Atatürk’ün Cumhuriyet kadınları
Dr. Berna BRIDGE

Amerikan Koleji 78 mezunları… Bu yıl mezuniyetlerinin kırkıncı yılını kutluyorlar. Aynı zamanda okulun 100. yıl mezunlarıymış onlar. O sınıfın mezunlarından Işık Güdüm Doğusoy 78 yılı mezunları olarak kendilerini çok şanslı hissettiklerini belirtirken, seneler geçtikçe birbirlerine olan bağlarının, düşkünlüklerinin, sevgilerinin hiç azalmadığını, katlanarak arttığını söylüyor.

Bu sınıfı İzmir’in diğer Cumhuriyet Kadınları ile buluşturan ortam CHP Milletvekili Murat Bakan’ın önderliğinde köy köy dolaşan, imece usulü köylere kütüphane kuran SAHA grubu diye adlandırılan, ortak paydası aydınlanma ve Atatürk sevgisi olan İzmirli hanımlar… 

Amerikan Koleji 78 mezunları bu yıl 40. mezuniyet yıllarını sınıfça coşkuyla kutlamak istiyorlar, ancak bir eksik hissediyorlar; aralarından ayrılan bir arkadaşları… Eser… Oysa Işık Güdüm Doğusoy’un sözcükleriyle kutlamayı tam kadro yapmak istiyorlar, “nasıl yapalım ne yapalım” derken SAHA grubunda hala hazırda kütüphaneler kuruluyor, bir tane de Eser Göksel anısına Amerikan Koleji 78 olarak kuramaz mıyız diye aklına geliyor.

Her kesim ve meslekten gönüllü kadınların CHP İzmir milletvekili Murat Bakan önderliğinde bir arada olduğu, vatansever ve müthiş özverili bir kadınlar topluluğu olan SAHA grubunda çalışıyorlar. Işık ve aynı sınıftan Behire, Bilge, Tijen ve Gülsün zaten kütüphane komitesinde gönüllü olarak çalışıyorlar. Daha önce Payamlı köyü ve Bayındır da birer kütüphaneyi belediyelerin sunduğu yerlerde kurup faaliyete geçirdiklerinden bu çalışmaya öncülük ediyorlar.

Onların düşünceleriyle eşzamanlı Bornova belediyesi ile çalışmaya başladıklarında yeni kütüphaneler için araştırırken, görüp de çok beğendiği Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nde Amerikan Koleji 78 için bir kütüphane yeri istediklerini Murat Bakan ve Bornova belediyesi başkanlığına bildirip onay alıyorlar. Sonra sınıfça büyük istek ve gururla çalışmalara başlıyorlar ve bir ay gibi kısa bir sürede kütüphaneyi tamamlıyorlar. Bağış kitaplar SAHA grubundan Nermin ve Nuray tarafından ayrılıyor ve gene SAHA grubundan komite arkadaşlarının yardımlarıyla hep beraber kitapları yerleştiriyorlar.

Son dokunuşları yaparak 14 Mayıs 2018’de Bornova belediyesinin düzenlediği organizasyonla ve Eser arkadaşlarının ruhuna lokma döktürerek kütüphaneyi hizmete açıyorlar. Yıllarca öğretmenlik yapan arkadaşları Eser için “Eğer bizi görüyorsa çok mutlu olduğuna inanıyoruz çünkü bu kütüphane sayesinde birçok çocuk, genç ve kadına Atatürk’ün ışığı ile dokunma imkanı yakaladık. Altındağ Hasan Ali Yücel Cumhuriyet Kütüphanesi artık bizim eserimiz.  Elimiz,  ilgimiz, gözümüz hep üstünde olacak. Şimdi tamamlandık 40. yıl kutlamalarını tam kadro yapabiliriz” diyor Işık Güdüm Doğusoy.

Ve ekliyor: “Her zaman yaşanabilir bir İzmir için çalışan ve sade vatandaş diyebileceğimiz bizlere vatan için çalışma fırsatı yaratan, örnek olan ve örnek olmamıza vesile olan İzmir vekilimiz Murat Bakan’a, Kütüphanemizin yerini bize veren Bornova belediye başkanı Olgun Atila’ya Ve SAHA grubu kitap ve kütüphane komitesine teşekkürlerimizle. Tabii ki büyük bir gurur vesilesi, hep onun yaptığımızdan mutlu olduğunu düşünerek biz de mutluluk ile hazırladık, coşkuyla hazırladık, bizlere, sınıfımıza, Eser’imize Atatürk’ümüze layık bir kütüphane için uğraştık. Bitince de büyük bir mutluluk ve haz duygusu yaşadık” diyor…

Keşke her sınıf mezuniyetlerini bu şekilde taçlandırabilse diye geçiyor aklımdan… Keşke her sınıf birbirine bu kadar bağlı olsa, aralarından göçüp giden arkadaşlarını unutmasa diyorum içimden… Keşke tüm ülke kadınıyla, çocuğuyla, köylüsüyle, kentlisiyle böylesine kucaklaşabilse diye geçiyor kalbimden…

Ellerinize sağlık ACI 78 mezunları, SAHA grubu gönüllüleri, ülkesi için gece gündüz çalışan Murat Bakan ve eşi Selin Bakan… Önümüzdeki hafta ACI 69 mezunlarının SAHA gönüllüleri ile açtıkları kütüphaneyi, aydın kadınların emeklerini anlatmaya devam ediyorum…  



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/yazar/ataturk-un-cumhuriyet-kadinlari/11910