İzmir in o ilçesine taş ocağı... Şehirde  yeşil , köyde yeşile karşı!
İzmir'in o ilçesine taş ocağı... Şehirde 'yeşil', köyde yeşile karşı!
İzmir’in Tire İlçesi Üzümlü Köyü sınırlarında taş ocağı (dolomit) kurmak için çalışmalara başlayan Doltaş Madencilik’e izin verildi. Tire’de Yeşil Değirmen Şelale isimle tesisi işleten Celal Adıbellİ’nin adına olan izin daha sonra Ege Zemin Firması’na geçti. 
27 Kasım 2017 Pazartesi  11:00

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Menderes Havzası’nda yer alan tarım ve hayvancılık ile ön plana çıkan ilçesi Tire’de taş ocağı kurulması için istenen izin verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gelen talep başvurusunu değerlendirerek süreci başlattı.  Tire’nin Üzümlü Köyü sınırları içinde Küçükkale ve Mehmetler Köyleri’nin üst bölgesinde yer alan taş ocağında dolomit madeni çıkartılacak. 

Bakanlığa yapılan ruhsat başvurusuna göre izin alan Doltaş Madencilik adına Ege Zemin Firması’nın yetkilisi Ramazan Yıldız yer alıyor. İzmir’de özellikle yüksek yapılarda ve kent merkezlerindeki önemli projelerde zemin sondaj çalışmaları yapan şirket buradaki dolomit madenini çıkartarak piyasaya satacak. Patlatma ve kazı çalışmalarının olacağı alanda kırma eleme tesisi de kurulacak. 

Öte yandan ÇED dosyasında ilginç bir detay daha ortaya çıktı. Maden ocağının izninin ilk olarak Tire’nin merkezinde yer alan Yeşil Değirmen Restoran’ın sahibi Celal Adıbelli adına olduğu belirlendi. Şehir merkezinde yeşillikler içinde doğal ortamda tesis işleten Adıbelli’nin köydeki taş ocağı ve kırma eleme tesisini de bir şirkete devretmesi dikkat çekti. 

İLK TEPKİ GELDİ
Köy malları konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çeken İzmir İl Genel Meclisi eski Grup Başkanvekili ve Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen, “ Muhtarlarımızla görüştük. Bunu köylülerimize anlatacağız. Orada patlatma yapılacak. Şimdi bu tesis aynı zamanda 10 kat büyüyecek.  Patlatma olduğunda yer altı su kaynaklarını ve suyollarını da bozan bir durum olacak.  O bölge çoraklaşır. İnsanlar bundan sonra bir şey yapamazlar. Tarım ve hayvancılık var. Köylülerimiz geçimini burada zor şartlarda sağlıyorlar. Biz köylümüzün yanındayız” dedi. 

DOLOMİT NEDİR?
Fiziksel nitelikleri itibariyle dolomit özellikle yol inşaatlarında (karayolu, demiryolu) ve beton yapımında kullanılmaktadır. Kimyasal niteliklerinden istifade söz konusu olduğunda ise çok daha geniş bir kullanım alanı ortaya çıkmaktadır. İçeriğinden dolayı dolomit ziraatta (gübre yapımında, toprak ıslahında), tuğla, çimento,  sönmemiş kireç, cam, soda sanayinde kullanılmaktadır. Basta boya olmak üzere kimya sanayicinde de dolgu maddesi olarak önemli bir hammaddedir. Ayrıca filtrasyon işlemleri alkali ve ferrosilicon imali ve gene kimya sanayicinde beyazlatıcı olarak önemli bir kullanım alanı vardır. Fakat asıl önemli tüketim alanı Demir-Çelik sanayiidir. Bu sektörde asil olarak refrakter malzeme imalinde ve cüruf yapıcı flux olarak kullanılmaktadır. Demir-Çelik sanayicinde flux olarak kullanıldığında cüruf yapıcı özelliğinin yanında basta kükürt olmak üzere istenmeyen empüritelerin cürufa geçmesini temin etmesi ile çok önemli bir hammadde özelliğindedir. Bunun yanında son on yıl içinde peyzaj sektöründe de yoğun olarak kullanılmaktadır.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-in-o-ilcesine-tas-ocagi-sehirde-yesil-koyde-yesile-karsi/970698