Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

Mecliste, odanın Kasım ayında yaptıkları faaliyetlere dair sinevizyon gösterisi ile meclis üyelerine sunuldu.

İKİ YAT LİMANININ ÇED SÜRECİ BAŞLADI
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk meclis konuşmasını yaptı. Öztürk, bölgedeki yat kapasitesini arttıracak projelerin ÇED sürecine başladığının müjdesini vererek, “ÇED sürecine başlamış olan projeler var. Bölgemizdeki yat kapasitemiz 2 bin 700, iki yeni proje var bu kapasiteyi arttıracak olan. Biri Çeşmealtı’nda diğeri Yeni Şakran’da. 170 bin metrekarelik iki arazi toplamı. Bölgenin ihtiyacını bir kısım daha karşılayacak” dedi.

YENİ DÖNEM BÜTÇESİ: 200 MİLYON TL
Odanın yeni dönem kabul edilen bütçesine dair detaylar veren Öztürk, “200 milyon TL’lik bir bütçe var. Yüzde 30’luk bir artış olarak görmeyin. Biz döviz bazlı işler yapıyoruz. Bu dönem dövizin bu kadar baskılayacağını düşünmüyoruz o yüzden pratikte olarak yüzde 50’lik bir artış. Sene sonunda bütçe artışı verebiliriz. 2024 bütçesi hayırlı olsun. Bazı kalemlerde tasarruf yaptık, bunun neticelerini alıyoruz. DTO’yu kümülatif olarak değerlendirmek lazım” ifadelerini kullandı.

‘KEMERALTI’NI İYİ KULLANAMIYORUZ’
TARKEM’in ortaklarından biri olan DTO İzmir Şubesi olması dolayısıyla Kemeraltı turizmine ve TARKEM’in durumuna dair detaylar veren Öztürk, “TARKEM’in yüzde 1’lik ortağıyız. Biz A Grubu hissedarıyız. Deniz turizmini ve kruvaziyer sektörünü düşünüyorsak Kemeraltı’nı es geçemeyiz. Yurtdışındaki eski şehirleri görüyoruz, bizim elimizin altındaki mirası iyi bir şekilde kullanamıyoruz. MSC’nin İzmir durağını durdurma sebeplerinden biri İzmir’de yapabilecek bir şey bulamaması. Biz ve bizim gibi odaların bunu değiştirmek için yaptığı çalışmalardan biri. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Hem devam eden hem de biten projeler var. o projelerde ağırlıklı bir şekilde doğru yolda gidiyoruz. Dün toplantı vardı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı desteklerini sundu. Kendi ayakları üzerinde durması gereken bir yapıya dönüşmesine dair tavsiyelerde bulundu” dedi.

‘VİZE SORUNLARI SEBEBİYLE SU SPORCULARI FUARLARA GİDEMİYOR’
Önümüzdeki dönemde denizcilik anlamında yapılacak fuarlardan bahseden Öztürk, “Ocak ayının başında Düsseldorf’ta fuar var. Deniz turizmcisi arkadaşlarımızı göndereceğiz. Orada DTO olarak büyük bir standımız var. Türkiye’deki dalış sektörünün temsilcileri DTO’yu temsil ediyorlar. Su sporcuları vardı biz yapıyorduk. Su sporcuları vize problemlerinden dolayı katılmakta zorluk çekiyorlar, bu sene dalışçılar gidecek. Önümüzdeki 5-7 Aralık tarihinde TTI Fuarı var. Oda olarak bize free stand veriyorlar. Deniz turizmi için katılım sağlayacağız” dedi.

‘MEVZUAT OLMADIĞI HALDE BİRTAKIM CEZALAR YAZILIYOR’
Oda olarak Bölge Liman Başkanlığı ile görüşme öncesi yaşanan sorunlara dair üstü kapalı bilgiler veren Öztürk, “Liman Başkanlığı ile görüşeceğiz. Henüz sonuçlanmayan birtakım sorunlar yaşandı. Aliağa’da… O günden sonra yeni mevzuat çıkarma durumlar var. Bir mevzuat olmadığı halde birtakım cezaların yazıldığı konular söz konusu. Bölge Liman Başkanı ile değerlendireceğiz. Zor bir meslek yapıyoruz. Bazı konularda hassasiyet önemli ama işin hızlı bir şekilde yapılması da önemli. Yeni mevzuatların verimlilik açısından iyi olacağını umuyorum. Gemi saat 18:30’da bitti, gemi bittikten sonra çıkışını alacaksın gibi şeyler var, limanın ve ihracatın performansını kötü etkileyecek şeyler. Bunları konuşmamız lazım. Yarın güvenlik toplantısı yapılacak. Bazı sıkıntılar var, bürokrasiyi nasıl azaltabiliriz üzerine çalışma yapmamızı öneriyor” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATÇI KAN AĞLIYOR, ONLAR SATAMAYINCA BİZ DE TAŞIYAMIYORUZ’
Dünya ve ülke ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Öztürk, “Yeni yıl yaklaşırken faiz indirimleri süre sorunları bulunuyor. Aralık ayında faiz indiriminin kapısını araladı. Finansmana erişim sorunu sıkıntıydı ve devam ediyor. FED’in faiz indirimi için de acele etmeyin açıklaması duruyor. Yatırım yapmak daha da zorlaşacak. İhracatçı bugün kan ağlıyor, onlar satmazsa biz de taşıyıcı olarak satamayız. Dış ticaret neredeyse durma noktasına geliyor. İhracat artışı yavaşlarken ithalat da düşmeye devam ediyor. Şirketlerimize mail gelmiyor. Haftada 2-3 gemi yapardık, ayda 2-3 gemi haline döndük. Kötü gidiyor” dedi.

‘CHINATOWN’A GİTMEMİZE GEREK YOK, MANİSA’YA GİDECEĞİZ’
ABD seçimlerinin ardından yeni başkan olarak seçilen Donald Trump’ın etkilerine değinen Öztürk, “ABD seçimlerinden sonra küresel ekonomi Trump 2.0 dönemi başlıyor. Gümrük vergilerinin artacağı ve korumacılık dönemi yeniden gerçekleşecek. Değişen bir şey olmayacak, daha önceden görmüştük. Çin elektrik otomobillerini direkt olarak etkileyecek. Macaristan’dan Türkiye’ye kadar yatırıma hazırlanıyor. Made in China olmayacak gibi görünüyor. Manisa’da Çin Mahallesi kurulacağına dair ilginç bir şey olacak. Chinatown’a gitmemize gerek yok, Manisa’ya gideceğiz” ifadelerini kullandı.

‘EMİSYONLARDAN KAYNAKLI VERGİ SİSTEMİNE HAZIR MIYIZ?’
Çevre koşulları sebebiyle gelecek dönemlerde yeni gelebilecek vergilere değinen Öztürk, “Emisyonların azaltılması durumu; 2030’a kadar dönemde en fazla üzerinde duracağımız konular. Öğrencilerimizin çalışmasında büyük bir fayda olacağını düşünüyorum. Emisyonlardan kaynaklı vergi sistemine hazır mıyız?” dedi.

‘KÖRFEZİN TEMİZLENMESİYLE BİRLİKTE YENİ NESİL GEMİLER GELEBİLİR’
İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve temizleme çalışmalarına değinen Öztürk, “İzmir Körfezi’nin temizliği çalışmaları başladı. Liman İşletme Müdürlüğü yıl içinde küçük çalışmalar yapıyordu. Bazı noktaları törpülediklerini görüyorum. Bu çalışmaların liman ve körfez rehabilitasyonu yapılması bizim için önem atfediyor. Bu çalışmalarla birlikte limana daha yeni nesil gemilerin gelmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Fitch'den ABD'ye enflasyon uyarısı Fitch'den ABD'ye enflasyon uyarısı

Geçtiğimiz günlerde DTO Meclis Üyesi Jale Yılmaz TCDD İzmir Limanı Genel Müdürlüğü kullanıcılar toplantısında katılmıştı. Toplantıda liman yönetiminin söylediklerini meclise şu sözlerle aktardı:

LİMANDA ARAÇ VE PERSONEL ALIMLARINA KISITLAMA
Araç ve personel alımı ile ilgili bir kısıtlama olduğu için bu konu hakkında olumsuz konuştular. Otomasyon sisteminin getirileceği ifade edildi. 2025 yılı öncesinde birçok personel emekli olacak iddialarına doğru diye cevap verdiler. Bu anlamda tedbir aldıklarından bahsettiler

ACENTELER İNDİRİM BEKLEDİ, LİMAN ‘BU FİYAT KALIRSA İYİ’ DEDİ
Acentelerin talepleri iletildi, indirim konusunda çok talep geldi. Genel anlamda herkes indirim baskısı yaptı. İbrahim Bey, “Bu haliyle tutarsak dua edelim, devletin bütçe arttırma talepleri var. İndirim ise çok zor” dedi. Önümüzdeki dönemlerde toplantıların devam edeceği belirtildi.