Başkan Denizli'den Çeşme Projesi açıklaması: Karşı çıkılan projeyi otelcilere anlatıyorum!
Başkan Denizli'den Çeşme Projesi açıklaması: Karşı çıkılan projeyi otelcilere anlatıyorum!
İçeriği Görüntüle

EGEDESONSÖZ – Çeşme Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısında, 2027 mali yılı bütçesi görüşüldü.

Belediyenin 2027 yılı gelir-gider bütçesi 5 milyar 450 milyon TL olarak belirlendi. Bütçe teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy çokluğuyla meclis gündemine geldi. Toplantıda, 2027 mali yılı bütçesinin yanı sıra 2027 mali yılı gelir tarife cetvellerine ilişkin komisyon raporu da görüşüldü. Çeşme Belediyesi 2027 Mali Yılı Performans Programı da meclis gündeminde yer aldı. Bütün gündem maddeleri meclisten oy çokluğu ile geçti.

MHP'DEN BÜTÇE ELEŞTİRİLERİ
Bütçe görüşmelerinde söz alan MHP’li Meclis Üyesi Hakan Çalı, kültür, sanat ve temsil harcamalarına ayrılan ödenekleri eleştirerek bütçeye ret oyu verdiklerini açıkladı.

Çeşme’nin altyapı, imar, trafik ve çevre sorunlarının çözüm beklediğini belirten Çalı, sanat ve kültür programı için 278 milyon 810 bin TL ödenek ayrıldığını söyledi. Festivaller için 10 milyon TL ayrıldığını, ayrıca “sanatın desteklenmesi” adı altında 358 milyon 810 bin TL’lik bir kalem oluşturulduğunu ifade eden Çalı, bu tutarın 293 milyon TL’sinin doğrudan hizmet alımı olarak yazıldığını kaydetti.

Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde temsil ve ağırlama giderleri için 37 milyon TL ödenek ayrıldığını belirten Çalı, kültür ve temsil harcamalarının toplamda 418 milyon TL’yi aştığını dile getirdi.

Çalı, belediyenin memur, sözleşmeli personel ve işçilerinin yıllık toplam personel giderinin 398 milyon TL olduğunu belirterek, “Kültür ve temsil harcamalarına ayrılan tutar, personel giderlerinin bile üzerinde” dedi.

Whatsapp Image 2026 10 05 At 18.23.53

BÜTÇENİN DÖRTTE BİRİ ARSA SATIŞINA DAYANIYOR
2027 bütçesinin gelir kalemlerini de eleştiren Çalı, 5 milyar 450 milyon TL’lik bütçede sermaye gelirlerinin 1 milyar 415 milyon TL olarak öngörüldüğünü, bunun 1 milyar 315 milyon TL’sinin arsa satışlarından karşılanmasının planlandığını söyledi.

Bütçenin yaklaşık dörtte birinin arsa satışına dayandırıldığına dikkat çeken Çalı, “2027 yılında satışa çıkaracağımız arsaları satamazsak ya da tahmin ettiğimiz fiyatları tutturamazsak bütçede oluşacak 1,3 milyar TL’lik açığı nasıl kapatacağız?” diye sordu.

Veterinerlik hizmetlerinde de aynı adla açılan alt faaliyetlerin mükerrer harcama riskini beraberinde getirdiğini savunan Çalı, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılacak transferlerin hangi dernek ve vakıflara aktarılacağının bütçede şeffaf biçimde yer almadığını ifade etti.

Çalı, “Halkımızın hakkını ve Çeşme’nin geleceğini korumak adına 2027 yılı mali yılı bütçe tasarısına Milliyetçi Hareket Partisi olarak ret oyu kullandık” diye konuştu.

YENİ PARTİ’DEN YANIT
Çeşme Belediyesi Meclis Başkan Vekili ve YENİ Partili Meclis Üyesi Onur Saatli, Çalı’nın eleştirilerine yanıt verdi. Bütçe komisyonunda beş oturum gerçekleştirildiğini belirten Saatli, müdürlüklerin yıl boyunca yapacağı harcamalar ve yüksek tutarlı ihaleler hakkında komisyona ayrıntılı bilgi verildiğini, soruların yanıtlandığını söyledi.

Bütçenin tahmini nitelikte olduğunu vurgulayan Saatli, gelir ve gider kalemlerinin yıl sonunda öngörülen şekilde gerçekleşmesini umduklarını ifade etti.

“SPOR KULÜPLERİNE YAPILACAK YARDIMLAR”
Çalı’nın dernek ve vakıflara aktarılacak ödeneklere ilişkin eleştirisine de değinen Saatli, ilgili bütçe kaleminin spor kulüplerine yapılacak nakdi yardımları kapsadığını söyledi.

Saatli, belediyenin meclis onayı veya başkana yetki verilmesi olmadan sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflarla protokol yaparak hukuka aykırı ödeme gerçekleştirmesinin söz konusu olmadığını savundu

“HER KURUŞUN HESABINI VERMEKTEN ONUR DUYARIZ”
Kültür ve sanat harcamalarının yüksek olup olmadığına ilişkin değerlendirmenin bakış açısına bağlı olduğunu ifade eden Saatli, harcamaların ayrıntılı biçimde açıklanabileceğini belirtti.

2026 yılı bütçesine ilişkin kesin hesap görüşmelerinin nisan ayında gündeme geleceğini hatırlatan Saatli, “Bu yıl yapılan harcamalarla ilgili de hiç şüpheniz olmasın, komisyonda da burada mecliste de her kuruşun nereye harcandığıyla alakalı izahat vermekten YENİ Parti grubu olarak şeref duyarız, onur duyarız” dedi.

Çeşme’de gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra kamu kurumlarının organizasyonlarına verilen desteğin de bütçede yer aldığını belirten Saatli, ses sistemi, sahne, ışık ve dijital sahne kurulumlarının belediye tarafından karşılandığını kaydetti.

“KÜLTÜR SANAT HARCAMALARINI SADECE GİDER OLARAK GÖRMEMEK GEREKİR”
Festival ve kültür sanat etkinliklerinin yalnızca harcama olarak değerlendirilmesinin eksik olacağını savunan Saatli, bu etkinliklerin Çeşme ekonomisine katkısına dikkat çekti.

Etkinlikler sayesinde ilçedeki otel, restoran, kafeterya ve plaj işletmelerinin elde ettiği toplam hasılatın yapılan harcamaların katbekat üzerinde olduğunu ileri süren Saatli, kültür ve sanat faaliyetlerinin kente sağladığı katkının da değerlendirmeye alınması gerektiğini ifade etti.

SAATLİ, 2027’DEKİ YATIRIMLARI SIRALADI
2027 yılı bütçesindeki sermaye giderlerine de değinen Çeşme Belediye Meclis Başkan Vekili ve YENİ Partili Meclis Üyesi Onur Saatli, ilçede hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi verdi.

Saatli, sosyal konut projesinin birinci etabını tamamlayıp ikinci etabına başlamayı hedeflediklerini söyledi. Çeşme Amfi Tiyatro’nun tribünleri dışındaki bina bölümünün yenilenmesinin de planlandığını belirtti.

Çakabey Kültür Merkezi’nin Migros üzerindeki tesisinin tamamen yenileneceğini ifade eden Saatli, çatısı yükseltilecek yapıda 400 kişilik tiyatro salonu oluşturulmasının planlandığını kaydetti. Projede kulis ve sanatçıların kullanabileceği soyunma odalarının yanı sıra 50’şer kişilik iki cep sineması, müzik atölyesi ve dans merkezinin de yer alacağını söyledi.

ALAÇATI GİRİŞİNE YENİ PARK VE YAYALAŞTIRMA DÜZENLEMES
Alaçatı girişinde de yeni bir düzenleme planlandığını belirten Saatli, mevcut taksi durağının bulunduğu bölgeden Özgürte’ye kadar uzanan alanda yayalaştırma ve araç geçişlerinin düzenlenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Saatli, amfi tiyatro çevresi ile yel değirmenlerine çıkan aksın yeniden düzenlenmesi ve bölgede vatandaşların oturup dinlenebileceği yeni bir park alanı oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.

CHP’DEN BÜTÇE SORULARI VE HAYIR OYU
Ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Süleyman Tonga, Çeşme Belediyesinin 2027 yılı bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belediyenin mevcut borçları, personel giderleri, taşınmaz satışlarından beklenen gelirler ve gelecek yıl yapılması planlanan yatırımlar hakkında açıklama talep eden Tonga, bütçenin mali sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri bulunduğunu dile getirdi.

Bütçenin yalnızca gelir ve giderlerden oluşan bir tablo olmadığını belirten Tonga, “Bütçe yalnızca gelir ve giderlerden oluşan bir tablo değil, aynı zamanda belediyemizin geleceğini ve Çeşme halkına sunulacak hizmetleri belirleyen önemli bir belgedir” dedi.

Belediyenin bağlı şirketleri ÇEŞTUR ve ALATAŞ’ta çalışan personelin ücretleri ile planlanan maaş artışlarının bütçeye etkisinin de açıklığa kavuşturulmasını isteyen Tonga, “Bu giderlerin bütçeye getireceği yük konusunda yeterli bilgiye sahip olmamız gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu başlıklara ilişkin sorularını üç ayrı önerge halinde toplam 24 madde olarak başkanlığa sunduklarını belirten Tonga, amaçlarının belediye hizmetlerini engellemek olmadığını vurguladı. Tonga, “Çeşme halkının kaynaklarının şeffaf, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır” diye konuştu.

Bütçede mali sürdürülebilirlik konusunda yeterli açıklık sağlanmadığı görüşünde olduklarını ifade eden Tonga, CHP grubu olarak 2027 yılı bütçesine hayır oyu verdiklerini açıkladı.

ARSA SATIŞI VE PERSONEL SORULARINA YANIT
Çeşme Belediye Meclis Başkan Vekili ve YENİ Partili Meclis Üyesi Onur Saatli yanıt verdi. Geçmiş dönemlerdeki arsa satışlarının belediye gelirleri içindeki payını açıklayan Saatli, personel sayısındaki artış ve yerel seçimlere öncesinde işçilere yapılan ücret zamlarına dikkat çekti

“ARSA SATIŞLARININ EKONOMİK GERÇEKLİĞİ VAR”
Gayrimenkul satışlarına yönelik eleştirileri değerlendiren Saatli, belediyenin net gelirleri içerisinde arsa satışlarının oranının 2022 ve 2023 yıllarında yüzde 36 olduğunu, 2026 yılında da aynı oranın görüldüğünü söyledi.

Belediyenin mali koşullarının daha iyi olması durumunda gayrimenkul satışlarına ihtiyaç duyulmamasını kendisinin de desteklediğini belirten Saatli, “Belediyemizin gelirleri Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda çok daha iyi olsa hiçbir gayrimenkul satılmasın. Bunu ben de destekliyorum. Hiçbir gayrimenkulümüz satılmasın” diye konuştu.

Türkiye'deki ekonomik koşulların kamu kurumlarının taşınmaz satışları üzerinde etkili olduğunu savunan Saatli, otoyolların satışının gündeme gelmesi ve Özelleştirme İdaresi'nin Alaçatı'daki büyük arsaları satışa çıkarmasını da bu çerçevede değerlendirdi.

Saatli, “Burada sadece sığ bir siyaset yapacak olursak, muhalefet partileri olarak çok kolay buradan bir siyaset güdebilirsiniz. Bunun karşılığında biz de çıkar, ‘Siz de bunları satıyorsunuz, siz de şunları yapıyorsunuz’ deriz. Bir sonuca varabileceğimizi düşünmüyorum. Bu işlerin en temelinin daha ekonomik koşullar olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“535 KİŞİLİK PERSONEL ARTIŞI VAR”
Belediyenin personel giderlerine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Saatli, başkan yardımcısı olarak göreve başlayalı beş gün olduğunu belirterek belediyenin mali yapısını ve personel sayılarını incelemeyi sürdürdüğünü söyledi.

Saatli, paylaştığı verilere göre 2019 yılında Muhittin Dalgıç döneminin sonunda ÇEŞTUR'da 72 personel bulunduğunu, belediyenin şirketi devraldığı dönemde personel sayısının 280'e çıktığını, mevcut personel sayısının ise 272 olduğunu kaydetti.

Belediyenin ÇEŞTUR üzerinden hakediş yoluyla hizmet aldığı personel sayısına ilişkin de bilgi veren Saatli, 2019 yılında bu sayının 208 olduğunu, belediyenin devraldığı dönemde ise 540'a yükseldiğini ifade etti.

İki dönemin personel sayılarını karşılaştıran Saatli, “Arada 332 kişi var. ÇEŞTUR'daki personeli de kattığınızda 2019'da Muhittin Dalgıç'ın bıraktığı dönemle bizim devraldığımız dönemin personel sayısında 535 kişilik artış var” dedi.

Personel sayısındaki artışın belediyenin bugün yaşadığı maaş ödeme sıkıntılarında etkili olduğunu savunan Saatli, “O zaman ben de bu 535 kişiyi hangi ihtiyaçla aldınız demem lazım. Şu an belediyenin içinde yaşadığı ya da personel maaşlarıyla ilgili yaşadığı sıkıntının sebebi bu” diye konuştu.

ÜCRET ZAMLARINI SIRALADI
Personel giderlerinin artışında ücret zamlarının da etkili olduğunu dile getiren Saatli, Kasım 2023'te işçilere yüzde 54, Ocak 2024'te yüzde 100 ilave zam yapıldığını, Temmuz 2024'te ise yüzde 25 oranında ek zam verildiğini söyledi.

Söz konusu zamların kendi dönemlerinde yapılmadığını vurgulayan Saatli, işçilerin ücretlerine yönelik eleştirilere karşı çıkarak, “İşçimize hakkı olan, emeğinin karşılığı olan bir ücret zammı yapılmış. Helali hoş olsun. Hepsi de ailesiyle beraber, çoluğuyla çocuğuyla harcasınlar. Güle güle. İşçinin aldığı maaşta gözü olanın gözü çıksın. Hepsine helal hoş olsun” ifadelerini kullandı.

Personel sayısındaki artışın ardından yapılan zamların belediyeye önemli bir mali yük getirdiğini savunan Saatli, özel sektör üzerinden örnek vererek, “Herhangi bir ticari faaliyette bulunan özel bir şirketin bunun altından kalkması mümkün mü? Mümkünse söyleyin. Diyelim ki biz bu dönemde bu işi eksik yapıyoruz. Biraz da elimizi vicdanımıza koyacağız” dedi.

“HER BİR LİRANIN HESABINI SORUN”
Bütçe harcamalarına yönelik denetim ve eleştirilere de değinen Saatli, 2026 yılı harcamalarının hesabının nisan ayında gündeme geleceğini belirtti. Bütçe komisyonu başkanı olduğunu hatırlatan Saatli, meclis üyelerine harcamaları ayrıntılı biçimde inceleme çağrısı yaptı.

Saatli, “O zaman geldiğinde de gelin yapılan bütün harcamalarla alakalı kuruş kuruş, her bir lirasının hesabını sorun. Veremeyeceğimiz bir hesap olursa da o bizim alnımızın karası olsun. Ama veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok” diye konuştu.

Belediye yönetiminin harcamalarda dikkatli davranmaya çalıştığını ifade eden Saatli, “Başkanımızla birlikte kendi işlerimizde ya da kendi evimizde bir adım atarken bir liranın dahi hesabını yapıyorsak inanın burada da fazlasıyla yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

“BU TABLO BİZİM ESERİMİZ DEĞİL”
Eleştirilere karşı olmadıklarını ancak değerlendirmelerin geçmiş dönemlerdeki gelişmeler de dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyleyen Saatli, meclis üyelerinden hakkaniyetli bir yaklaşım beklediklerini dile getirdi.

Saatli, “Her türlü eleştiriye, her türlü yoruma saygılıyız, başımızın üstüne. Ama sırf siyasi bir çıkış yapacağım diye değil, yaptığımız yorumların öncesini ve sonrasını da tartarak, bilerek, hakkaniyetli yorum yapılmasını bekliyoruz. Çünkü bu tabloyu biz yaratmadık. Bu tablo bizim eserimiz değil” ifadelerini kullandı.

Belediyenin mali yapısını iyileştirmek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Saatli, “Bu tablonun daha iyiye gidebilmesi için bütün müdürlerimizle, işçilerimizle, çalışan bütün memurlarımızla beraber var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Daha iyi bir noktaya getireceğiz Allah'ın izniyle” diye konuştu.

Whatsapp Image 2026 10 05 At 18.23.53 (1)

DENİZLİ’DEN MAAŞ ÖDEMELERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, belediye personelinin maaş ödemelerinde yaşanan gecikmeye ilişkin açıklama yaptı. Gelir beklentilerinin karşılanmaması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden beklenen yaklaşık 55 milyon TL’lik ödemenin henüz yapılmaması nedeniyle nakit akışında sıkıntı yaşandığını belirten Denizli, sorunun hafta bitmeden çözülmesini beklediklerini söyledi.

“ÜÇ KEZ GECİKMELİ ÖDEME YAPTIK”
Personel maaşlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Denizli, göreve geldiklerinden bu yana işçi ve memur maaşlarında yalnızca üç kez gecikme yaşandığını ifade etti. Denizli, “Hem işçiye hem memur personele iki buçuk yılda üç kere gecikmeli ödeme yaptık. Ek mesailer, ek haklar ve memurların sosyal denge tazminatı konusunda geriye dönük borcu olmayan bir belediyeyiz” dedi.

Çeşme Belediyesi’nin mali yükümlülüklerini yerine getirme konusunda hassas davrandığını savunan Denizli, göreve başladıkları dönemde birikmiş bazı SGK borçlarını kapattıklarını belirtti. Denizli, maaş ödemelerinde yaşanan sıkıntının kalıcı bir mali krizden değil, beklenen gelirlerin zamanında elde edilememesinden kaynaklandığını dile getirdi.

“BEKLEDİĞİMİZ GELİRLER GERÇEKLEŞMEDİ”
Ekim ayının emlak vergisi tahsilatları açısından önemli bir dönem olduğunu, kasım ayında ise vergi ödemelerinin bulunduğunu hatırlatan Denizli, bu yıl tahsilatlarda beklenen performansın yakalanamadığını söyledi.

Denizli, “Maaşlar noktasında geriye dönük belediye olarak SGK borcu olmayan, belgelerini düzenli ödeyen işçiye bugüne kadar üç kere, üçüncü de bu. Yani hem işçiye hem memur personele de iki buçuk yılda üç kere gecikmeli ödeme yapmış; belki Türkiye sınırları içinde siz de hani söylersiniz ya da daha doğrusu şöyle söyleyeyim muhalif belediyeler arasında. Çünkü ekonomik krizi en çok biz çektiğimiz için maaş ödeme sıkıntısı olmayan nadir belediyelerden biriyiz. İzmir'de neredeyse tek ilçeyiz İzmir genelinde. Neden? Çünkü biz göreve başladığımız an itibariyle birikmiş bazı SGK borçlarını hemen kapattık ki daha o zaman o kadar katı uygulamalar yoktu kesintiler noktasında. Ekim ayındaki emlak vergisi tahsilatlarında normalde tebligatın ardından mükellefler gelip ödemelerini yapardı. Ancak son haftalarda yaşanan finansal sıkıntılar nedeniyle vatandaşlar ve esnaf ödemeler için ay sonuna kadar süre istiyor. Yaz sezonu da birçok esnafımız açısından beklendiği gibi geçmedi. Normalde rahatlıkla karşılayabileceğimiz ödemelerde bu kez sıkıntı yaşadık” diye konuştu.

Emlak vergisiyle ilgili komisyonun yeniden toplanarak rakamları belirlemesi ve yönetimde yaşanan değişikliklerin de sürece etki ettiğini kaydeden Denizli, beklenen ödemelerin aynı dönemde gecikmesinin nakit akışını zorlaştırdığını ifade etti.

İZBB’DEN 55 MİLYON TL BEKLENTİSİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yaklaşık 110 milyon TL alacakları bulunduğunu belirten Denizli, bu tutarın bir bölümünün ödenmesini beklediklerini söyledi.

Denizli, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden uzunca bir süredir yaklaşık 110 milyon TL alacağımız var. Normalde hafta başında ödeme yapılacağı taahhüt edilmişti. Pazartesi günü yaklaşık 55 milyon TL bekliyorduk ancak bu ödeme de gelmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de beklediği krediyi alamadığını anlıyorum. Bu bizim hakkımız, alacağımız” ifadelerini kullandı.

SENDİKALARA BİLGİ VERİLDİ
Maaş ödemelerindeki gecikme ihtimalini işçi ve memur sendikalarının ilgili kurullarıyla paylaştıklarını belirten Denizli, sendikaların durumu anlayışla karşıladığını söyledi.

Denizli, geçen yıl DİSK ile yapılan toplu iş sözleşmesinin aralık ayında imzalandığını, altı aylık ücret farklarının ise ocak ayında maaşlarla birlikte ödendiğini hatırlattı.

Çeşme Belediyesi’nin işçi ve memurların ücret ve sosyal haklarına ilişkin geriye dönük borcu bulunmadığını savunan Denizli, yaşanan ödeme aksaklığının hafta bitmeden giderilmesini beklediklerini kaydetti.

“HAFTA SONUNA KADAR ÇÖZÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Maaş ödemelerinde yaşanan gecikmenin kısa sürede giderileceğini düşündüklerini belirten Denizli, belediyenin mali durumuna ilişkin de değerlendirmede bulundu. Denizli, “Durumumuz gayet iyi. Sendikalarımızla da görüştük. Birkaç gün içerisinde bu sorunun çözüleceğini düşünüyoruz. Biz de aslında herkesin yaşadığı gibi beklediğimiz gelir gelmediği için biraz mahcup olduk. Ama bu mahcubiyeti hafta sonuna kadar gidereceğimizi düşünüyorum” dedi.

DENİZLİ’DEN FESTİVAL SAVUNMASI: “KALDIRALIM DERSEK BEN VARIM”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, kültür ve sanat etkinliklerine ayrılan bütçeye yönelik eleştirilere yanıt verdi. Festivallerin belediye başkanları için stres kaynağı olduğunu söyleyen Denizli, etkinliklerin özellikle turizm sezonu dışında ilçe ekonomisine katkı sağladığını savundu. Denizli, “Kaldıralım dersek oylama bile yapmayalım, mecliste karar verelim kaldıralım. Bana uyar” dedi.

“FESTİVALLER BENİM İÇİN STRES KAYNAĞI
Çeşme’nin altyapı sorunları ve yağmur suyu hatlarının aciliyeti üzerine yapılan değerlendirmelerin ardından kültür ve sanat harcamalarına ilişkin konuşan Denizli, festivallerin organizasyon sürecinde birçok risk ve sorumluluk barındırdığını ifade etti.

Denizli, “Bir belediye başkanı için en büyük dert etkinlik ve organizasyon. Benim için her festival ayrı bir stres kaynağı. Vatandaş memnun kalacak mı, stantlarda satış yapılabilecek mi, sanatçı gelecek mi, insanlar beğenecek mi? Sonsuz bir soru zincirine dönüşüyor. Hele Ot Festivali benim için gerçekten ‘Olmasaydı da olurdu’ diyeceğim bir festival. Dört günde ilçemize giren çıkan insan sayısı bir milyonu buluyor. Bir kişinin burnu kanayacak mı, tatsız bir olay yaşanacak mı diye dört gün boyunca stres yaşıyorum” diye konuştu.

“FESTİVALLERİ BEN GETİRMEDİM”
Çeşme’de düzenlenen festivallerin büyük bölümünün önceki dönemlerden devralınan organizasyonlar olduğunu belirten Denizli, kendi döneminde mevcut etkinliklerin kapsamını genişlettiklerini söyledi.

Denizli, “Ne Alaçatı Ot Festivali ne Çeşme Festivali ne de Ovacık’ta yaptığımız tarım festivali benim getirdiğim festivaller. Bunların çoğu 10 yılı aşkın süredir düzenleniyor. Çeşme Festivali 1980’lerin sonundan geliyor. Ben mevcut festivallerimize biraz daha kapsam kattım. Bir şey yapıyorsak tam ve düzgün yapalım istedim. Şehir dışından gelen insanlar yalnızca birkaç stant ziyaret etmesin; esnafımızı da ziyaret etsin, panellere ve söyleşilere katılsın” ifadelerini kullandı.

Yıldırı’da düzenlenen mübadil buluşmasının ise bölgedeki mübadele kültürünün yaşatılması talebi üzerine programa eklendiğini belirten Denizli, bu etkinliğin diğer festivallerden farklı bir niteliği olduğunu kaydetti.

Whatsapp Image 2026 10 05 At 18.23.53 (3)

“KÜLTÜR İHALESİ TEK BİR FESTİVALİN İHALESİ DEĞİL”
Kültür ve sanat organizasyonları için yapılan ihalelere ilişkin de açıklama yapan Denizli, ihale tutarlarının tek bir festivalin maliyeti gibi değerlendirilmesinin doğru olmadığını savundu.

Denizli, “Çıktığımız hiçbir kültür ihalesi tek bir etkinliğin ihalesi değil. İhaleleri genellikle yıllık veya altı aylık yapıyoruz. İlçe sınırları içindeki etkinlikler, bisiklet koşuları, kaymakamlığımızın organizasyonları, 15 Temmuz anmaları ve farklı müdürlüklerin etkinlikleri de bu kapsamda gerçekleştiriliyor. Çeşme’de kültür, sanat, yarış ve faaliyetlerin tamamı bu ihale kapsamında yapılabiliyor” dedi.

“SEZON DIŞINDA ESNAFA CAN SUYU OLUYOR”
Kültür ve sanat harcamalarının gerekliliğinin ilçenin ekonomik yapısı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Denizli, Çeşme’de birçok işletmenin yılın yalnızca üç-dört ayında yoğun çalıştığını belirtti.

Denizli, “Büyük bir kentte, bir metropol ilçesinde yaşıyor olsaydık bu giderin gereksiz olduğu konusunda hemfikir olabilirdim. Ancak burası yılın yalnızca üç-dört ayı iş yapan esnafın, otelcinin ve pazarcının bulunduğu bir yer. Bu etkinlikler özellikle yaz sezonu dışında yapıldığında herkese can suyu oluyor. Ben harcadığım paradan çok, o dönemde kente giren ekonomiye ve esnafın kazancına bakıyorum” diye konuştu.

Festivallerin yalnızca konserlerden ibaret olmadığını vurgulayan Denizli, tarım uzmanları, akademisyenler, tarihçiler, yazarlar ve ressamların da etkinlikler aracılığıyla Çeşmelilerle buluşturulduğunu söyledi.

“OLMAZSA OLMAZ DEĞİL”
Festivallerin devam edip etmemesinin tartışılabileceğini belirten Denizli, organizasyonların belediye yönetimi açısından kişisel bir tercih ya da keyif meselesi olmadığını ifade etti.

Denizli, “Olmasa da olur festivaller, çok mesele değil. Ben burada devraldığım festivallerin geleneğini sürdürüyorum. Bunlar olmazsa olmaz değil, her zaman değerlendirilebilir. Kaldıralım dersek oylama bile yapmayalım, mecliste karar verelim kaldıralım. Bana uyar” dedi.