HABERLER>DÜNYADAN
23 Mart 2022 Çarşamba - 16:36

'Her türlü saldırıya karşı korumaya hazırız'

Ukrayna için toplanan NATO'da Genel Sekreter Stoltenberg açıklamalarda bulunuyor.

 Her türlü saldırıya karşı korumaya hazırız

Stoltenberg yarınki zirve öncesinde "Her türlü tehdide karşı Ukrayna'ya destek vereceğiz. Başkan Putin'in Ukrayna işgali gaddarcadır. Zirvede yeni kararlar alacağız. Bizler elimizden geleni yapmak konusunda kararlıyız. Ancak bir amacımız daha var ki NATO ile Rusya arasında çatışma olmasın. Zira bu çok daha fazla kıyım ve ölüme neden olacaktır" dedi.

Stoltenberg ayrıca "Otoriter güçler git gide kendi isteklerini uygulamaktan çekinmemektedir. Pekin bağımsız devletler konsuunda Rusya'dan yana destek vermeye başlamıştır. Bu kapsamda ciddi anlamda dezonformasyon vermeye de başlamıştır. İttifak, Çin'in Rusya'ya teçhizat desteği verdiğinden de endişe etmektedir. Putin'in işgaline destek verilmemelidir" dedi.

Soru cevap kısmında "Estonya gibi ülkelere tehdit olursa NATO ne tepki verir?" sorusuna "NATO mevcudiyetini Estonya dahil olmak üzere Baltık bölgesinde ikiye katladık. Gerek sayısını gerek boyutlarını artırdık. 40 bin asker NATO komutasında bulunuyor. ABD'nin de buradaki mevcudiyeti artırıldı. Hazırız. Gerek olduğunda müttefiklerimizi herhangi bir saldırıya karşı korumaya hazırız. Bu kuvvetlendirmeler yapıldı yarın da bu kararlara yenilerini ekleyebileceğiz. Caydırma ve savunma planlarımızı yeniden şekillendirme zorunluluğumuz oluşmuştur. Kimyasal silah konusunda öncelikle buradaki çatışmanın içeriğini tamamen değiştirecektir. Uluslarası hukukun ihlali anlamına gelecek ve ciddi sonuçları olacaktır. Hiçbir şekilde kabul edilemez." yanıtnı verdi.

"Biden'ın kimyasal silah kullanımın tehdit olduğunu ifade etti. Putin'in diplomasiyi ciddiye aldığına dair emare yok. Bir yandan da Zelenskiy NATO'ya çağrıda bulunuyor. Kimyasal kullanılırsa Zelenskiy'nin NATO'nun çağrısını görmezden gelmeniz nasıl kabul edilebilecek?" sorusuna Stoltenberg "Ukrayna'da şahit olduklarımız gerçekten acı verici olaylar. Emsali görülmemiş bir destek veriyoruz Ukrayna'ya senelerdir verdiğimiz desteğe ek olarak yapıyoruz bunu. 2014'ten beri destek veriyoruz Ukrayna'ya. Tabii ki bu direnişlerine borçluyuz ancak aynı zamanda senelerdir bizden aldıkları desteklerin de faydası olduğunu düşünüyoruz. NATO üyeliği şu anda gündemimizde değil ancak Ukrayna'ya desteğimiz yarın dahil olmak üzere en büyük önceliğimiz olacak" dedi.

"Kimyasal konusunda ne yapılabilir? Kremlin destekli grupların bölgedeki hareketi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunda "Rusya nükleer ve siber planlarını durdurmalıdır. NATO tüm müttefiklerini korumaya hazırdır. Nükleer bir savaşın kazananı olmayacağını söylüyoruz" yanıtını verdi.

"Kitle imha silahları konusunda ciddi sonuçları olacağını söylediniz. Liderlere yarın nasıl teklifleriniz olacak?" sorusuna Stoltenberg "Müttefiklerle teçhizat desteğinin konuşulmasını beklerim Kanaatimde tüm detayları anlatsam doğru olmaz. Bunlar yarın konuşulacaktır. Ancak detayları analtırsak bizim için de faydalı olmaz. Destek veriyoruz, desteğimizi artırıyoruz. Nükleer konusunu gözlemliyoruz. Ancak onlar bunu bir şekilde bahane yaratmak için kendileri kullanmak için diyor olabilirler. Rusya'nın eskiden kimyasal ajanları kullanmışlığı var. Suriye'de de zamanında aracı oldular. Endişeliyiz. Bu nedenle de yarın konuşup Ukrayna'ya nasıl destek vereceğimizi ve kendimizi koruyabileceğimizi konuşacağız" dedi.

NATO'ya ve ABD'li yetkililere göre Belarus asker göndermeye hazırmış. Bu Ukrayna'da ve NATO'dan nasıl değişiklikler yaratabilirz. Ukrayna'ya barış koruma görevi olduğu söylendi. 2013'e gittiğimizde Irak'ta bir barış kuvveti oluşturulmuştu. Sizce Ukrayna adına savaşılması için bu nasıl çözüm olur?" sorusuna Stoltenberg "Öncelikle Belarus bu savaşta işbirlikçi oldu. İşgaliciler için alan yarattı, izin verdi. NATO ittifakının mesajı Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceği üzerinedir" dedi.

 
İstanbul'da toplu ulaşıma zam teklifi reddedildi
 
TMMOB’tan çarpıcı İzmir açıklamaları!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Doğal gaz satışında rubleye geçmeyi planlıyoruz'
Rusya Devlet Başkanı Putin, "Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışı ödemelerinde ...
Zelenski: NATO üyeliğinden vazgeçebiliriz
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın ateşkes koşulları arasında ...
ABD, Rusya'ya ek yaptırımlara hazırlanıyor
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın, Avrupa'daki ...
 
Kremlin'den 'nükleer silah' açıklaması
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'ya yönelik "varoluşsal bir tehdit" durumunda ...
'Savaş nedeniyle gıda kriziyle karşı karşıyayız'
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan İslam dünyasına çağrı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 48. ...
 
Uyarılar paket yerine sigara üzerine yazılacak
İngiltere’de Lordlar Kamarası Üyesi George Young, bakanlara paketlerin ...
Rusya’ya ait 78 uçağa el koyuldu
Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, yaptırımlar nedeniyle Rus havayolu ...
Türk gelin, Frankfurt belediye başkanını bitirdi
Frankfurt Belediye Başkanı Feldmann‘a, "Türk eşi Zübeyde’yi müdür maaşı ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva