İzmir’in orkinosuna ‘ajan’ takibi!
İzmir’in orkinosuna ‘ajan’ takibi!
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, denizde bulunan orkinosların iç piyasada serbest olması ve orkinos avcılığında bulunan şartların esnekleşmesi gerektiğini söyledi. Orkinosa olan takibe anlam veremediğini vurgulayan Başkan Çakan, “Ben bir tane balığı Samsun’a verdim. Buradan kalktılar Samsun’a o balık için gittiler. Samsun’daki müşterime ‘niye balığın kafasını kopardın’ diye ceza yazdılar” dedi.
16 Nisan 2019 Salı  08:22

Doğan Bulut/EGEDESONSÖZ- 1 Eylül itibariyle açılan balık sezonu avcılar için bereketli başlarken, Ocak ayından sonra iklim koşullarının kötüye gitmesi avcılığı sekteye uğrattı. Balığa olan ilgi sebze ve et fiyatlarının zamlanması ile birlikte arttı.  İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, balık sezonu ve orkinos piyasasına uygulanan zor koşullarla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Çakan, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nun (ICCAT) Türkiye için aldığı karar nedeniyle orkinos avının yapılamadığını belirterek mağduriyetler yaşadıklarını belirtti.

İKLİM KOŞULLARI BİZİ ZORLADI
İklim koşullarının kendilerini etkilediğini söyleyen Başkan Çakan, “Bizim Eylül ayı ile Aralık ve yılbaşına kadar avcılık sezonu en üst seviyedeydi. Yılbaşına kadar hal çıkışımız 50 bin tondu.  Yılbaşından sezon sonuna kadar avcılığımız 2 bin ton. Bu kadar düşmesinin sebebi iklim ve hava şartları… Hiçbir sene bu kadar kötü gitmedi. 15 gündür hava durdu. Bizim bu 15 günde avladığımız avcılık balığı 4 bin ton civarında. İnsanlar eve ekmek götürmekte zorlandı. Eylül ayı ile yılbaşı arasındaki bölüm herkesi kurtardı. Balık konusunda bütün yük neredeyse Ege’ye biniyor” şeklinde konuştu.

SEBZE VE ET FİYATLARI BALIĞA YÖNELTTİ
Sebze ve et fiyatlarına yapılan zamların insanları balığa yönelttiğini vurgulayan Başkan Çakan, “Bu sene et ve sebze fiyatları yüksek olduğu için halkın protein ihtiyacı balık ile karşılandı. Yılbaşından sonra bu talep daha fazla oldu. Kilosunu 15 liraya aldığı sardalye bir aileyi doyurdu.  Ama sen bir kilo biberle karnını doyuramazsın. Bizim şu anda tükettiğimiz en organik ürün denizlerimizdeki balıktır. GDO’su ile oynanmamış, üretimi olan tek gıdadır” diye belirtti.

ÇARE SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK
Balıkçılıkta yeni düzenlemenin yapılması gerektiğini belirten Başkan Çakan, “Bizim sürdürülebilir balıkçılık için bilim insanlarımızla, balıkçılarımızla ve devletimizle yeni düzenleme yapmamız şart. Balık konusunda bütün yük Ege’ye biniyor. Balığın havyarlı dönemde avlanmaması lazım. Bilim adamları ve üniversitelerimiz bunun üzerine çalışma yapması lazım. Yanımızda komşumuz Yunanistan’da balık havyarını attı, sezon yeni açıldı. Bizde tam tersi kapanıyor, onlarda açılıyor. Balık şuan yeni havyarını attı zaten” diye konuştu.

İZMİR’DEN SAMSUN’A ORKİNOS TAKİBİ
Bütün ülkelerin kendi iç piyasasında orkinos avcılığı için kota verdiğini ancak ülkemizde orkinos avcılığının şartlarının ağır olduğunu söyleyen Başkan Çakan, “Orkinoslar denizin çobanıdır. Orkinoslar, iklim şartları ile beraber balığı kıyaya getirir ve avcılığı kolaylaştırır. Orkinosların kesinlikle iç piyasada serbest olması lazım. Yani iç piyasada orkinosu halkımızın kesinlikle tüketmesi lazım. Dünyada bunun alıcısı Japonlar. Bizim ülkemizde neden yiyemiyoruz, onu anlamıyorum. Dünyada bütün ülkeler orkinos avcılığı için iç piyasa kotası vermiştir. Ve bunu halkına dağıtmıştır. Bizim ülkemizde de orkinos avcılığı için şartları vermişler ama şartları ağırlaştırmışlar.

Mesela bir orkinos balığını denizde tutacaksın. Denizde sardalyenin içinde 10 tane orkinos çıktı diyelim. Bu 10 tane orkinosu sahil güvenliğe bildireceksin. Sahil güvenlik balığı gelip denetleyecek ve raporu yazacak. Kıyıya çıkarken kooperatiften menşei alacaksın. Kooperatifi onu denetleyecek sonra o belgeyi Tarım İl Müdürlüğü’ne götüreceksin. Tarım İl Müdürlüğü o belgeyi alacak ve senden ‘kime sattın, sattığın kişinin adresini’ alacak. O ildeki Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirecek. O Tarım İl Müdürlüğü gidecek o balığı denetleyecek. Bu kadar denetlemenin sebebini anlayamıyorum. Bizim orkinos balığını tutmamamızı istiyorlar. Ben bir tane balığı Samsun’a verdim. Buradan kalktılar Samsun’a o balık için gittiler. Samsun’daki müşterime ‘neden balığın kafasını kopardın’ diye ceza yazdılar” dedi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-in-orkinosuna-ajan-takibi/1006940