Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Bergama ilçesi Çalıbahçe Mahallesi sınırlarında yer alan 23 bin 936 metrekare büyüklüğündeki 119 Ada 53, 54, 55, 56 ve 57 parselleri yapılaşmaya açan imar planları yargıdan döndü.
Bergama köylüleri planları yargıya taşıyarak etrafındaki zeytinliklerin ve tarım alanların zarar göreceğini belirtti. Açılan davalar sonucunda 3 yıl önce askıya çıkarılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin askıya çıkardığı beş binlik planları ile Bergama Belediyesi’nin binlik planları iptal edildi.
Avukat Şehrazat Mercan ve Av. Serdar Sinan tarafından açılan davada mahkeme planların üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğuna karar verdi.
Parsel ise Heris Ailesi’ne ait Mako Ambalaj’ın idi. Mako Ambalaj yakın zamanda 5 parçaya bölünmüş, yeni şirketler kurulmuştu.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
Dava dosyasındaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; dava konusu parsellerin bulunduğu alanın üst ölçekli İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Alanı” olarak planlı olduğu; söz konusu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile “Sanayi Alanı (E:0.40, Yençok: 18.50 m.)” olarak planlanmasının, üst ölçekli 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’na ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğu, geçmişte “Kireç ve Kireçle Üretim ve Kırma Eleme Tesis Alanı (E:0.40, H: Teknolojisi Gereği) yapılaşma koşullu)” olarak planlı alanın 5403 sayılı yasa kriterlerine göre korunması gereken mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerini kapsıyor olması ve bölge topoğrafik yapısı ve yaygın orman mülkiyetine bağlı olarak tarım arazisi miktarının sınırlı halde olmasına bağlı olarak kesintisiz gıda üretiminin sürdürülebilmesi için mevcut tarım arazilerinin korunmasının yüksek kamu yararı oluşturması nedenleriyle tarım dışı amaçla kullanımı uygun olmadığı, öte yandan, dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinde yer alan “20. Bu alanlarda yanıcı, parlayıcı, patlayıcı etkisi olan depolamalar, çevre sağlığı açısından tehlike oluşturan görüntü, gürültü ve hava kirliliği oluşturan sanayi tesisleri yer alamaz.” şeklindeki hükmün 3573 Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesinde yer alan “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” hükmü ile tam olarak örtüşmediği, toprak ve su kirliliği hususlarının kapsam dışında bırakılmış olduğu, oysa 3573 sayılı yasanın 20. maddesinin her türlü kimyevi atığı kapsadığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinde yer alan 20 numaralı plan notunun Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesindeki hükmü karşılamadığı anlaşıldığından, dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin belirtilen açılardan üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
OCAK ALANINDA FABRİKAYA ÇEVRİLMİŞTİ
İzmir İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında hazırlanan imar planları ile birlikte bölge tarım alanından ocak sahasına çevrilmişti. Bölgede kalker ocağı açma girişiminde bulundu ancak girişim Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan dönmüştü.