İzmir’deki tartışmalı tesis için İTB ve İTO devrede!
İzmir’deki tartışmalı tesis için İTB ve İTO devrede!
İzmir’de uzun süredir tartışmalara neden olan ve kaderine terk edilen Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi için İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası devreye girdi. İlk ihalesinde teklif verilmeyen tesis için odalar şirket kurarak tesisi kiralama kararı aldı.
23 Şubat 2016 Salı  18:57

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası, Şubat ayı meclis toplantısında KOSGEB Kuzey Bölge Müdürü Özgür Armaneri’ni ağırladı. 



KOSGEB tarafından verilen destekler, KOSGEB’in çalışmaları ve işbirliği olanakları ile ilgili kısa bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca Buca Kaynaklar’daki Et Entegre Tesisi’ne için İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası tarafından şirket kurularak teklif verilmesi gündeme geldi. 

2015’İN KOPYASINI YAŞIYORUZ
Meclis gündeminde konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2015’teki kayıp tablosunun 2016’a da devam ettiğini söyledi. Kestelli, “Yılın ikinci ayını geride bırakıyoruz. Olağanüstü koşullar bir yana, ekonomide 2015 yılının adeta bir kopyasını yaşıyoruz. İşsizlikten enflasyona, faizlerden ihracata kadar tüm göstergeler, potansiyelimizin altında kalacağımız bir yıla işaret ediyor. Oysa hükümetin üst üste açıkladığı teşvik paketleri, normal şartlar altında Türkiye’nin gerçek bir cazibe merkezi olmasını sağlayacak kadar kapsamlı ve tutarlı. Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya yaptığımız ziyaretlerde sohbet ettiğimiz bakanlarımızın iyi niyetlerini, konularına hakimiyetlerini ve çalışkanlıklarını bizzat görüp takdir ettik. Umuyor ve diliyoruz ki, bu olağanüstü hal durumu bir an önce sona erer, üzerimizdeki sis perdesi kalkar ve ülkemiz de daha çok iş, daha çok aş davasına döner” şeklinde konuştu.



ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR
Kırmızı ette yaşanan fiyat artışını önlemek için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı tavan fiyat uygulamasını değerlendiren Kestelli, üreticinin sorunlarını aktardı. Hayvancılık sektörü desteklerinin yüzde 10-15 oranından faydalanırken bugün toplam desteğin yaklaşık yüzde 35’inin sektöre verildiğini söyleyen Kestelli, ''Başta Küçük Menderes havzası olmak üzere ilimizde de hayvancılık yatırımları arttı ve sektör eskisine oranla çok daha büyüdü. Bir taraftan hayvan varlığının artması için çalışmalar yapılırken diğer taraftan tarım alanları ağırlıklı olarak yem bitkileri üretimi için kullanılmaya başlandı. Özellikle ilimizde bu değişimi çok net yaşadık. Destekleme politikalarında yaşanan bu değişime rağmen ülkemizde kırmızı et ve süt sektöründe kalıcı bir istikrar maalesef sağlanamıyor. Avrupa Birliği’nde karkas sığır etinin ortalama fiyatı yaklaşık 12 lira, ham sütün fiyatı ise 0,75 lira. Bizde fiyatlar Avrupa Birliği’nin çok üstünde olmasına rağmen üreticimiz para kazanamıyor. Esnaf, tüccar ve sanayicimiz ürün arzının düzensiz olması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Tüketicilerimiz ise satın alma gücünün düşük olması nedeniyle raflarda ürün fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi” ifadelerini kullandı.

MERA VE ÇAYIRLARIN ISLAH ÇALIŞMASI ŞART
İstikrarlı bir hayvancılık politikasının oluşturulmasının bir  an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Kestelli, “Ülkemizde üretim maliyetleri çok yüksek. Hayvansal üretimde üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 65-70’ini yem maliyeti oluşturuyor. Kaliteli kaba yemin en ucuz ve kolay temin edildiği çayır-mera alanlarımızın yeterli olmaması büyük bir sorun. Mevcut çayır-mera alanlarımızın da ıslah çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ülkemizde yem bitkisi üretiminin de maliyetli olması doğal olarak girdi maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bu nedenle, hayvancılık sektöründe uzun vadeli, yapısal sorunları çözen ve sürdürülebilir yeni stratejiler belirlememiz gerekiyor. Aksi halde tüm olumsuz şartlar devam ederken tavan fiyat getirmek, bataklığı kurutmadan sivrisinek avlamaktan öte bir anlam taşımaz” dedi.

VERİMLİLİK DÜŞÜK
Yem fiyatlarındaki KDV indirimine karşın gerçekleştirilen zamlarla sıkıntı çeken süt üretiminde verimliliğin düşük olmasına dikkat çeken Kestelli, “Türkiye’de bir inekten elde edilen yıllık süt miktarı Avrupa ortalamasının yarısı kadar. Amerika, Kanada, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin ise neredeyse üçte biri... Verimliliğin düşük olması ortalama maliyetin yüksek olmasının sebeplerinden birisi. Böyle bir ortamda oluşan piyasa koşullarından çiftlikten-sofraya sektörün tüm paydaşlarının memnun olmasını beklemek mümkün görünmüyor” ifadesini kullandı.

BORSA VE İTO ŞİRKET KURUYOR
İzmir gündeminde gerek belediyeler, gerek odalar ve siyasi partiler tarafından uzun süreli tartışmalara neden olan ve kaderine terk edilen Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi için İzmir Ticaret Borsası devreye girdi. 

Tesisin geçtiğimiz ay gerçekleştirilen ihalesinde teklif çıkmaması üzerine Borsa ve İzmir Ticaret Odası yüzde 50’şer ortaklık ile bir şirket kurarak, tesise teklif verecek.  Borsa meclis onayına sunulan proje ile hem İTB bünyesinde kazanç sağlamak hem de kente katkı koymak hedefleniyor.

BÜYÜKŞEHİR YER ALMADI
Konu ile ilgili meclise sunulan bilgide İTO ve İTB’nin projeye ortak olması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gittiklerini ancak Büyükşehir’in ortaklık için onay vermediği açıklandı. İki ortaklı şirket, 5 milyon TL sermaye ile ihaleye katılacak. 30 yıllığına kiralanacak tesis için yıllık 760 bin TL kira payı verilecek.



Proje hakkında bilgi veren İTB Meclis Üyesi Bülent Arman, “Biz İzmir Ticaret Odası ile birlikte elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Burası hem Borsamız hem de İzmir için çok önemli.  Tünelin sonunda bir ışık göründü. İyi bir tesisi İzmir’de çalıştırabileceğimize inanıyoruz. Borsamız için de önemli bir gelir kaynağı olacaktır “ şeklinde konuştu.

Arman’ın bilgilendirmesinden sonra karar, oy birliği ile kabul edildi.

BORSA BİNASI RESTORE EDİLİYOR
Öte yandan meclis gündeminde cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan İzmir Ticaret Borsası, Borsa Sarayı’nın restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için meclise bilgi verildi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-deki-tartismali-tesis-icin-itb-ve-ito-devrede/920755