Çiftçi örgütlerinden hobi bahçesi tepkisi: Yıkın geçin!
Çiftçi örgütlerinden hobi bahçesi tepkisi: Yıkın geçin!
Ağır cezalara rağmen önüne geçilemeyen hobi bahçesi uygulamasına tepki veren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, "En az 5 dönümlük bir yere, tabanı 75 metrekareyi geçmeyecek şekilde bir bağevine yasal  izin var. Fakat bu kurala uyulmuyor. Cezalara rağmen hobi bahçeleri artıyor" dedi. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da hobi bahçeleriyle yeni köy gibi yerleşimler oluştuğuna dikkat çekti. 
8 Nisan 2021 Perşembe  12:14

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Son yıllarda sayıları hızla artan hobi bahçeleri, artık huzur yerine sıkıntı veriyor. Hem verimli tarım alanları talan ediliyor, hem görüntü kirliliği ve kontrolsüz yapılaşma yaşanıyor, hem de uygulanan cezalara rağmen hobi bahçeleri akımının önüne geçilemiyor. Yıkım aşamasına gelindiğinde mahkemelerin yıkımı engellemek için sık sık yürütmeyi durdurma kararı vermesi, hobi bahçelerinin yasal bir zemininin bulunmaması, sıkıntıları ve gelecekle ilgili kaygıları artırıyor.

5 DÖNÜM ARAZİYE 75 METREKARE TABANLI BİR EVE ŞARTLI İZİN VAR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, hobi bahçelerindeki sıkıntının artık dayanılmaz boyutlara geldiğine dikkat çekerek, "Bir tarlayı bölük pörçük yapıp hobi bahçeleri açmak bir suç" dedi. Hobi bahçeleriyle ilgili yasal bir düzenleme olmadığını, ancak Toprak Koruma Kanunu'nuna göre, tarım arazisinde nasıl bir yapılaşma olacağının çok net biçimde açıklandığını belirten Başkan Türk, "Dikili bir tarım arazisine bir konteyner koyacaksanız veya bir yapı inşa edecekseniz, o arazinin en az 5 dönüm olması gerekiyor. Buna niçin veriliyor? Çiftçinin, işini yaparken konaklayacağı, alet edevatını koyacağı, taban alanı 75 metrekareyi geçmeyecek şekilde iki katlı bir bağevi  yapmasına izin veriliyor. 20 dönüm arazi de olsa, oradaki yapılaşma 75 metrekareyi geçemez" açıklamasında bulundu.

HOBİ BAHÇELERİ, MAALESEF SAHİPSİZ BİR KONU
İzmir'in dört bir yanında hisseli satışlarla insanların hobi bahçesine sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dikili tarım arazisi değilse, o evi, ancak araziniz en az 20 dönümse yapabilirsiniz. Bu tür tarım alanlarında hisseli satış yapılması yasak. 500 metrekaresini istiyorum, deseniz, alamazsınız. Hobi bahçeleri, sahipsiz bir konu. Sonuçta hepsi yıkılacak. Toprak Koruma Kanunu, geçtiğimiz kasım ayında güncellendi. Yeni yasayla büyük cezalar getirildi, yaptırımlar uygulanıyor. Her metrekare için 10 lira ceza kesiliyor. Hobi bahçeleriyle ilgili yasal düzenlemenin acilen hazırlanması ve yürürlüğe konması gerekiyor. Başka çare yok."

ORAY: KOOPERATİF KURUP ELEKTRİK ABONELİĞİ BİLE ALIYORLAR
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, hobi bahçeleriyle ilgili tepkisini ve beklentilerini şu sözlerle dile getirdi:

"Menderes'ten sonra en çok hobi bahçesinin olduğu yer, Kemalpaşa. Sayıları her geçen gün çoğalıyor. Dilimiz döndüğünce anlatıyoruz ama önüne geçemiyoruz. Bornova depreminden sonra daha da arttı. Sınır ilçemiz Bornova'da oturanlar, Bayraklı'da yaşayanlar, 30 Ekim depreminden sonra Yukarı Kızılca, Damlacık, Ulucak gibi yerlerde aldıkları hobi bahçelerine yerleşti. Alanın etrafını tel örgüyle çeviriyor, evini yapıyor, burada yaşıyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Kemalpaşa'ya geldiğinde, bu sıkıntıyı anlattık. İlçe Tarım, cezalar kesti, yıkım kararları alındı. Kaymakamlığın yıkım kararını, belediyeler yerine getirmek zorunda, kanun gereği... Verimli kiraz bahçeleri, hobi bahçelerine dönüştürüldü. İmarlı pek çok arsa varken, tarım alanına neden ev yapıyorsunuz?!

10 dekarlık arazi için yapı kooperatifi kurulduğunu, tarımsal elektrik aboneliği alındığını, ardından sondajla su çıkarıldığını anlatan Başkan Bülent Oray, "Araziyi bölüp bölüp satıyorlar. Bazı yerlerde villa yapanlar var. Birileri araya sokuluyor, oraların yıkımı engelleniyor. Bakanlık, bu sorunu artık masaya koymalı ve çözüme kavuşturmalı. "

MENDERES'TE 300 HANELİK KÖY MEYDANA GELDİ
Menderes'teki durumu anlatan bir üretici de, hobi bahçelerinde yerleşik hayat yaşayanların neredeyse 300 hanelik bir köy oluşturduğuna dikkat çekti.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, "Hobi bahçelerindeki yapılaşmaların tamamı yıkılacak" dediğini hatırlatan Menderesli üretici, "Fakat ilçe belediyeleri, hedef olmamak için yıkıma pek yanaşmıyor. Zaten mahkemeler de yıkımı durdurmak amacıyla yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Bu ikilemde Menderes'in hobi bahçelerinden kurtulması imkansız. Mesela Çileme köyünde neredeyse 300 hanelik bir köy oluştu, hobi bahçelerinden... Pandeminin de etkisiyle hobi bahçeleri ve o bahçelerdeki yapılar çok büyük bir hızla devam ediyor" dedi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/ciftci-orgutlerinden-hobi-bahcesi-tepkisi-yikin-gecin/1066950