Nedim ATİLLA
Zeki Müren’in açtığı sinema…
20 Kasım 2017 Pazartesi

Türk Sanat Müziğinde hem mükemmel yorumculuğu hem de besteleriyle de iz bırakmış, şarkı söylerken sahneye getirdiği canlılık ve kostümleriyle belleklerde yer edinen, kısaca “Sanat Güneşi” Zeki Müren; ilk halk konserini İzmir Kültürpark'ta adına kurulan, isim babalığı yaptığı Manolya Gazinosu'nda vermişti. Şahsen Manolya Gazinosu’nda Zeki Müren’i izleyen şanslılardan biriyim…

Ancak İzmir’in kent belleğinde yer etmiş Zeki Müren anısı ise Yıldız Sineması’nın açılışıyla ilgili. Bir süre önce Orhan Beşikçi dostumuzun Yıldız Sineması’nın sahibi Yüksel Kazmirci üstadımızla yaptığı söyleşiden öğrendik. Yüksel Kazmirci bakın nasıl anlatmış:

“Sinemacılığımız Asri Sineması'nı Suphi İzbudak'dan almakla başladı. Bu küçük sinemada babam bazı değişikliler yapmak istese de başaramadı. Ortaya çıkan arkeolojik buluntular nedeniyle devam etmeyip tadilattan vazgeçti. Arkasından Gaziler Caddesi üzerinde, daha sonra adını Yıldız diye değiştireceğimiz yazlık Güneş Sineması'nı aynı kişiden satın aldık. Yazlık sinema olmasına rağmen sahnesinde konser ve tiyatro oyunları oynanıyordu. 1953 yılında sinema bir İtalyan tarafından kapalıya çevrildi. İyi planlanmadığı için sinemanın içerisinde perdeye yakın iki kolon görüşü engelledi. Sinemamız Mimar Erdoğan Tözge tarafından yıkılıp yeniden inşa edildi. Açılışını 22 Mart 1957 yılında Zeki Müren konseriyle yaptık. 

Zeki Müren konseri İzmir Basın Mensupları Derneği'ne gelir getirmesi için düzenlenen bir konserdi. Organizasyonun başında sonraki yıllarda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan İlhan Esen vardı. O gün Zeki Müren için bir kokteyl vermiştik. Hayranlarının izdihamı nedeniyle sinemamızın içinde dışında büyük bir kargaşa yaşandı, bu nedenle kokteyle bile katılamadım. “

Orhan Beşikçi ekliyor: Yıldız Sineması'nda filimler dışında sanatsal etkinliklerin yapıldığını eski gazete ilanlarında görmüştüm. "Kemal Dirim'in Ar Opereti"ne Yıldız Sineması tahsis edilmiş. Aynı yıl Ar Opereti Türkiye genelinde turneye çıkmış. 1954 yılında Mualla Mukadder Atakan konser vermiş. 1955 yılında Fransız Moulin Rouge revüsü, ilizyonist Abra Kadabra. Türk ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakaları yine benzer etkinlikler yapıldı.

***

Haftaya Zeki Müren- Yıldız Sinemasi muhabbetiyle başlamamın nedeni. İzmir’de artık sıradan bir semt gibi davranılan Basmane’ye dikkat çekmekti. Basmane 1970’lere kadar İzmir’in kalbinin attığı yerdi. En önemli kültür mekanı ise Yıldız Sineması idi…

Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri”, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası’nın işbirliğiyle bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Basmane Günleri bu yıl “Basmane İzmir’in misafirhanesidir” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri Bugün (20 Kasım- Pazartesi) saat 16.00’da sergi açılışlarıyla başlayacak). Basmane Garı'nda Yrd. Doç. Dr. Beyhan Özdemir’in düzenleyiciliğinde “Basmane İzmir’in Misafirhanesidir” konulu fotoğraf sergisi açılacak. Mimar Mihriban Yanık'ın "Gravürlerde İzmir" konulu resim sergisi Basmane Garı Kabul Salonu'nda ziyaretçilerle buluşacak.

Perşembe günü de bendenizin yöneteceği bir panel var. Etkinlikler 26 Kasım’a kadar sürecek. Basmane’ye bekleriz efendim.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 22 Kasım 2017 Çarşamba 10:26

sevgili Nedim Atilla, kısaca basmane günleri diyebileceğimiz bu rtkinliğin en önemli programı olan "gezi" bölümünü sanırım atlamış. 26 kasım pazar günü gezi programı var, saat 11.de mezarlıkbaşı otoparkın önünden başlayacak, İzmirlilerin katılıp basmanenin değerlerini tanımalarını öneriyorum

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva