Urla’da yapılaşma, enginar üretimine ket vurdu: Tarlasını satan bırakıyor!
Urla’da yapılaşma, enginar üretimine ket vurdu: Tarlasını satan bırakıyor!
Urla’nın simgelerinden, coğrafi tescilli sakız enginarı üretiminde azalma yaşanıyor. Üretime ket vuran en büyük unsurun ise tarlaların imara açılarak üretimden vazgeçilmesi olduğunu belirten Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Uyar, “Tüketici talebi var, üretim azalıyor. Artan maliyetlerle birlikte üretici de üretimden çekiliyor. Tarlasını satıyor, imara açıyor. Üretimi bırakıyorlar” dedi.
14 Nisan 2024 Pazar  08:12

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Enginar üretiminde ilk sırada yer alan İzmir’in Urla ilçesinde hasat dönemi Mart ayında başladı. Nisan ayıyla birlikte enginarın en çok tüketildiği mevsim gelse de ilçenin simgelerinden olan coğrafi tescilli ‘Urla Sakız Enginarı’ üretim alanlarında önceki senelere göre daralma yaşanıyor.

Sakız enginarın üretiminde en büyük engel ise bölgenin yapılaşma riskiyle karşı karşıya olması. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, enginar üretimi ile ilgili son durumu Egedesonsöz’e aktardı.

ENGİNAR, BİNA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Tarlaların imara açılmasından kaynaklı enginar üretim alanlarında bir azalma yaşandığını dile getiren Uyar, şöyle konuştu:

“Enginarın en güzel zamanı, mevsimi geldi. Geçen sene İlçe Tarım’dan aldığım bilgiye göre üretim alanlarında 585 dekardan 525 dekara bir azalma var. Enginar’ın ortalama 5 yıl yetiştirme dönemi var. Çok yıllık bir bitki olarak geçiyor. Bu rakamlara göre azalma var. Ziraat Odası da diyor ki, enginar yapılaşmanın artmasından kaynaklı bina riskiyle karşı karşıya.”

DİĞER TEHDİT: HİBRİT ENGİNAR
Uyar, sakız enginar üretimini tehdit eden bir diğer unsurun ise hibrit (melez) enginar olduğunu söyledi. Sakız enginarın bir kökünden 3-4 baş ürün elde edilirken, hibrit tohumdan yetiştirilen köklerden ise 25-30 baş enginar elde ediliyor.

Uyar, hibrit enginarın verimlilik olarak artısı olsa da sakız enginarın coğrafi tescilli olduğunu hatırlatarak “Hibrit, sakız enginarın üretimini engelliyor. Tüketici de sakız enginar ile hibritin farkını anlamadığı için gerçek sakız üreticisi bundan yara alıyor. Bizim bundan sonra yapmamız gereken Urla olarak sakız enginar üzerine çalışmak. Çünkü bu bizim ata tohumumuz, coğrafi tescilli ürünümüz. Sakız enginarı bilen alıyor. Her şeyini kullanabilirsin. Yaprağından çay yaparsın, sapından turşu, salata yaparsın, kurutursun” dedi.

TÜKETİCİ TALEBİ VAR, ÜRETİM AZALIYOR
Öte yandan enginar üretiminde ve talebinde yaşanan son gelişmeler ile ilgili konuşan Uyar, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kooperatif olarak yurt içi ve yurt dışı satışlarımız devam ediyor. Tüketici talebi var, üretim azalıyor. Artan maliyetlerle birlikte üretici de üretimden çekiliyor. Tarlasını satıyor, imara açıyor. Üretimi bırakıyorlar.”

 



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/urla-da-yapilasma-enginar-uretimine-ket-vurdu-tarlasini-satan-birakiyor/1182968