HABERLER>GÜNCEL
28 Eylül 2022 Çarşamba - 11:48

'Ambar' detayı Sayıştay raporlarına yansıdı… Bakırçay’da ‘girdi-çıktı’ bilmecesi!

Bakırçay Üniversitesi'nin 2021 denetim raporunu yayımlayan Sayıştay’da raporlarda ‘ambar’ detayı yer aldı. Envanter kaydı yapılan bir kısım taşınırların “girdi çıktı” yapılarak kayıtlardan çıkarıldığı, dolayısıyla kayıtlarda “sıfır” görüldüğü halde ambarda fiilen kayıtlarda olmayan taşınırların bulunduğu bilgisi raporlara yansıdı.

 Ambar  detayı Sayıştay raporlarına yansıdı… Bakırçay’da ‘girdi-çıktı’ bilmecesi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Bakırçay Üniversitesi’nin 2021 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Tek bir bulgunun yer aldığı raporda taşınır işlemlerine ilişkin olarak kayıtlar, harcama birimleri ve ambarlarda yapılan incelemeler sonucunda, Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine aykırı uygulamaların bulunduğu tespit edildiğine yer verildi.

‘GÖREVDEN AYRILMA HALİNDE İADE EDİLMELİ’
Raporda, Anılan Yönetmelik'in “Sorumluluk” başlıklı 5'inci maddesinde; harcama yetkililerinin taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının Yönetmelik’te belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasının sağlanmasından ve taşınır yönetim hesabının ilgili mercilere gönderilmesinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Aynı maddede harcama yetkilileri, kasıt, kusur veya ihmal sonucu kırılan, bozulan veya kaybolan taşınırların ilgililerden tazmini için gerekli işlemleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili kılındığı, ayrıca yönetmelik'in 5'inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre; kamu idarelerine ait taşınırların muhafazası ile görevli olan veya kendilerine kullanılmak üzere taşınır teslim edilen kamu görevlileri bu taşınırları en iyi şekilde muhafaza etmek, gerekli bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, veriliş amacına uygun bir şekilde kullanmak ve görevin sona ermesi veya görevden ayrılma halinde iade etmek zorunda olduklarının altı çizildi.

DİKKAT ÇEKEN ‘TESPİTLER’ SIRALANDI
Raporda ayrıca tespit edilen bulgular tek tek sıralanırken; “Yönetmelik ekinde yer alan Dayanıklı Taşınırlar Defterine ilişkin açıklamalarda, taşınırın tanımlanmasına yarayan cins, marka, model, kapasite vb. teknik özelliklerin dayanıklı taşınırlar defterinde ilgili taşınırın satırında belirtileceği hüküm altına alınmıştır. Taşınır işlemlerine ait kayıtlar, harcama birimleri ve ambarlarda yapılan incelemelerde;

*Envanter kaydı yapılan bir kısım taşınırların “girdi çıktı” yapılarak kayıtlardan çıkarıldığı, dolayısıyla kayıtlarda “sıfır” görüldüğü halde ambarda fiilen kayıtlarda olmayan taşınırların bulunduğu;

*Ambarda örnekleme yapılan sayımda bir kısım mal ve malzemenin fazla ya da eksik olduğu ve yıl sonunda yapılması gereken sayımların fiilen yapılmadığı,

*Kullanıma verilen dayanıklı taşınırların bir kısmının ambar çıkışının yapılmadığı,

*Elektronik taşınırların seri numarasının sisteme kaydedilmediği,

*Aynı cins malzemelerin farklı mahallerde ve farklı yerlerde dağınık şekilde depolandığı, ambarların sayıma uygun şekilde düzenlenmediği,

*Temizlik malzemelerinin bulunduğu ambarın çatı, tavan ve duvarlarına su yalıtımı yapılmamasından dolayı iç kısımlara sızıntı olduğu ve malzemelerin zarar gördüğü,

İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde taşınır kayıt ve yönetim sisteminde tanımlı 3 adet ambar kaydı bulunmasına rağmen fiilen kullanımında 10 adet ambar bulunduğu, tespit edilmiştir” bilgilerine yer verildi.

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi;

“Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. İlgili taşınır mevzuat hükümlerinin tam olarak uygulanmaması taşınırların takibi ve muhafazasını güçleştirmektedir. Taşınır işlemlerinde mevzuata uyarlı olmayan uygulamalar sonucunda bilançoda yer alan 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabı ve 255 Demirbaşlar Hesabının doğru ve güvenilir bilgi içermediği düşünülmektedir.

Taşınır yönetimine ilişkin olarak tespit edilen hususların, Yönetmelik'e uygun olarak yürütülmesini teminen gerekli düzeltme işlemlerinin yapıldığı ve devam ettiği bildirilmiştir. 2021 yılından sonra tesis edilen işlemlerin, 2021 yılına ilişkin olarak Bulguda belirtilen konulara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.”

Denetim görüşü olarak ise “İzmir Bakırçay Üniversitesi 2021 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve kamu idaresi tarafından sunulan; geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” notu raporda yer aldı.

 
CHP'li Sındır sahaya indi, mesajı verdi: Esnaf felç durumda!
 
Türkiye'nin, hizmet ihracatı 34,8 milyar dolar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır sahaya indi, mesajı verdi: Esnaf felç durumda!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Menderes Oto Tamircileri Sitesinde ...
Smyrna Agorası'nda Osmanlı Dönemi'ne ait fincanlar bulundu
İzmir'de Smyrna Agorası'ndaki arkeolojik kazılarda Osmanlı Dönemi'ne ait ...
Sayıştay, Dokuz Eylül raporunu yayımladı… Dikkat çeken ‘ihale’ detayı
Sayıştay tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi için hazırlanan 2021 denetim ...
 
Sayıştay’dan 'liyakat' vurgusu… 12 yıldır sınavsız atama yapılmış!
Sayıştay, Katip Çelebi Üniversitesi’nin mali harcamalarına yönelik raporunu ...
Ege’nin Sayıştay raporu: Kaçan paralar, üçkağıtçı öğretim üyeleri!
Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan Ege Üniversitesi (EÜ) 2021 ...
İzmir'de eğitim şenliği düzenlendi
İzmir Emniyet ve Milli Eğitim iş birliğiyle eğitim şenliği düzenlendi.
 
Zincirleme kaza: 3 genç öldü, 5 kişi yaralı
Diyarbakır'da 3 otomobilin karıştığı zincirleme kazada Hasan Kemaş (16), ...
8 siyasi partinin mali denetimleri yapıldı
Anayasa Mahkemesi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi, ...
17 yaşındaki genç Marmara Üniversitesi'ni hackledi!
Marmara Üniversitesi’nde 5 bin kişinin verileri 17 yaşındaki ‘YUBA’ rumuzlu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva