Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler, getirdiği yeni kurallar, aile hekimlerince sert tepkiyle karşılanmıştı. Üç gün greve giden aile hekimleri, bakanlığın yeni düzenlemeden geri atmaması üzerine, 2-6 Aralık tarihlerinde toplam 5 gün sürecek iş bırakma eylemine gidiyor. Bu arada İzmir’de sayıları çok olmasa da bazı aile hekimlerinin istifa ettiği, pek çok hekimin de istifayı düşündüğü ortaya çıktı.

ARALIK MAAŞLARINA BAKIP KARAR VERECEKLER
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak,  İzmir’de istifalar olduğunu, ancak bir rakam vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Başkan Çolak, “ Aile hekimliğini bırakan birkaç doktor oldu ancak aşırı bir bırakma olmadı. Ancak bırakmayı düşünen çok doktor olduğunu biliyorum. Aralık ayında alacakları maaşa bakıp karar vereceklerini söylüyorlar. 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz.  5 gün boyunca yapacağımız iş bırakma eylemiyle kararlılığımızı ortaya koyacağız” dedi.

DÜN 90 HASTA BAKTIM, BUGÜN 76 KİŞİYİ MUAYENE ETTİM
Kendisine kayıtlı hastalardan 1200’ünün, hiç muayeneye gelmediğinin altını çizen Dr. Muhteber Çolak, “Muayeneye 6 aydan daha uzun süre gelmeyenler, hekimin maaş kesintisine yol açacak. Hasta memnuniyetsizliği kesintiye yol açacak. Hastamız, hastaneye belli bir sayının üzerinde gittiyse, yine maaşımız kesilecek. Antibiyotik, mide ilaçları ve ağrı kesicileri fazla yazanların maaşlarından da kesinti olacak. Hiçbir aile hekimi, bu kriterlerin tamamını yerine getiremez” dedi ve örnekler vererek bu gerekçesine açıklık getirdi:

“Örneğin, bugüne kadar bana hiç muayene olmamış 1200 kayıtlı hastamı nasıl çağıracağım, gelin muayene olun, diye. Bugün, ASM’de bir yoğunluk olmadığı halde 76 hastaya bakmışım. Dün baktığım hasta sayısı 90’dı. Bu şartlarda ben 1200 hastayı nasıl arayacağım?  Bir hastamın, hastaneye gitmesini nasıl engelleyeceğim? Mümkün değil. Her hastayı memnun etmemiz de mümkün değil. Hasta geliyor, bir yakınına ilaç yazdırmak istiyor. Hastayı görmeden ilaç yazamayız. O hasta benden memnun olabilir mi? Bakanlık bizi böylesine zorlarken, bir projesinin olduğunu düşünmeye başladık.”

TÜM NÜFUSUN 6 AYDA BİR DOKTORA GÖRÜNMESİ GEREKİR DİYE BİR DEĞERLENDİRME YOK
Hasta takip etmenin bilimsel izleme ölçütleri olduğuna vurgu yapan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, Avrupa’da aile hekimliğinde sevk zinciri olduğunu hatırlatarak şu görüşlere yer verdi:

Eczacıların başkanından '3 harfli' isyanı! Eczacıların başkanından '3 harfli' isyanı!

“Bilimsel izleme ölçütleri vardır; hastalık gruplarına göre değişir. Fakat tüm nüfusun 6 ayda bir doktora görünmesi gerekir diye bir değerlendirme söz konusu değildir, böyle bir şey olamaz. Bakanlık bunu nereden çıkardı, bilemiyoruz. Avrupa ülkelerinde Aile hekimliğinde sevk zinciri var. Hasta, aile hekimine görünmeden hastaneye gidemez. Fakat Türkiye’de bu kural yok. Bu şartlarda ülkemizde aile hekimliği yapılabilir bir şey olmaktan çıktı. Motivasyonumuz sıfır. Hasta, diyelim ki bir diş hekimine gitti, diş hekimi antibiyotik ve ağrı kesici yazdı. Biz eskiden o reçeteleri yazabiliyorduk. Aile hekimi, antibiyotik kotasını doldurduysa, o hastanın antibiyotiğini yazamayacak. Haliyle hasta, o ilacı parayla alacak. İlacı yazsak, kotayı aştığımız için maaş kesintisi olacak; yazmasak bu sefer hasta memnuniyetsizliğinden maaş düşecek.”