HABERLER>SAĞLIK
15 Eylül 2022 Perşembe - 12:56

'Konuşma gecikmesi gelişim geriliği işareti olabilir'

Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, “Gelişim geriliğinde en büyük işaret konuşma gecikmesidir. Çocuğun boy ve kilosunun yaşıtlarından geride kalması da söz konusu olabilir ancak bu şart değildir. Gelişme geriliği sosyal becerilerde eksiklik, saldırganlaşma ve hırçınlık, akranlarıyla iletişim kuramama, zihinsel alanda gerilik, kavramların, neden-sonuç ilişkilerinin, problem çözme becerisinin gelişmemesi olarak özetlenebilir” dedi.

 Konuşma gecikmesi gelişim geriliği işareti olabilir

Büyüme teriminin vücut boyutlarının artmasını, gelişmenin ise biyolojik fonksiyonların değişimini ve olgunlaşmasını ifade ettiğini dile getiren VM Medical Park Maltepe Hastanesi Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, gelişim geriliği hakkında uyarılarda bulundu.

AKRANLARIYLA İLETİŞİM KURAMAMASI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, gelişim geriliğini biyolojik ya da çevresel koşulların yetersizliği nedeniyle çocuğun sosyal, duygusal gelişim alanlarında yaşıtlarına göre geri kalması durumu olarak tanımladı.Gelişim geriliğinde en büyük işaretin konuşma gecikmesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Köklü, “Boy ve kilosunun yaşıtlarından geride kalması durumu da olabilir ancak şart değildir. Gelişme geriliği sosyal becerilerde eksiklik, saldırganlaşma ve hırçınlık, akranlarıyla iletişim kuramama, zihinsel alanda gerilik, kavramların, neden-sonuç ilişkilerinin, problem çözme becerisinin gelişmemesi olarak özetlenebilir” ifadelerini kullandı.

AĞIR BESLENME BOZUKLUKLARI NEDEN OLABİLİR
Gelişim geriliğinin nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, “Genetik hastalıklar, erken doğuma ait sorunlar, doğum ağırlığının düşük olması, doğumda oksijensiz kalma, menenjit, kan şekerinin düşmesi, sarılık, epilepsi, ağır beslenme bozuklukları gibi tıbbi nedenler olabilir. Çağımızda en sık görülen neden ise anne, babanın ya da çocuğun bakımıyla sorumlu kişinin yeterince uyarıcı, sağlıklı bakım sağlamamasından kaynaklanır. Özellikle çalışan anne-babalarda çocuğun uzun süre değişik bilişsel etkinlikler yapmadan zaman geçirmesi, telefon-tablet bağımlılığı, akranlarıyla yeterince oynayamaması nedenler arasındadır. Çocuk oyunla öğrenir, sevgi ve ilgiyle gelişimini tamamlar, bu durumdan yoksunsa gelişme geriliği kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.

DÜZENLİ HEKİM KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ
Gelişim geriliğini anne ya da babanın anlamasının veya kabullenmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, şunları söyledi:

“Çoğunlukla olması gereken gelişim becerilerini büyüdükçe tek başlarına kazanacaklarını düşünürler. En sık karşılaşılan sorun konuşma gecikmesinin, sosyal yetkinliğinin zayıf olmasının doğal bir süreç olduğunun sanılmasıdır. Bu nedenle çoğu gelişme geriliği olan çocuk, geç tanı alır. Çocuklarda gelişim bozukluğunun önlenmesinin en iyi yolu düzenli çocuk hekimi kontrolleridir. Doktor gerekli gördüğünde çocuk nörolojisi, çocuk psikiyatristi ve gelişim uzmanı yönlendirmesi yapacaktır.”

GELİŞİMSEL TARAMA TESTLERİ UYGULANABİLİR
Gelişim geriliğinin bebeklik döneminde de anlaşılabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Köklü, “Bu dönemde öykü ve ayrıntılı nörolojik muayene değerli bilgiler sağlar. Daha detaylı değerlendirmeler için ise gelişimsel tarama testleri yardımcıdır. Bayley bebek ve küçük çocuklar için gelişim ölçeği (1-42 ay arası) testi, Denver gelişimsel tarama testi (0-6 yaş), Ankara gelişim envanteri testi (0-6 yaş) ile ince motor, kaba motor, kişisel sosyal beceri ve dil olmak üzere dört temel gelişim alanı değerlendirilir” ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS OLDUKÇA ÖNEMLİ
Gelişim geriliği erken tanı aldığında özellikle ilk yaşta, hızlı bir şekilde tedavi edilebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Köklü, “Genetik, biyolojik hastalıklar dışında ilaç tedavisi gerektirmez. Yoğun eğitim programları ve özel eğitimlerle tedaviye başlanır. Tedavide en önemli nokta çocuğun tüm hayatının ve çevresinin düzenlenmesidir. Verilen eğitim, uzman yardımı, ilgi ve sevgiyle geçirilen kaliteli zamanla birlikte çocuktaki gelişme geriliğin hızlı bir şekilde düzeldiği görülecektir” diyerek sözlerini noktaladı. (DHA)

 
Avrupa Hareketlilik Haftası, Çiğli'de kutlanacak!
 
Ani işitme kaybı ve baş dönmesine dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tabip Odası'ndan ‘konser’ açıklaması: Korona patlaması olur mu?
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, 9 Eylül günü gerçekleştirilen ...
Bakan Koca: Sırada vatandaşlar var!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hastanelerimize müracaat eden hiçbir vatandaşımızı ...
Mükemmelliyetçilik çocuklarda depresyona neden oluyor!
Okulların açılmasıyla beraber çocukları ve gençleri yoğun bir eğitim öğretim ...
 
Çocuklardaki bulaşıcı hastalık riskine dikkat
Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesinin ...
İzmir’de ameliyathaneler S.O.S. veriyor: Hasta parasıyla ameliyat malzemesi!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı ...
Bakanlıktan randevular için 'kota' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, MHRS randevularına yönelik herhangi bir yeni düzenleme ...
 
BM uyardı: Suriye'den kolera salgınının yayılma riski var
Birleşmiş Milletler, Suriye'de geçen aydan bu yana etkisini gösteren kolera ...
Kadına yönelik şiddet ruh sağlığını olumsuz etkiliyor
Kadına yönelik şiddet haberleri gündemden düşmüyor. Şiddete maruz kalan ...
‘İndirimsiz raflar’ boşaldı, teşhis konuldu… İşte milyonların pençesindeki rahatsızlık!
İzmir’de geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatif  Marketleri’nde yapıldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva