2014 Dünya Basın Fotoğrafları'nın kazananları belli oldu.
Avrupa’da daha iyi yaşama kavuşmak için yola düşen Afrikalı mültecilerin, Cibuti sahilinde bir gece ailelerini aramaya çalışırken, komşu Somali’den daha ucuza sinyal çekmesi için cep telefonlarını kaldırmalarını gösteren kare “yılın fotoğrafı” seçildi. Jüri, ABD’li fotoğrafçı John Stanmeyer’ın National Geographic dergisi için çektiği karenin “sosyal adaletsizliklere, küresel fakirliği yok etmeye, insan haklarına odaklandığını” belirtti.
Jüri üyelerinden Susan Linfield, “Göçmenlerle ilgili çekilen birçok fotoğraf, onları kir pas içinde, zayıf güçsüz gösteriyor. Fakat bu fotoğraf romantik değil, vakur bir fotoğraf” dedi. Stanmeyer ise ödülü kazandıktan sonra yaptığı açıklamada “Ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Bu fotoğraf şiirsel, hepimizi birbirimize kenetliyor. Fotoğraftaki insanlar sadece sevdiklerini aramaya çalışıyor. Bu sen olabilirdin, ben olabilirdim. İçimizden biri olabilirdi” dedi.
Spot haberler kategorisi birincisi, Philippe Lopez'in çektiği bu kare oldu. Filipinler'i vuran Haiyan Tayfunu'ndan kurtulanlar, ellerinde haçlarla yürüyor.
Spot haberler kategorisinde ikinci olan kare John Tlumacki imzalı. Fotoğraf ise Boston'ı kana bulayan maraton bombalamasından.
Spot haberler kategorisinin üçüncüsü, Bangladeş'in başkenti Dakka'daki tekstil atölyesi göçüğünde enkaz altında kalmış iki işçinin fotoğrafıyla Taslima AKhter.
Spot haberler kategorisinin hikaye bölümünde birincilik ödülü Goran Tomaseviç'in. Fotoğrafta, mevzi almış Suriyeli iki muhalif görülüyor. Muhaliflerden önde olanı, hükümet güçlerinin açtığı ateşe hedef oluyor ve ölüyor.
Kenya'nın başkenti Nairobi'deki alışveriş merkezi baskınından pek çok fotoğraf geçildi ancak içlerinden belki de en etkileyici olanı buydu. Tyler Hicks, bu kareyle spot haberler-hikaye bölümünün ikincilik ödülünü kazandı.
Rahul Talukder'in spot haberler-hikaye bölümünde üçüncü olduğu bu kare de Bangladeş'ten. 24 Nisan 2013 günü Savar kentinde yaşanan göçükte 1.100'den fazla insan yaşamını yitirmişti.
Genel haberler kategorisinde birincilik ödülü Alessandro Penso'nun. Fotoğraf ise Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 390'ı çocuk 800 Suriyeli sığınmacının kaldığı eski bir okuldan.
Genel haberler kategorisinde ikincilik ödülü Moises Saman'ın. Halep'te çekilen fotoğrafta bir bomba uzmanı, bazı kimyasalları karıştırırken görülüyor.
Kategorinin üçüncülük ödülü İran'da bir idam sonrasında iki cellat ve onların omzuna yaslanmış bir baş görülen bu fotoğrafın oldu. Fotoğrafın sahibi ise Amir Pourmand.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Ege'de Sonsöz sitemize
abone olun.