HABERLER>SAĞLIK
15 Ağustos 2024 Perşembe - 12:31

'Maymun Çiçeği' için açıklama: Korona kadar büyümez!

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, DSÖ’nün acil durum ilan ettiği maymun çiçeği salgınıyla ilgili değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu. Dr. Ayhan, “Demokratik Kongo’daki salgının, Covid kadar ciddi bir pandemi oluşturacağına en azından şimdilik ihtimal vermiyorum. Panik havası yaratacak bir durum yok ama yine de çok dikkatli olmalıyız. Düzensiz göç kontrol altına alınmalı. Düzensiz göç, büyük risk” dedi.

 Maymun Çiçeği  için açıklama: Korona kadar büyümez!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde başlayan “Maymun Çiçeği” salgını vakalarının 26 ülkeye yayılması üzerine Uluslar arası Acil Halk Sağlığı Durumu ilan etti. 2022 yılında 95 bin maymun çiçeği vakasına rastlanırken, 180 kişinin o süreçte hayatını kaybettiğini hatırlatan uzmanlar, 2023 yılında Afrika’da 15 bin, 2026 yılının ilk yedi ayında 17 bin 500 vakaya rastlandığını duyurdu.

Ciltte kızarıklık, döküntü, kabarcık ve sulu şişliklerin oluşmasıyla kendini belli eden bu salgını, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan ile konuştuk. Dr. Ayhan, Egedesonsöz’e, düzensiz göçün kontrol altına alınması gerektiğini, çünkü düzensiz göçün bulaşın ülkemize getirilmesi anlamında risk oluşturduğunu söyledi.

DİLEĞİMİZ, SALGININ O BÖLGEDE SINIRLI KALMASIDIR
Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslar arası Acil Halk Sağlığı durumu ilan ederken, bu acil durum duyurusunun, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyayla alakalı almadığına vurgu yapan Dr. Yüce Ayhan, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin olduğu bölgede ciddi bir artış söz konusudur. Orası, siyasi iktidarsızlığın olduğu, insan hareketlerinin çok denetlemediği, iç savaşın yaşandığı bir bölgedir. Böyle bir yerde temel sağlık hizmetlerini sürdürebilmek, topluma uygun bir sağlık hizmeti vermek mümkün değil. Maymun çiçeği hastalığının özellikle bu bölgede yayılmaya başlamasının sebebi budur. Aynı bölgede ebola salgını da yaşanmıştı yıllar önce… Dileğimiz, salgının o bölgede sınırlı kalmasıdır” dedi.

ŞU AN İTİBARİYLE ÜLKEMİZDE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI AÇIKLAMASI YOK
Maymun çiçeğinin, çok kolay bulaşan bir enfeksiyon olduğunu, solunumla bile bulaşabildiğini hatırlatan Dr. Yüce Ayhan, “Türkiye’nin ne yapması gerekir?” sorusuna da yanıt verdi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu enfeksiyon, öpüşme, cinsel temas, çarşaf, havlu gibi deriye temas eden tekstil ürünlerinden de bulaşabiliyor. Bulaşıcılığı yüksek bir enfeksiyondan söz ediyoruz. Bağışıklık sistemi daha duyarlı olan daha ileri yaş grubu ve daha düşük yaş grubuna mensup kişiler, çok hızlı bir şekilde hastalanabiliyor. Bulaşıcılığı nedeniyle toplum sağlığı sorunu yaratabilir.  Şu anda ülkemizde vaka görüldüğüne dair bir açıklama yok. Olduğu takdirde öncelikle vakaları doğru zamanda doğru noktada yakalayıp izole etmek gerekiyor. Temaslıları saptamak gerekiyor. Ancak dışarıdan gelen vakaların, Türkiye’de bu hastalığı yayabileceğini aklımızdan çıkarmamamız ve gereken önlemleri almamız gerekiyor. Özellikle düzensiz insan hareketleri, düzensiz göç kontrol altına alınmalı. Bu anlamda düzensiz göç, büyük bir risk oluşturabilir. Dolayısıyla sınırlarımızdan kontrolsüz insan girişini kontrol etmek zorundayız. Mülteci şeklinde geçişlerde sınırda izole edip sağlık koşullarını sağlamak gerekiyor. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Kişisel olarak, maymun çiçeği enfeksiyonu olan hastalarla yakın temastan kaçınmalıyız. Bu hastalık, deride lezyonla, kızarıkla kendini gösteriyor. Küçük su kabarcıkları oluşuyor ve o kabarcıklar kaşınır ancak kaşımaktan, patlatmaktan kaçınmak lazım. Ortak kullanıma müsait çarşaf ve havlular, ortak kullanımdan çıkarılmalı. Bu gibi ürünler, 60 derecede, yüksek ısıda kaynatılmalı kişisel korunma açısından.”

COVİD KADAR CİDDİ PANDEMİ OLUŞTURMAZ ANCAK YİNE DE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Bağışıklık sistemi zayıf ileri yaş ve düşük yaş gruplarının risk altında olduğuna da vurgu yapan Dr. Yüce Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maymun çiçeği hastalığının aşısı geliştirildi. Bakanlığın aşılama konusunda ne düşündüğünü bilmiyoruz. Sağlık otoritesinin bilgilendirmesine ihtiyacımız var. Aşı konusunda bir hazırlık var mı, risk gruplarının aşılanması mı söz konusu mu? Bugünden yarına panik havası yaratacak bir durum yok ülkemizde. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Ama her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkla ilgili de gerekli önlemleri almamız, temel sağlık hizmetlerini düzgün bir şekilde sürdürülebilir olmanız, tüm kesimlere kesintisiz bu hizmeti ulaştırmanız gerekiyor. Kriz durumlarında temel sağlık hizmetlerini aksatmadan vermek gerekiyor. Koronada olduğu gibi çok hızlı bir salgın haline gelebilir mi? Bağışıklık sistemi zayıflığı olan yaş gruplarının risk altında olduğunu söyleyebiliriz. Maymun çiçeği hastalığı, temastan bir gün sonra da ortaya çıkabiliyor, bir hafta, üç hafta sonra da…  Dolayısıyla temaslıları doğru tespit etmek gerekiyor. Teşhis anlamında laboratuvar altyapımız, koronada o kadar kuvvetli değildi ancak maymun çiçeği testlerini yapabilecek laboratuarlarımız var. Covid’de solunumsal bir bulaş söz konusuydu. Gerçi bu da solunumla bulaşabiliyor ama daha çok temasla geçiyor. Covid kadar ciddi bir pandemi oluşturacağına en azından şimdilik ihtimal görmüyorum. Yine de çok dikkatli olmak gerekiyor. Afrika ülkelerine turistik veya iş amaçlı gidecek insanlarımıza test ve aşı uygulaması mutlaka yapılmalı. Seyahatten dönüşte takip edilmeliler. Gerekli önlemler alındıktan sonra Afrika ülkelerine gidilmesinde bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.”

 
Tire FK'nın logosu başkandan esinlendi
 
Karşıyaka'nın filede yabancıları geldi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 15 Ağustos 2024 Perşembe 14:21

Hava alanı girişleri ve sınırlarda mutlaka tedbir alınmalı, kontrol yapılmalı. "Bırakınız geçsinler" olmaz..!

Yorumu oyla      1      0  
15 Ağustos 2024 Perşembe 13:45

Yine suni hastalık icat edip ekonomileri felç etmek. İlaç satmak. Başka dertleri yok. Sanki Kovid 19 bunların sattığı ilaçlar ile geçti. İnsanımız antibakteriyel gıdanın önemimi anladı. Turşu kırmızı lahana. Bir de sirke emin olun sanıldığından çok daha faydalı insanlık için. 5 lt suya 6 yemek. kaşığı karbonat 12 kaşık elma sirkesi. Bir bardak çay gibi sabah akşam kullandım pandemi dönemlerinde çok faydasını gördüm. Aşı falan olmadım.

Yorumu oyla      2      3  
ayrancılar ilçe izmir 15 Ağustos 2024 Perşembe 12:57

maksat milleti aşılamak

Yorumu oyla      0      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: Aile hekimliğinde yeni dönem!
Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı ...
DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı!
DSÖ Genel Direktörü, maymun çiçeği virüsünün uluslararası önem arz eden ...
İncir uyarısı: Günde 2 adetten fazla tüketmeyin
Osman Müftüoğlu, sindirim ve bağışıklık sağlığı için önem taşıyan incirin ...
 
Prof. Dr. Ceyhan'dan 'maymun çiçeği' uyarısı!
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya ...
Evlenecek çiftlere yapılan taramalarda birçok SMA vakası önlendi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. ...
24'ündeki Aleyna güzellik kurbanı!
Hollanda’da yaşayan Aleyna Bozkurt (24), fazla kilolarından kurtulmak ...
 
Kadavradan nakil hayat kurtardı... Her bağış bir can!
İzmir'de acil karaciğer nakli olması gereken doktor Atilla Özler, kadavradan ...
Eczacılar duyurdu: Hayati ilaçlar yine yok!
Kanser, MS, hormon başta olmak üzere çok sayıda ilaç yine piyasada bulunamıyor. ...
Kazakistanlı Abdul, İzmir'de şifa buldu
Kazakistanlı Abdul Muradov, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva