Mahkeme üç kez iptal etti... Bakanlıktan plan vizesi geldi!
Mahkeme üç kez iptal etti... Bakanlıktan plan vizesi geldi!
İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın TOKİ’den 78 milyon TL’ye satın aldıktan sonra küçük sanayi sitesi yapmaya başladığı Bornova Doğanlar’daki 135 dönümlük arazi için yeniden plan yapıldı. İdare Mahkemesi’nin üç kez planını iptal ettiği alanın son hali Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.
8 Şubat 2020 Cumartesi  14:00

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın TOKİ’den 78 milyon TL’ye satın alarak inşaatına başladığı Bornova Doğanlar’daki küçük sanayi sitesiyle ilgili planı yeniden onayladı. İzmir Mimarlar Odası’nın açtığı davalar sonucunda üç kez planı iptal edilen 135 dönüm arazi üzerine kurulu sanayi sitesi planları tartışmalara neden olmuştu. Bornova Hacılarkırı Mevkii’nde askeri alandan ayrılan ve TOKİ tarafından satılan arazinin yanında Sivil Savunma İl Müdürlüğü yerleşkesi de bulunuyor.

Bakanlık, planların iptal edilmesinden sonra Demirtaş’ın başvurusu üzerine yeniden planı onaylayarak askıya çıkarttı. 4 Mart 2020 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde askıya çıkan plana itiraz edilebilecek.

2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olan bölgede kalan geniş araziyle ilgili TOKİ alt ve üst ölçekli planları yapmıştı. İzmir 4 İdare Mahkemesi açılan dava sonrasında planı 3 Kasım 2010 tarihinde iptal etti. İptalin ardından TOKİ bir kez daha plan yaptı.  Mahkeme bu kez 2016 yılında yürütmeyi durdurma kararı vererek “yeşil alan miktarında azalma olduğu, kültürel tesis alanı ayrılmadığı ve belediye hizmet alanı olarak belirlenen alanın hangi amaca ayrıldığının belirtilmediği” gibi gerekçeleri gösterdi.  Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bakanlık tarafından onaylanan plan bu kez 20 Kasım 2019 tarihinde 3 İdare Mahkemesi tarafından yine iptal edildi.

KENT İÇİNE SIKIŞMIŞ…
İlgili kurum ve kuruluşlardan yeniden görüşler alınırken yapılan başvuruda, “İzmir ilinde  küçük sanayi ve küçük işletmelerin toplu işyeri ve site şeklinde organize olarak yerleşmesi 1970'li yıllara dayanmaktadır. O dönemin ilk örnekleri 1. Sanayi Sitesi, Gıda Çarşısı ve İnşaatçılar Çarşısıdır. Şimdilerde kentte 6 adet küçük sanayi sitesi, İnşaatçılar Çarşısı, Gıda Çarşısı, Hırdavatçılar Çarşısı, Elektrikçiler Çarşısı'nın da bulunduğu Yenişehir Ticaret Merkezi, Keresteciler Çarşısı, Kimyacılar Çarşısı, Hurdacılar Sitesi, Kara Nakliyecileri Sitesi, MTK Sitesi, Zücaciyeciler Sitesi, Otokent, Dökümcüler Sitesi, Ayakkabıcılar Sitesi (3 adet), Geri Dönüşüm Sitesi, Kısıkköy Mobilya ve Metal İşleri Sitesi, ilçeler bazında küçük sanayi siteleri, İZDEP gibi sayısı 40'a yaklaşan küçük sanayi sitesi, ihtisas site ve çarşı yer almaktadır. Bunların birçoğu kent içinde sıkışmış, geçmişte yapıldığı için günün gerekli teknik koşullarına uymayan, büyük araçların girip çıkması zor olan, ulaşım problemleri var olan, altyapı sorunları olan sitelerdir.   Günümüz koşullarına uygun, modern alt ve üst yapıya sahip, ulaşım olanakları müsait, kent merkezi çeperinde yer alan uygun site ve çarşı mekanları İzmir'de çok sınırlıdır. İzmir ekonomisinin sıçrama yapmasını engelleyen temel etmenlerden bir tanesi de budur. KOBİ düzeyinde olup iş kapasitesini büyük ölçeğe veya sanayi boyutuna getiremeyen ölçekteki işletme ve firmaların İzmir metropolü dışında ticaret ve üretim yapmaları ekonomik koşullar çerçevesinde mümkün değildir. Bu düzeydeki firmaların İzmir metropolünde kalması gerekmektedir. Özellikle İzmir'de inşaat, gıda, plastik, matbaa, elektrik, kimya, yer döşemeleri ve halı sektörlerinde acil modern sitelere ihtiyaç duyulmaktadır.

İzmir'in kuzeyinde tarım toprakları, batısında ikincil konut ve tarım toprakları, güneyinde baraj havzası olması nedeniyle KOBİ düzeyindeki firmalara yönelik site yapımı için geriye bir tek kentin doğu aksı yani Bornova kalmaktadır. Hâlihazırda mevcut sorunlu sitelerin pek çoğuna da Bornova ilçesi ev sahipliği yapmaktadır. Buna rağmen Bornova'da Işıklar, Egemenlik, Kemalpaşa, Doğanlar ve Gürpınar Mahallelerinde yeni site oluşturulabilecek alanlar bulunmaktadır. Ancak bunların gerçekleşmesi için imar planlarında revizyon yapılması gerekmektedir. Bu plan çalışmasının temel gerekçesini de bu durum oluşturmaktadır. Yapılacak plan ile bu alanda  toplu işyerlerinin yer alabileceği bir alan oluşturulması, İzmir'deki KOBİ'lerin gereksinimi olan inşaat, gıda, plastik, elektrik, yer döşemeleri ve halı sektörlerine yönelik modern bir site yapılarak  bu yöndeki talebin karşılanması amaçlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Resmi adı “Sınırlı Sorumlu Kemalpaşa İş Merkezi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi” olan küçük sanayi sitesinin planları mahkeme kararlarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden onaylanırken çalışmaların büyük bölümünün ise tamamlandığı ifade edildi.

KİMLER ORTAK?
Ticaret sicil kayıtlarına göre 2015 yılında Ekrem Demirtaş ile birlikte kızı Demet Demirtaş Yüksel dahil bazı isimlerin ortaklığında kurulan kooperatifte son işlemin 2019 yılı Eylül ayında yapıldığı görülüyor. Kooperatifte, Asil Plast Polimer Plastik Ürünleri Şirketi adına Aslı Öztürk, Tevfik Arslan ve Nadir Doğan’ın hisseleri bulunuyor. 



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/mahkeme-uc-kez-iptal-etti-bakanliktan-plan-vizesi-geldi/1028368