İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN

“Yağmura gitmeli, gözlerimizi yıkamalı ve dünyayı başka gözlerle görmeliyiz.” (Sohrab Sepehri)

1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen tüm dünyada 21 Mart’ ta kutlanan “Dünya Şiir Günü” vesilesiyle İranlı şair Sohrab Sepehri’ nin bir sözüyle giriş yapmak istedim ve devamında da Melih Cevdet Anday’ a ait başka bir şiirle devam etmek isterim.

“Uyumayacaksın

Memleketinin hâli seni seslerle uyandıracak

Oturup yazacaksın

Çünkü sen artık o sen değilsin

Sen şimdi ıssız bir telgrafhane gibisin

Durmadan sesler alacak

Sesler vereceksin

Uyumayacaksın

Düzelmeden memleketin hâli

Düzelmeden dünyanın hâli

Gözüne uyku giremez ki…

Uyumayacaksın

Bir sis çanı gibi gecenin içinde

Ta gün ışıyıncaya kadar

Vakur metin sade

Çalacaksın.”

 

Ne güzel bir şiir…

İyi ki şairler ve şiirler var.

#evdekal hashtag’ i ve bilinciyle yaşadığımız şu günlerde yerli yabancı pek çok sanatçı sosyal medya hesaplarından canlı yayınla konserler vermeye başladı. Eğer yanılmıyorsam bu süreci dünyada Coldplay’ in vokalisti Chris Martin  başlattı ve hem ülkemizde hem de dünyada çığ gibi büyüdü. Hatta ben bu yazıyı hazırlarken Tarkan’ ın ve Sezen Aksu’ nun da konser hazırlığında olduğunu öğrendim. Elbette ki en kısa zamanda sağlıklı günlerde konser- sinema- sergi- tiyatro salonlarını tıklım tıklım dolduralım, karşılaştığımız yerlerde sıkıca sarılıp kocaman kucaklaşalım ancak bunların ‘şimdilik’ yasak olduğu bu günlerde sanatçıların böylesine duyarlı bir davranışta bulunmaları da çok anlamlı, alkışlanası bir hareket.

Sadece sosyal medya üzerinden sanatçı konserleri değil elbette. Misal; ülkemizin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ na bağlı pek çok müze, cami, kilise, sarayı www.ktb.gov.tr/TR-96599/sanal-gezinti.html adresinden gezebiliyorsunuz. Mekânlar arasında Pera Müzesi, Arkas Sanat Merkezi, İstanbul Modern, Yapı Kredi Sanal Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Aydın Doğan Vakfı Sanal Müzesi, Atatürk Kitaplığı, Milli Kütüphane, Salt Araştırma, İslam Kütüphanesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İsmet İnönü Evi, Marmara Üniversitesi Kütüphanesi, Gazeteden Tarihe Bakış Projesi ve Sinematek Dijital Sinema Kütüphanesi var. Ayrıca yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın hazırladığı proje doğrultusunda 24 Mart’ tan itibaren 6 hafta boyunca Salı akşamları Devlet Tiyatroları’ nda sahnelenmiş oyunların, Cuma akşamları Devlet Opera ve Balesi’ nde sahnelenen senfoni ve opera konserlerinin, Cumartesi akşamları da Troya, La Boheme ve Aida gibi oyunların banttan kayıtları TRT- 2 ekranlarında gösterilecek. Aslında bir de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın başlatacağı “Sanat Heyecanı Evimizde” projesi kapsamında tiyatro, senfoni ve opera konserlerinin canlı olarak TRT- 2 ekranlarında yayınlanması meselesi var ancak Kültür Sanat Sen söz konusu proje kapsamında yapılacak canlı konserlerin hem kadro kalabalıklığı (yani 80- 100 kişi arası) hem konser öncesi yapılacak provalar hem de sanatçıların birbirlerine yakın bir mesafede olmaları açısından bunun çok doğru olmadığını belirtmiş. Ben projenin ne zaman hayata geçeceği konusunda bir bilgi edinemedim. Öğrenince yine buradan sizlerle paylaşırım.

Google Kültür Sanat’ da bizleri dünya çapında 500’ den fazla müze ve galeriyi kendi siteleri üzerinden sanal bir geziye çıkarıyor. Kimler yok ki! Louvre Museum, Metropolitan Museum, British Museum, Guggenheim Museum, Musée d’Orsay, Prado, Musei Vaticani, Van Gogh Museum, National Gallery of Art, National Museum of Modern and Contemporary Art, Pergamon Museum, Uffizi Gallery ve MASP bunlardan sadece birkaçı.

Bu arada! Dünyada müzik piyasasında en prestijli ödül olarak gösterilen Grammy Ödülleri’ nin Best Spoken Word Album kategorisinde sesli kitaplara da ödül veriliyormuş. Bunu ben de yeni öğrendim ve bu yıl bu daldaki ödül ABD’ de başkan adayı olacağı çok konuşulan eski First Lady Michel Obama’ nın “Benim Hikâyem” kitabına verilmiş. Kitap ülkemizde Mundi Kitap’ tan, Pınar Kür çevirmenliğinde yayımlandı. Bilginize.

Ayrıca Japon yazar Haruki Murakami’ nin “Dans Dans Dans” isimli Türkçe 20. kitabının da bu ay Doğan Kitap’ tan Ali Volkan Erdemir çevirmenliğinde çıkması bekleniyor.

Dünyaca ünlü kitap yorumlama sitesi Goodreads’ in Türkiye versiyonu olarak da görebileceğimiz 1000 Kitap, okurların okudukları kitapları hem not edip hem puanlayabildikleri, hedeflerini ve ilerleme süreçlerini takip edebildikleri, birbirlerine mesaj olarak da gönderebildikleri ve paylaşımlara yorum yapabildikleri cici bir platform. Yani özetle okurlar için sosyal bir ağ. Söz konusu ağı cep telefonunuza ücretsiz indirebiliyor ve bunun tadını çıkarabiliyorsunuz.

Mehmet Rifat’ ın “Sait Faik’ i Yorumlayanlar/  Eleştirinin Eleştirisi” kitabı da YKY etiketiyle çıktı. Kitapta Sait Faik’ in yanı sıra Nurullah Ataç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Yaşar Nabi ve Sabri Esat Siyavuşgil de inceleme kapsamında ve yer yer Mehmet Rifat’ ın kişisel anılarına da yer veriliyor.

Sinema dünyası için de Cem Yılmaz’ ın Kara Komik Filmler serisinden “Arada” ve “Kaçamak” filmlerinin Netflix’ te yayınlayacağını duyurmuş olalım. Ayrıca eğer isterseniz evinizin salonunu da güzel bir sinema salonuna çevirir, daha önce izlediğiniz ama tekrar izlemek istediğiniz ya da hiç izlemediğiniz pek çok filmi sağlıklı bir ortamda izleyebilirsiniz. Misal; ben 1992 yapımı, Martin Brest yönetmenliğindeki, müziğine (Por una Cabeza) ve başrol oyuncusuna (Al Pacino) hasta olduğum “Kadın Kokusu” filmini bilmem kaçıncı kez tekrar izledim ve listeye yine bilmem kaçıncı kez izleyeceğim 2014 yapımı Rajkumar yönetmenliğindeki “Peekay” filmini de ekledim. İzlemediysen sana da gönülden tavsiye ederim. Çünkü #evdekal ve çünkü #evdehayatvar

Sağlıklı günlerde görüşmek ümidiyle…

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/yazar/izmir-in/14392