halk Bankası’ndaki hesabına paranın yatırıldığını, sonrasına karışılmadığını anlatan Babacan, “İran o parayı ne yapıyor. Özel sektör devreye giriyor. Altını ihraç ediyor. Şu ana kadar bir sorun yok. Petrolde alternatif var ama gazın alternatifi yok. Almazsak İran’a değil bize yaptırım olur. Hep beraber ne yapılacağını söylesinler. Gazın ikamesi o kadar kolay değil” diye konuştu.

TERÖRİZMİN FİNANSMANI RESTİ

FATH’ın karapara ve terörizmin finansmanı yasası ile ilgili 20 Şubat’a kadar süre vermesini değerlendiren Babacan, “Uygulamada yasa yetkiyi mahkemelere veriyor. Hukukçu arkadaşlarımız, ‘bu konuda sadece mahkemelere bırakırsak tutarlı sonuçlar alır mıyız, Türkiye hazır mı? Haksız muameleler olabilir mi?’ endişesi duyuyor. Nitekim mal varlığına el koyma var. Bir ülkenin terörist ilan ettiğini biz etmemiş olabiliriz. İşin siyasi boyutu var. PKK çadırda Apo resmiyle para topluyor. Bu terörün finansmanı değil mi? Niye Alman makamları gereğini yapmıyor. Ocakta yeniden oturup çalışacağız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Folkart Towers'a Exclusive Homes'tan en iyi yorumu
İnşaat sektörünün en kapsamlı ve kaliteli yayınlarından biri olan Exclusive ...
MYVIA'ya yoğun ilgi devam ediyor
“Böylesi İstanbul’da Bile Yok” sloganıyla Eylül ayında satışa sunulan ...
Geleceğin 'mimarları asma bahçeleri'ni gezdi
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen teknik gezi kapsamında ...
 
Konyalı Ahmet Usta ‘İzmir’i sarıyor’
Konyalı Ahmet Usta, kısa bir süre önce Menemen şubesini de hizmete açtı, ...
Cari açıkta sevindiren düşüş
Cari açık Ekim ayında 1.96 milyar dolarla beklentilerin altında gerçekleşti. ...
Şimşek’ten 2013 bütçe rotası: Didik didik inceleme ve tedbir
TBMM'de bütçe sunumu yapan Maliye Bakanı Şimşek, "Harcamalar tek tek gözden ...
 
OTOKENT'İN vizyonunu güneş enerjisi çizecek
İkinci el araç satışında Türkiye’nin önde gelen merkezlerden biri olan ...
Travel Turkey hem gözü hem de mideyi doldurdu
İzmir’de bu yıl 6’ncısı düzenlenen Travel Turkey İzmir 2012 Turizm Fuarı, ...
Türkiye’ye ‘büyümede’ kötü sürpriz
Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 ile beklentilerin altında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva