Türk aşısı emekliyor
Türk aşısı emekliyor
Dünyada çeşitli ülkelerde gelmiştirilen toplam 9 aşı adayı, ülkeler düzeyinde FAZ III denemelerine başlarken, FAZ II'de ise 13 aşı adayı deneyler yapıyor. Türkiye'de 10 üniversitede sürdürülen 11 aşı çalışmasının, henüz FAZ I seviyesine bile gelmediği ortaya çıktı. Prof. Dr. Ramazan İnci, Türkiye'nin geride kaldığını belirtirken, 2021 Mart veya Nisan aylarında aşının, toplumlara uygulanmasına başlanacağını öngördüğünü açıkladı.
24 Eylül 2020 Perşembe  14:40

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Tüm dünyayı etkisi altına alınan Covid 19 salgınında insanlığı kurtaracak aşıyı bulma çalışmaları, çok sayıda ülkede tüm hızıyla sürüyor. Ancak Türkiye, aşıyı bulma yarışında gerilerde kaldı. Çin'den 4, ABD, İngiltere, Rusya ve Belçika ile Çin-Almanya-ABD ortaklığında geliştirilen birer aşı (toplam 9 aşı), FAZ III aşamasına geldi, çeşitli ülkelerde gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Ayrıca, ABD'den 4, Çin ve Hindistan'tan 2'şer, Japonya, Güney Kore, Almanya ve Kazakistan ile Fransa-İngiltere ortaklığında birer aşı da (toplamda 13 aşı) FAZ II aşamasında deneylere başladı.

8 ÜNİVERSİTEMİZ YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR
Covid 19 salgınından kurtuluşun en temel silahı olarak görülen aşıyı bulma konusunda Türkiye'de yapılan çalışmaların hiçbirinin, ön klinik araştırmanın ötesine geçmediği ortaya çıktı. Eylül ayındaki durumu anlatan tabloların ortaya koyduğu sonuçlara göre, Ege, Selçuk, Erciyes, Mehmet Ali Aydınlar, Ankara, Erciyes, 9 Eylül, Boğaziçi, ODTÜ ve Bezmialem Vakıf üniversitelerinde yürütülen aşı çalışmaları, henüz FAZ I düzeyine bile gelmiş değil. Temmuz ayında dünyada FAZ III düzeyinde toplam 6 aşı adayı varken, Eylül ayında bu sayı 9'a ulaştı ancak Türkiye'de ön klinik aşamasında kalındı.

PEK ÇOK ÜLKE, AŞI ÇALIŞMASINDA TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan İnci, Türkiye'deki aşı çalışmalarının klinik öncesi deneyler, hayvan deneyleri gibi deneysel laboratuvar çalışması düzeyinde ilerlediğini anlattı. Çeşitli hayvanlar üzerinde denendikten ve olumlu sonuçlar alınması halinde FAZ III denilen en son evreye geçildiğini belirten Prof. İnci, "Türkiye, pek çok ülkeye göre aşı araştırmalarında geride kaldı. Türkiye'nin aşı yapması, üretmesi, ancak ileri ülkelerle partnerlik yapmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyorum. Altyapımız aşıyı bulma konusunda yeterli, değil mi, tahminde bulunamıyorum. Ancak Sanayi bakanımız, TÜBİTAK, büyük destek veriyor. Önemli olan aşıyı bulup patentini alabilmek, FAZ III'e geçebilmek" dedi.

AŞIYI BULMAYI ÇOK ARZU EDİYORUZ AMA...
"Aşıyı elbette Türkiye de yapabilir. Yakın gelecekte kendi başına aşı patenti almasını çok arzu ediyoruz" sözleriyle, aşı konusunda yoğun bir çalışma içinde olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Ramazan İnci, Egedesonsöz'e şu açıklamalarda bulundu:

"Bilimsel çalışmalar ilk başlarda gizlilik arz ediyor.O nedenle belki de duymak istediğimiz açıklama yapılmıyor. Dünyadaki aşı çalışmalarını yakından takip ediyorum. Almanya'da bir özel ilaç şirketinin de katılımıyla Türkiye'de aşı çalışması planlanıyor. Burada şunu söylemek istiyorum. Siyasi iktidar ve bilimin, birbirinden ayrılması gerektiğini düşünüyorum. İktidarlar, siyasetçiler, bilimi destekleyecek işler yapmalı. Siyaset, bilimin önüne geçmemeli. İktidar, bilimin önünü açmalı, fon aktarmalı. Siyasetçiler, bilim insanlarının işlerine karışmamalı. Bilimsel buluş ve araştırmalar, kesinlikle siyasi malzeme olarak kullanılmamalı."

MART-NİSAN AYLARINDA KURTARICI AŞI BULUNABİLİR
COVİD 19 aşısının, aynı zamanda ülkeler için çok büyük rant ve ekonomik güç olacağının da altını çizen Prof. Dr. Ramazan İnci, "İnsanlığı koronavirüs illetinden kurtaracak aşıya ne zaman kavuşuruz?" sorusuna yanıtı şöyle oldu:

"Aşı, aynı zamanda büyük bir rant alanıdır. Aşıyı bulan ülke, elbette ekonomik olarak çok büyük kazanç sağlar. Bilim, teknoloji kadar aşı da ülkelerin kalkınmasında motor rolü oynar. Türkiye'nin aşıyı bulup önemli bir ekonomik güç kazanması hepimizin arzusu ancak, kim ne yaptı, bilmediğimiz için, aşıyı bulma konusunda ne kadar ileriyiz, ne kadar başarılıyız, hangi seviyedeyiz, bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz şudur, diğer ülkelerdeki çalışmaları görünce, çok gerilerde kaldığımızı fark ediyoruz. Aşıya ne zaman kavuşacağımız, sorusuna gelince... Mart ayında, bilemediniz Nisan ayında aşının toplumlara aşılanması noktasına geliriz."



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/turk-asisi-emekliyor/1048208