İzmir’de Kurban Pazarı’nı dolar vurdu!
İzmir’de Kurban Pazarı’nı dolar vurdu!
Kurban Bayramı’nda geri sayım başladı. Üreticiler, döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşların kurbanlığa rağbet etmediğini belirtti.
15 Ağustos 2018 Çarşamba  08:28

Doğan BULUT/ EGEDESONSÖZ- Bayram’a sayılı günler Kurban Pazarları’nda hareketlilik başladı.

Ülkenin çeşitli yerlerinden İzmir’e kurbanlık satmaya gelen üreticiler, döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın kurbanlığa rağbet etmediğini ve zarar ettiklerini belirtti.

Yeşildere Pazarı’ndaki kira ücretlerini eleştiren üreticiler, sorunlarına çare bulunmasını istedi.

CİĞERİM CAYIR CAYIR YANIYOR
Afyon’dan  İzmir’e gelerek kurbanlarını satmaya çalışan bir üretici, maliyetin yüksekliğini belirterek, ”İzmir’in kurban pazarları belediyenin elinde değil, yandaşların elinde. Ben buraya 5 Bin lira kira parası veriyorum. Az para değil, ciğerim cayır-cayır yanıyor. Ben Afyon’dan buraya 3 Bin lirada taşması parası verdim. En fazla 10 gün kalıyorum. 2 gündür buradayım.  100 tane kuzu, 20 tane keçi, 6 dana var elimde. Şu ana kadar 10 tane kuzu sattım diğerleri aynen duruyor. Fiyatları biraz daha aşağı çekmek zorunda kalıyoruz, çünkü vatandaşın elinde satın alma gücü yok. İnsanlar fiyatı sorup-sorup gidiyor genelde. Kurban olacak kuzunun fiyatı 1000 lira civarı, geçen sene fiyatlar benzer şekilde 700-800’den başlar 1-2 ye kadar giderdi” dedi.

YAZIK DEĞİL Mİ BU HAYVANLARA?
Düzensizlikten de şikayetçi olan Afyonlu üretici, “Belediye  kurban yerleri için durduğumuz yerlere kotra yapmasını istiyoruz. Kotra yapsın, yemliğini yapsın, benden 5 bin lira parayı alsın ama sadece yere 10 gün 1 hafta ne kadar süre durduğunun önemi yok. Sadece belirli bir metre kareye kadar yeri 5 bin liraya kiralıyorlar. Biz vatandaş olarak bütün pazarların düzgün olmasını istiyoruz. Rezillikten geçilmiyor buralar. Bu kadar kişi tuvalete Cami’ye gidiyoruz, çadırın önünde yatıyoruz hayvanlarımız çalınacak diye. İzmir bölgesinde bir pazar yapılsın yasalı-töreli biz paramızı verelim, faturamızı da alalım istiyoruz. Bu tozun toprağının içinde yazık değil mi bu hayvanlara? Ben bu kadar para veriyorsam doğru düzgün bir şey yapsınlar. Burayı nasıl alıyorlar bilmiyorum, ben şahıstan kiralıyorum. Bunları Belediyelerin yapması gerekiyor, şahıslara kiralıyorsa da desin ki, ’Burada bir düzen yap’ sonra benden istediği parayı alsın” diye konuştu.

BİZİ ZOR DURUMDA BIRAKTILAR!
Kars’tan gelen kurban satıcısı doların artmasının kendilerini nasıl etkilediklerine değinerek, “Dolar’ın artmasıyla insanlar parayı dolara yatırıyor. Yemin çuvalı 70 liradan 84 liraya çıktı. Bu pazarın geç açılması bizi rezil etti. Vali buranın açılmasına en başta izin vermedi. Ben 7 senedir burada kurban satıyorum. Burası 20 gün önce açılırdı. İnsanlar önceden gelir büyük baş hayvanlarını alırdı. Yeri vermediler ve 9 gün kala açtılar bayrama kadar ne olacak şimdi ? Nasıl satacağım bu danaları bu kadar sürede? Bizi çok zor durumda bıraktılar. 800 Bin lira bankaya borcum var” dedi

İNSANLAR HAYVANA PARA VERMİYORLAR
Hakkari’den gelen bir başka üretici zarar ettiğini belirterek, “Bu sene hiç memnun değiliz. Ne gelen var, ne alan var, nede soran var. Kiralar ateş pahası 5 Bin lira buranın kirası. Zararına satıyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha kötü. Dolar yükselince insanlar günlük para kazanmaya çalışıyorlar, şimdi kimse kurban almaya gelmiyor, 100 lirasını 100 dolar yapıyor insanlar. Günlük kullanacağı parayı dolara çevirince de hayvana bağlamıyorlar. 4 gündür buradayız ve daha siftah yapamadık. Küçükbaşların fiyatı 750’de başlar 2 Bin liraya kadar gider. Diğer tarafta 5 bin liradan başlar. Dün karşı tarafta bir tane dana verdik, bize maliyeti işçiliği, yiyeceği, nakliyesi ve çadırı hep beraber 11 bin lira tutmuş. Biz dün bu danayı 10 bin 500 liraya verdik. Bir de üzerine pazarlık yapıp işçilik kesim sizden diyorlar, gelin işin içinden çıkın” diye belirtti.


HAYVANCILIK BİTTİ
Hayvancılıkta zarar ettiğini ve bu mesleği artık kimsenin yapmayacağını dile getiren üretici, “Şurada gördüğün koç 2 yaşında sadece yemine 600 lira vermişim, çobanını saymıyorum bile. 800 Lira ya satmaya çalışıyorum, kimse almıyor. 2 yılda 200 lira kazanamıyorum. 11 Bin lira sadece buraya gelene kadar para vermişim. 6 Bin lira nakliye 5 bin lira yer parası. 10 Torba yem parası bir koyun parası olmuş durumda. Hayvanlar 3-4 öğün yiyorlar. Çiftçilik bitti. Mazot 6 lira olmuş durumda. Her sene bu işi yapanlar azalıyor. Geçen sene buralar doluydu. Benden sonra bu işi devam ettirecek insanda yok. Zamanında çok iyi paralar kazandık, maliyeti ucuzdu o zamanlar ama şimdi masraflar çok fazla ve bu iş bizi bıktırdı” diyerek bitirdi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-de-kurban-pazari-ni-dolar-vurdu/989354