HABERLER>SAĞLIK
29 Mayıs 2022 Pazar - 09:41

'Kelin ilacı olsa...' sözü tarih mi oluyor?

Saçkıran hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan kellikten muzdarip olanlar, yeni bir ilaç sayesinde saçlarına tekrar kavuşma şansına sahip olabilir! Araştırmalara göre ilacı kullananların neredeyse yarısı 6 ay gibi kısa bir sürede inanılmaz bir sonuçla karşı karşıya kaldı.

 Kelin ilacı olsa...  sözü tarih mi oluyor?

Halk arasında 'saçkıran' olarak bilinen 'alopesi areata' yol açtığı görüntü sebebiyle psikolojik açıdan bu hastalıkla mücadele edenleri zorluyor. Ancak ABD'de gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde sonuçları paylaşılan bir çalışma büyük heyecan yarattı. Bilim insanları saçkıran kaynaklı kelliğe çözüm olacak yeni bir ilacın 'önemli bir dönüm noktası' olduğunu açıkladı.

Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Uzmanlara göre hastalığın ana kaynağı otoimmün nedenler. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak görmesiyle ortaya çıkıyor. Yani bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırıyor. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durduruyor ve saç dökülmesine yol açıyor. Bazılarında dökülmelere bağlı olarak bölgesel kellik görülürken, bazılarının zamanla saçları yeniden uzayabiliyor. Ancak ne yapılırsa yapılsın tamamen kellik ile sonuçlanan vakalarla da karşılaşılıyor.

İşte ilaç şirketi Concert Pharma da ABD'de yürüttüğü çalışmada orta ila şiddetli alopesi areatası olan 706 kişi üzerinde çalıştı. 3 gruba ayrılan gönüllülerin bir kısmına günde iki kez CTP-543 inhibitörü içeren 8 mg'lık bir hap verilirken, bir kısmına da günde iki kez yine CTP-543 inhibitörü içeren 12 mg'lık bir hap verildi. Diğer grubun ise plasebo (çalışmalarda kullanılan etkisiz ilaç) içmesi istendi.

SAÇLARININ YÜZDE 80'İ TEKRAR ÇIKTI
Hapları alan iki gruptaki gönüllülerin de istatistiksel olarak anlamlı bir bölümünün, plasebo alanlara kıyasla saç köklerinde büyük bir canlanma gözlendi. Hatta çalışmaya katılanların çok büyük bir bölümünde ilaç kullandıktan sonra saçlarının en az yüzde 80'inin tekrardan çıktığı görüldü.  CTP-543 inhibitörü içeren alopesi areata ilacının klinik denemelerinin son aşamasında böyle bir sonuçla karşılaşılması ise yüzleri güldürdü. Çalışmaya yürüten ekip içerisinde yer alan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dermatolog Dr. Brett King şunları söyledi:

"Bu çalışma alopesi areata için yeni tedavilerin geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası. CTP-543 ile yapılan ilk Faz 3 denemesinden bu kadar olumlu sonuçlar aldığıma çok mutluyum. CTP-543 uzun süredir göz ardı edilen, zorlu hastalık alopesi areata için en iyi tedavi olma potansiyeline sahip."

 

2022 Oscar Ödül Töreni'nde sunucu Chris Rock'un oyuncu Will Smith'in eşi Jada Pinkett Smith'in kel olmasıyla ilgili yaptığı espriler gerginliğe neden olmuştu. Espriler karşısında bir süre tebessüm eden Will Smith, esprilerin dozu artınca yerinden kalkarak canlı yayında Chris Rock'a tokat atmıştı. Jada Pinkett Smith'in saçsız olmamasının nedeninin ise saçkıran olduğu ortaya çıkmıştı.

'2022'NİN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE BELLİ OLACAK'
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca da yapılan bu çalışmanın herkeste görülebilen kellik için değil, sadece saçkırana bağlı olarak gelişen kellik için yürütüldüğünün altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

"Bu çalışmanın Faz 3'ü 2022'nin üçüncü çeyreğinde bitecek, çalışma daha bitmiş değil. Ancak şimdiye kadarki çalışma verileri şunu gösteriyor: Özellikle 8 haftada belirgin olarak saç dökülmesinin görüldüğü yerlerde büyük bir düzelme var. Bu noktada özellikle alopesi areata gibi yamalı şekilde saç dökülmelerinde CTP-543'ün potansiyel olarak iyi bir sonuç verdiği belirtiliyor. Ancak Faz 3 çalışmasının 2022'nin üçüncü çeyreğinde sonuçlarını aldıktan sonra çok daha net konuşuyor hale geleceğiz. Şimdiye kadar gelinen neticeler umut verici. Saçkıranın tedavisi zor, inatçı ve çetrefilli. Bu nedenle yaşanan gelişme şimdiye kadar denenen tedavilere cevap vermeyen durumlar için umut vaat edici. Bazen zor vakalarda yeni tedavi yöntemlerine ihtiyacımız oluyor. CTP-543 de onlardan biri." (Milliyet)

 
Vahşice katledildiler!
 
Nursoy'dan Balkan göçmenlerine müjde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vaka sayısı üst üste ikinci kez binin altında!
Türkiye'de son 24 saatte 966 kişinin testi pozitif çıktı, 3 kişi yaşamını ...
Maymun çiçeğinde ilk vaka tespitinde ne yapılacak?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek ...
DSÖ açıkladı: Gizemli hepatit vakaları artıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de ortaya çıkan ve daha sonra çok ...
 
Maymun Çiçeği 2 ülkede daha görüldü
Maymun çiçeği virüsü Latin Amerika'ya da ulaştı. Arjantin ilk vakayı açıklarken, ...
Gizemli hepatit vakalarında artış
İngiltere'de ortaya çıkan ve daha sonra çok sayıda ülkede görülen nedeni ...
Günlük tablo açıklandı: Vaka sayısı yine binin altında!
Sağlık Bakanlığı, 27 Mayıs 2022 tarihine ait son koronavirüs verilerini ...
 
Maymun çiçeği bir ülkede daha görüldü
Arjantin'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi.
DSÖ'den Maymun çiçeği aşısı açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere dünyada ...
Salgında günün bilançosu: 5 vefat, bin 310 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva