HABERLER>EKONOMİ
5 Ekim 2011 Çarşamba - 13:48

'EXPO 2020'de 2015 şeffaflığına dikkat!

İzmir'in EXPO 2020 serüveninde rakip Tayland'ın kentte yürütülen adaylık çalışmalarını yakından takip ettiği belirtildi. EXPO 2015'te gösterilen "aşırı şeffaflığın" rakip Milano'nun elini güçlendirdiği hatırlatılarak "Bu kez dikkatli olalım" çağrısı yapıldı.

 EXPO 2020 de 2015 şeffaflığına dikkat!

İZMİR - EXPO 2020 adaylık sürecinde önümüzdeki Kasım ayı yapılacak sunum için hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nun EXPO sekreteryası, yürütme ve yönlendirme kurullarının belirlemesini bekleyen İzmir, tanıtım ve lobi çalışmaları boyunca bir önceki adaylık kadar 'Şeffaf' olmayacak. Kaybedilen EXPO 2015 sürecinde ziyaret edilecek ülkelerden tema belirleme çalışmalarına kadar bütün adımların Milano tarafından takip edilerek daha etkili karşı hamleler yapıldığını hatırlatan kanaat önderleri, halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmaması kaydıyla yarışın kurallarına göre oynanması gerektiğini vurguladı.
 
CAN: AYUTTHAYA İZLİYOR
İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, İzmir'in şu anda resmi rakibi olan Tayland'ın Ayutthaya kentinin gelişmeleri yakından izlediğine işaret ederek Büyükelçilikler başta olmak üzere bir çok kanaldan EXPO sürecinde atılan adımların izlendiğini belirtti. EXPO'nun bir yarış olduğunu da vurgulayan Can, "Doğal olarak Ayutthaya, 'İzmir ne yapıyor' diye izliyor. Türkiye'deki temsilcilikleri aracılığıyla ne yapılıyor, takip ediyorlar" dedi. Bu yüzden kamuoyuyla paylaşılan bilginin rakip tarafından değerlendirileceğinin de göz önünde bulundurulmasını isteyen Can, geçmiş deneyimlerden ders alınması gerektiğini savundu.
 
NEDİMOĞLU: BİZ DE AYNI ŞEYİ YAPMALIYIZ
EXPO'yu düzenleyen Uluslar arası Sergiler Bürosu'nun (BİE) Başkan Yardımcısı ve BİE Türkiye Delegesi Necil Nedimoğlu da, şunları söyledi: "Rakiplerin birbirini takip etmesi normaldir. Bunun için bütün elçilik, kurum ve kuruluşlar devreye sokulabilir. Rakipler birbirini takip eder. Tayland öyle bir şey yapıyorsa şaşırmam. Yapması da gerekir. Biz de aynı şeyi yapmalıyız. Çünkü geçen sefer rakibimiz Milano iken bütün gazetelerde 'Şu gün şuraya gideceğiz oy isteyeceğiz' diye beyanatlar çıkıyordu. İtalya da bunları takip edip biz gitmeden gidiyor ve oyu alıyordu. Aldığımız dersle birlikte buna dikkat etmeliyiz. Şeffaflık çok önemli ancak elimizi açık açık belirtmek de sakıncalı. Bu tür beyanların zapturapt altına gerekecektir ancak bu stratejik adımlar kurulların oluşmasıyla atılabilecektir."
 
TEMİZOCAK: BİLGİ AKIŞI SİSTEMATİK OLMALI
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak ise, yarışın olduğu yerde karşılıklı incelemelerin de olacağını anlatarak buna benzer sıkıntıları Milano ile ilişkilerde yaşadıklarını bildirirken, "Zaman zaman yerel basında çıkan haberler konsoloslar vasıtasıyla rahat bir şekilde rakip ülkelere aktarıldı. Zaten çağımızda iletişim olanakları da çok gelişmiş durumda. Bu yüzden bazı şeylerin gizli kalması faydalıdır. Bilgi akışı devamlı vardır ancak bunun sistematize edilmesi için kurulların belirlenmesi şarttır" diye konuştu.
 
DEMİRTAŞ: BİZ KENDİMİZE BAKALIM
Bu konuda farklı bir görüş dile getiren İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ben aslında bunu çok önemsemiyorum. Herkes kendi projesini yapacaktır. Teknik konular, yer, tema gibi unsurlar önemli olmakla birlikte kazanmakta yüzde 100 etkili olan şeyler değil. Önemli olan bu seçimle ilgili oy almaya yönelik çalışmalar. BİE delegesi olan ülkeler zaten belli. Herkes de her yere gidebilir. Biz kendimize bakalım. Bizim yaptıklarımız var" değerlendirmesini yaptı.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kruvaziyer zirvesi İzmir’de toplanıyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) .Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ulaştırma ...
Merkez Bankası'ndan dolara müdahale
Merkez Bankası piyasadaki döviz likiditesini artırmak amacıyla döviz cinsinden ...
Alman Bankası: AK Partililere 700 milyon euro verdik
Başbakan Erdoğan'ın BDP’li ve CHP’li Belediyeler üzerinden PKK’ya destek ...
 
EXPO sunumuna dev kadro!
EXPO 2020 yolunda ilerleyen İzmir, Kasım ayında yapılacak sunumda gövde ...
PET SHOW rekor kırdı
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından hayvan severler PET SHOW 2011 14. ...
Çeşme altın yılını yaşadı ama esnafa yaramadı!
Ramazan ayının yaza denk gelmesine rağmen doluluk oranlarında rekor kıran ...
 
Mobilya ihracatı için sahaya inecekler
Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğünde yürütülen ve Ekonomi Bakanlığı ...
Ege Koop'tan 'demokrasi' paneli
“Demokrasinin ilerisi gerisi olmaz. Demokrasi ya vardır ya yoktur” sözleriyle ...
Bakan Günay Foça'daki Fransız tatil köyüne el attı
1967 yılında kurulan ve 2005'te kapanan Club Med Foça Tatil Köyü, Türkiye'deki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva