HABERLER>TARIM
9 Mart 2021 Salı - 13:53

'Çalışan kadınlarımızın yüzde 41'i tarım sektöründe'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kırsal kalkınma desteklerinin önemli bir ayağı olan IPARD programında bugüne kadar 3 bin 119 kadın yatırımcımızın projesine 2 milyar lira hibe sağladık. Bu hibeler ile kadınlarımızın kırsalda 4 milyar lira yatırım yapmasının önünü açtık" dedi.

 Çalışan kadınlarımızın yüzde 41 i tarım sektöründe

Bakan Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü'nde 'Tarımda 21 Özgün Kadın; Ben Yaptım Sen de Yaparsın' programına katıldı. Programa Pakdemirli'nin yanı sıra, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürü (TİGEM) Sait Kocabay ve çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Pakdemirli, 'Ben Yaptım Sen de Yaparsın' sloganı ile tarımsal üretimde başarılı olmuş, kendi fikrini hayata geçirmiş 21 ilham veren hikâyenin kahramanlarının kadın çiftçiler olduğunu, bu hikâyelerin kahramanları ağırlamanın memnuniyetini dile getirdi.

KADIN ÇALIŞANIN YÜZDE 41'İ TARIMDA
Bakan Pakdemirli, dünyada gayri safi milli hasılanın yüzde 37'sinin kadınların gayretinden geldiğini ve dünyada tarımsal işgücünün yüzde 43'ünü kadınların oluşturduğunu hatırlattı. Gıda üretiminin yarıdan fazlasında kadınların emeği olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Ülkemizde toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30'u kadınlardan oluşuyor. Çalışan kadınlarımızın yüzde 41'i tarım sektöründe istihdam ediliyor. Türkiye'de kadınların ve erkeklerin hemen hemen eşit sayıda istihdam edildiği tek sektör, tarım sektörüdür. Kadınlar, tarımsal üretimin ve gıda güvencesinin adeta teminatı noktasında. Bu nedenle, 'tarımın gizli mimarları' ve 'isimsiz kahramanları' olan kadınlarımızı gündemin ilk sıralarına almalı" dedi.

‘'9 BİN PROJEYE 864 MİLYON HİBE DESTEĞİ VERDİK'
Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak kadınların girişimci ruhlarını ön plana çıkarmak, üretime daha çok katmak ve kendi işlerinin patronu olmalarını sağlamak adına birçok proje yürüttüklerini belirtti. Bütün politikalarında kadınlara pozitif ayrımcılık sağladıklarını hatırlatan Pakdemirli, "Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kadınlarımızı dört bir koldan destekliyor, projelerine ilave puan vererek öne çıkmasını sağlıyoruz. Kırsal kalkınma desteklerinin önemli bir ayağı olan IPARD programında bugüne kadar 3 bin 119 kadın yatırımcımızın projesine 2 milyar lira hibe sağladık. Bu hibeler ile kadınlarımızın kırsalda 4 milyar lira yatırım yapmasının önünü açtık. Geçen yıl başlattığımız 'Uzman Eller Projesi'nde destek verdiğimiz kadın girişimcilerimizin oranı yaklaşık yüzde 50'ye ulaştı. Yine 'Genç Çiftçi Projesi'nde kadın girişimci sayımız yüzde 60 olup; bu kapsamda 29 bin projeye 864 milyon lira hibe desteği verdik. Ayrıca, tarım sigortası yaptıran kadın çiftçimize poliçe bedelinden indirim yapıyor, ürününü ve üretimini garanti altına almasına destek oluyoruz" diye konuştu.

'TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİF SAYISI 87'Yİ BULDU'
Bakan Pakdemirli, son 19 yılda yaklaşık 250 bin faaliyetle, toplam 3 milyondan fazla kadına farklı tarımsal konularda eğitim sağladıklarını, son 3 yılda ise yaklaşık 50 bin faaliyette 850 bin kadın çiftçiye eğitimler verdiklerini ifade etti. 2015 yılında başlattıkları 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi' kapsamında Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi programını yürüttüklerini belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda; 81 ilde 5 bin 292 kadın çiftçiyi sertifika sahibi yaptık ve bir iş fikri ile proje hazırlamalarını sağladık. Verdiğimiz eğitimler ve desteklerle kadınlarımızın kırsalda güçlerini birleştirip, üretime katkısını artırmak için kadın kooperatiflerinin kurulmasına önem veriyoruz. Kadının kırsal alanda örgütlenmesinin artırılması amacıyla kooperatifçilik alanında 86 binin üzerinde kadın çiftçimize eğitimler verdik, vermeye de devam ediyoruz. Bu sayede; bakanlığımız bünyesinde kurucusu kadın ve ortaklarının çoğu kadınlardan oluşan Tarımsal Kalkınma Kooperatif sayısı bugün 87'yi buldu. Yine kadın çiftçilerin mesleki beceri kazanmaları, girişimcilik kapasiteleri ve istihdamının artırılması ile bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla önemli bir proje yürütüyoruz. 2015 yılında başlatılan ve kadın çiftçilere yönelik yürütülen 33 il özel projesi ile 2 bin 40 kadın çiftçinin eğitim almasını sağladık, 340 kadın çiftçimize ise yeni istihdam ortamı oluşturduk."Açılış konuşmaları sonrası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınları desteklemek amacıyla birçok firma ile iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza töreni sonrası Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 'Tarımda 21 Özgün Kadın'a, Bakan Pakdemirli eşi Ahu Pakdemirli ile birlikte plaket verdi.

 
OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini iki katına çıkardı
 
Fethiye'de jiletli tel yasağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftçiye mazot ve gübre desteği ikiye katlandı
Resmi Gazete'de yayınlanan habere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ...
Portakalın kaybedeni çok... Depoda 3 lira, tezgahta 9 lira!
Geçen yıl en yüksek 1.5 liraya sattığı portakalı bu yıl rekolte düşüklüğü ...
Pakdemirli: Tarım son 3 yılın zirvesinde
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen ...
 
Eriğin fiyatı çeyrek altını solladı!
Antalya'ya yılın ilk hasadı yeşil erikler, 500 kilometre uzaklıktaki Mersin'den ...
Yağı kıymetlenince... Söke Ovası ayçiçek açacak!
Ege'nin pamuk ambarında, beyaz altının para etmemesi nedeniyle alternatif ...
100 ton limon göçük altında kaldı!
Mersin'in Silifke ilçesinde, 100 ton limon, soğuk hava deposunda meydana gelen göçük altında kaldı
 
Daha önce yere dökülüyordu, şimdi kilosu 100 TL'den satılıyor
Mersin'in Erdemli ilçesinde, erik ve badem çağlasının ardından 5 yıl öncesine ...
İhracatta tarihi rekor kırıldı: Nar bereketi
Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre, 75 ülkeye nar ihraç eden Türkiye, ...
Çiftçiye müjde: O tarihler belli oldu!
Kırsal bölgede tarımı ve hayvancılığı desteklemek amacıyla çiftçilere ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva