Orman Müdürü Erol’dan Büyükşehir’e öneri: Köylere su tankeri dağıtalım!
Orman Müdürü Erol’dan Büyükşehir’e öneri: Köylere su tankeri dağıtalım!
Büyükşehir Belediyesi’nde sunum yapan Orman Bölge Müdür Erol, “Gönüllü köylüler bize tanker verin diyorlar. Mümkün olursa basınçlı su tankerlerini köylere dağıtırsak güzel olur. Tankerler kırsal alan ve köy yangınlarında da kullanılabilecek önemli bir araçtır. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Varlıorpak da çalışmalarının olduğunu ve yeni süreçte 106 tanker alınacağını aktardı.
11 Eylül 2019 Çarşamba  19:20

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. 

Toplantıda İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Varlıorpak tarafından 18 Ağustos’ta başlayan, 3 gün boyunca zorlukla kontrol altına alınabilen, Karabağlar, Menderes, Seferihisar ve Urla’da hissedilen ve kentte 5 bin hektar üzerinde alanın kül olmasına yol açan orman yangınları için sunum yapıldı. 

ESKİ ORHANLI KÖYÜNÜ KARŞI ATEŞLE KURTARDIK
Müdür Erol yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı. Erol, “İzmir’de geçmiş yıllara bakıldığında senede ortalama 227 yangın oluyor. Yanan alan olarak da bazı yıllar fazla bazı yıllar az oluyor. Ortalama 931 hektar alan zayi oluyor.  Yangınlar 11:00-18:00 saatleri arasında çıkıyor. Araçlarımızı her 5 saniyede bir kayıt altına alarak izliyoruz. Helikopterler de bu sistemin içinde. En detaylı bilgileri kontrol ederek yangınla mücadele ediyoruz. Karabağlar yangınında karşı ateş uygulamamızla eski Orhanlı köyümüzü kurtardık. Yangını sınırda durdurduk. 3 köyü insanlar zarar görmesin diye boşaltmıştık. Yangın anında 90 kilometre hıza ulaşan bir rüzgar vardı. 18 Ağustos günü 5 yangınımız oldu. Oradan oraya koşturduk, hepsine müdahale ettik. Bu şekilde güçlerimiz bölünmüştü. Orman yangınlarıyla mücadelede durumumuz diğer ülkelere göre daha iyi. Biz Akdeniz kuşağı ülkeleriyle kendimizi karşılaştırıyoruz. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelere bakıldığında orman yangınımız az” dedi. 

SÜREÇTE NELER YAPILACAK?
“Yanan alanların 1 metrekaresi bile başka maksatla kullanılmamaktadır. Bir yıl içinde ağaçlandırılmaktadır” sözleriyle açıklamasını sürdüren Erol, “Sabuncubeli’ndeki alan, Meryemana’daki alanda aradan geçen süre sonrasında dağlar yeşil elbisesini giydi. Çiçekli bölgesi de ağaçlandırıldı. Proje mühendislerimiz çalışıyor. Öncelikle yanan alandaki enkazları değerlendireceğiz. Değerlendirilecek envanter varsa değerlendireceğiz. Ağaçlandırma yapılacak alanlar tespit edilecek. Üzerinde yeterli tohum olan ağaçları kestikten sonra homojen şekilde araziye dağıtacağız ve yeni orman örtüsü getireceğiz. Başka bir işlem yapmayacağız. Orası kendi tohumuyla kendine gelecek. Orijin diyoruz. O yöreye kendini odaklamış, oraya en iyi şekilde uyum sağlayacak sorunsuz tohumlarla yeni bir orman kuracağız. Geri kalan kısımda ise ağaçlandırma teknikleriyle toprakları işleyeceğiz. Teraslar yaparak oraya yine bu orijinlerden üretilmiş fidanları dikeceğiz. Fıstık çamı, zeytin gibi ağaçlar dikeceğiz. Kampanyamız var. 11 milyon fidan dikilecek. 11-24 Kasım’da ağaçlar dikeceğiz. Tamamlanmayan durumlar olursa 2020 yılı içinde ağaçlandıracağız” ifadelerini kullandı. 

MÜDÜR EROL’DAN BÜYÜKŞEHİR’E ÖNERİ: KÖYLERE SU TANKERİ DAĞITALIM!
Müdür Erol ayrıca, “Belediyenin bize desteği için teşekkür ediyoruz. Bir önerim olacak; eskiden İl Özel İdare döneminde köylülere su tankerleri dağıtılmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin de dağıttıkları var. Bize de talepler zaman zaman geliyor. Gönüllü köylüler bize tanker verin diyorlar. Mümkün olursa basınçlı su tankerlerini köylere dağıtırsak güzel olur. Tankerler kırsal alan ve köy yangınlarında da kullanılabilecek önemli bir araçtır. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu. 

Detaylı sunum sonrasında açıklama yapan Başkan Vekili Özuslu, “Orman bölge müdürlüğümüzde çalışan personellere teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi. 

‘YANGINLARI ARAZİ MAFYASI MI ÇIKARIYOR?’ SORUSU ÜZERİNE KONUŞTU!
Geçmiş yıllarda Tahtalı barajı bölgesinde gerçekleşen yangınla ilgili gelen soru üzerine konuşan Erol açıklamalarda bulundu. Ayrıca, ‘Çıkan yangınlar için şehir efsanesi de olabilir kimileri arazi mafyası, kimisi terör örgütleri kundaklıyor’ diyor. Bununla ilgili tespitleriniz var mı?’ şeklinde gelen soruyu cevaplayan Erol, “Tahtalı Barajı yanındaki yangın alanı tamamı ağaçlandırdı. Burada bir yaşından ağaçlar dikiyoruz. İlk yıllarından araçlar gözükmüyor. 4-5 yıl sonra fidanlar anca kendisini gösteriyor. Orman Müdürlüğü olarak 1937 yılından beri istatistik yapıyoruz. 180 yıllık bir kuruluşuz. Kurumumuz 180 yıldır yangın istatistiği yapıyor. O günden bu güne kadar tüm yanan alanlar ağaçlandırdı. Orman kanunu emirleri dışındaki usulsüz müdahale izin vermiyoruz. Tabii ki kaçak ağaç kesimi, bina yapılıyor fakat bunların mahkemeleri devam ediyor. Yanık sahanın oranın statüsü değişiyor, Yanık saha oluyor. Öncelikli işimiz yanık saha üzerinde duruyoruz. Yanan alanları başka bir şekilde kullanma durumu olamaz. Biz oraları yasayla yönetiyoruz. Bir metrekare bile ormancılık amaçları dışında kullanılmıyor. Bunu özellikle söylüyorum.  Bütün yerler ağaçlandırılıyor” ifadelerini kullandı.  

VARLIORPAK EROL’UN TALEBİ İÇİN KONUŞTU: 137 TANKER VAR 106 TANE DAHA ALINACAK
Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Varlıorpak da kentteki yangın süresince gerçekleşen çalışmaları aktardı. Müdür Erol’un talebi için de konuşan Varlıorpak, “Tırazlı yangını için ilçe belediyelerinden gelen destek için teşekkür ediyorum. 200 su tankeri, 650 personelimiz, 50 dozerimizle 53 saat aralıksız mücadelenin içinde olduk. Biz merkeze yakın yerlerdeki yangınlara müdahale ediyoruz. Yılda ortalama 300 orman yangını yaşanıyor. Bunun yüzde 60’ı Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin ortak çalıştığı yangınlar. Diğerleri de yine ortak çalıştığımız ama merkeze yakın olduğu için onların adına müdahale ettiğimiz yangınlar oluyor. Genel müdürümüzün talepte bulunduğu konu bizim de kapsamımızda. Bununla ilgili çalışmalarımız var. 12 ilçede eskiden köy olan 231 mahallede yangına ilk müdahale konusunda araştırmalar yaptık. Gönüllülere temel yangın eğitimi ve ilk müdahalede kullanılacak tazyikli su tankerlerinin yenilerinin alınması ve bunların da muhtarların tüzel kişiliklerine verilmesi için kapsamlı bir çalışma içindeyiz. İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne geçen ve mahallelere verilen 137 tane tanker bulunmakta. Gelen talepleri değerlendiriyoruz ve 106 tane daha tankerin peyderpey yıllara sari olarak verilmesini sağlamak ve yangına müdahale konusunda yüzde 100 seviyesine ulaşmak istiyoruz. Yangına karşı bilinçliliği arttırmak istiyoruz. Zaman içinde gereken araçların alınmasıyla daha iyi noktaya gelebileceğiz. 50 itfaiye merkeziyle şu an konuşlanmış durumdayız. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yeni stratejik plan ve çalışmalar neticesinde 50 olan merkezi 72’ye, müfreze sayımızı da 15’e çıkaracağız. Aylık ortalama 2 bin 400 vakayla günlük ise 80’e tekabül eden vakayla uğraşıyoruz” dedi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/orman-muduru-erol-dan-buyuksehir-e-oneri-koylere-su-tankeri-dagitalim/1017964