AP den flaş Türkiye kararı: Bakanlık tan jet yanıt!
AP'den flaş Türkiye kararı: Bakanlık'tan jet yanıt!
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Raporu'nu oylandı. Müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu kabul edildi. Rapor büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı AP'nin aldığı Türkiye kararına sert tepki gösterdi.
6 Temmuz 2017 Perşembe  13:20

Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Avrupa Parlamentosu müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti. 

AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapıldı. 

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan taslak kararda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınması” için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunuluyor. 

Bu karara Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gerekçe gösteriliyor.

Avrupa Parlamentosu Kasım 2016’da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin “dondurulması” çağrısında bulunmuştu. 

Karar taslağında 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanıyor. Türk hükümetinin sorumluları hukuk devleti ve adil yargı hakkı çerçevesinde yargılama hak ve sorumluluğu olduğu belirtiliyor. 

AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılan PKK’nın “yeniden şiddete başvurması” kınanıyor. 

Raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde ise her yıl olduğu gibi büyük ölçüde Rum ve Yunan tezlerine yer veriliyor.

Dışişleri Bakanlığı: AP kararı yok hükmündedir

Dışişleri Bakanlığından, Avrupa Parlamentosunda kabul edilen Türkiye kararıyla ilgili yapılan açıklamada, "Asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu karar söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

AB Bakanı Çelik: Rapor aynen iade edilecektir

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti. 

AP'nin bu kararına tepki gösteren AB Bakanı Ömer Çelik basın toplatısı yaparak açıklamalarda bulundu: 

"Hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir rapordur. Avrupa Parlamentosu tarafından görüşülmüştür ve siyasi nitelikli bir karar almıştır. Rapor objektif değil. Türkiye'nin şimdiye kadar yaptıklarını görmeyen. Ermeni meselesinde tek taraflı tarih anlayışını benimseyen bu raporu kabul etmiyoruz. Bu rapor işbirliği raporu değil. Bizim AP'den beklentimiz, uygun işbirlikleri üreten yeni köprüler kuran, eleştirilerle beraber ilerlemeye olanak sağlayan hükümler çıkarmasıdır. Bu rapor bir sabotaj raporudur. AP raporunu son iki sene olduğu gibi bu sene de yok hükmünde kabul ediyoruz. Rapor aynen iade edilecektir." 

"Yine bu tek taraflı Ermeni anlatılarına, başka ülkelerin bir takım siyasi değerlendirmelerine yer vermesi bir vizyonsuzluk belgesi olduğunun da açık göstergesidir. Bu sene 1915 olaylarıyla ilgili atıf ana metnin içerisinde yer alıyor."

"Bu raporda, AP tarafından Türkiye'deki Anayasa değişikliklerinin mevcut haliyle uygulanması durumunda, katılım müzakerelerinin askıya alınması, gümrük birliğinin güncellenmesi için İnsan Hakları Komisyonu'na tüm katılım öncesi fonların askıya alınması yönünde yapılan çağrılar AP'nin Türkiye-AB ilişkilerinin önemini kavramaktan ne kadar uzağa düştüğünü göstermektedir."

"Bir kere 16 Nisan Referandumu yüzde 86'lık yüksek bir katılımla, açık şeffaf bir süreçle ve halkın bunu kabul etmesiyle gerçekleşmiş bir referamdumdur. Dolayısıyla Avrupa Parlamentosu'nun 'Siz halkın kabul ettiği bir teklifi uygularsanız, biz sizinle yapılan müzakerelerin durdurulması çağrısı yapıyoruz' demesi esasında demokratik bir tutum da değildir. Türkiye'den talep edilen şey Türkiye'nin halkın iradesine duyarsız kalmasıdır. Tabii ki böyle bir şey söz konusu olmayacaktır. Referandumun neticesi tabii ki uygulanacaktır. AP'nin böyle bir çağrı yapmaya hakkı yoktur. Bu anti-demokratik bir yaklaşımdır. Bir AP'yi halk iradesine saygılı olmaya çağırıyoruz. Burada bir olgunluk problemi olduğunu da görüyoruz. Bu birebir bir vizyonsuzluktur. Halk iradesi tecelli etmiştir ve bu da aynen uygulanacaktır." 

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu Türkiye'nin tek taraflı bir talebi değildir. Şimdiye kadar başarıyla yürüyen ve son derece sağlıklı bir şekilde müzakereleri yapılan belli bir olgunluğa erişmiş bu konuyu bir takım siyasi mülahazaların konusu yapmaları da son derece yanlıştır." 

"Fakat biz bu çağrıları bir yerden tanıyoruz. Bu çağrılar maalesef çok uzun zamandır ilk önce Avrupa'daki aşırı sağ kesimler, İslam düşmanı kesimler tarafından dillendiriliyor. Medyanın seçici hafızasıyla ana akım siyasetin parçası haline geliyor ve arkasından maalesef bunu ana akım medyada görmeye başlıyoruz."

"Tabii PKK'ya yönelik yapılan çağrı olumludur ama uygulama nedir? Ama hepimiz biliyoruz ki pek çok Avrupa ülkesinde PKK sembolleri kullanılabilmektedir. Avrupa Parlamentosu'nun koridorlarında PKK sergisi açılmıştır." 

"Fethullahçı Terör Örgütü'ne karşı verdiğimiz mücadele son derece meşru bir mücadeledir. Buna karşın kendilerinin bir çağrı yaparak somut deliller istemeleri bir darbeyi bir darbe girişimini anlamadıklarının göstergesidir. Türkiye hukuk içinde OHAL rejimine başvurdu. Herhangi bir şekilde FETÖ'nün darbenin arkasında olduğunu sorgulayan bir yaklaşımı kötü niyetli bir yaklaşım olarak kabul ederiz. Darbe girişimi konusunda bütün kanıtlar ortada. Tarihin en büyük hukuk mücadelelerinden birini veriyoruz. AP Başkanı'nın Türkiye'ye gelişi darbe girişiminden aylar sonra olmuştur. AP'nin raporu kapağı açılmadan iade edilecek."(NTV)



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/ap-den-flas-turkiye-karari-bakanlik-tan-jet-yanit/958625