Oya DEMİR
Zamanda bir nokta; 7. Sanat Sinema
25 Ekim 2016 Salı

‘Ve biz izleyiciler, her zaman ve her yerde, şeylerden bakmak yerine, şeylere bakıyoruz’ (Rilke, 8. Ağıt)


Olanı, olmayanı, olması hayal edileni, dünü ve bugünü, hayatın bir anını kalıcı kılmak; şimdiyi geleceğe, geleceği şimdiye taşımak, tek bir bakış açısından çıkmak; unutmak, hatırlamak; kimbilir belki de virgüller ile birleştirdiğimiz zamana kısacık, küçücük noktalar koymak. Kült filmlerden, popüler kültürü yansıtan filmlere, siyah beyaz ekranlardan renkli ekranlara taşınan klasiklere, uçsuz bucaksız vahşi batıda geçen kovboy filmlerinden gangster filmlerine kadar binlerce kare, 7. sanat olarak adlandırılan sinema yakalanamayan, başı ve sonu belli olmayan zamanda kalıcı noktalar yaratıyor. 

Bilinen ve bilinmeyeni birleştiren, yüzlerce film bir sinema şöleni ile 17. kez hayatımızda, zamanımızda, anımızda farklı tatlar, renkler, duygular  yaşatmak üzere kısa bir süre sonra kapılarını açacak. Bir günün diğer güne benzemediği, sürekli değişen, zaman zaman acı, zaman zaman belirsizlik, zaman zaman endişe ile yaşadığımız bu günlerde 17. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali 7 gösterim salonunda, 47 ülkeden 427 filmi 111 seansta hayatımıza bir mutluluk parantezi açmak üzere geliyor. 

Büyük şirketlerin, yenilemez denilen güçlü finansal yapıların yaşam sürelerinin bile 10 yılın altına düştüğü dünyamızda, tüm zorluklara rağmen sürdürülebilen ve sürekli yükselen bir grafik gösteren uluslararası festival bu yıl 01-06 Kasım 2016 tarihleri arasında İzmir Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Karşı Sanat Merkezi ve Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi salonlarında birbirinden değerli filmler ile sinema severleri buluşturacak.

Başta Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sinema Genel Müdürlüğü olmak üzere Buca Belediyesi, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Bayraklı Belediyelerinin destekleri ile gerçekleştirilen festival kapsamında film gösterimlerinin yanısıra birbirinden farklı etkinlikler yer alacak.  

Festivale katılan ünlü konuklar ile yapılacak söyleşilerin yanısıra; kamera önü oyunculuk, görüntü yönetmenliği ve post prodüksiyon konularında düzenlenecek ücretsiz workshoplar sayesinde, kısa film konusunda her alanda eğitim sağlanmış olacak. Ünlü oyuncular İrem Altuğ, Bestemsu Özdemir, Yiğit Kirazcı ve Nazlı Tosunoğlu oyunculuk üzerine televizyon ve sinema ile ilgili deneyimlerini aktarırken Türkiye'nin usta yönetmenlerinden Erden Kıral filmleri ve sineması üzerine festival izleyicileri ile buluşacak. Ayrıca Türkiye'nin önde gelen görüntü yönetmenlerinden Uğur İçbak, Oktostore ve İstanbul Post Prodüksiyon Departmanı'nın uygulamalı olarak yapacakları görüntü ve kurgu eğitimlerini de merakla beklediğimi belirtmeliyim. Temel yapım atölyesinde Yonca Ertürk proje hazırlama, sunma ve kaynak bulma konularında bilgi verirken, tasarım konusunda illüstrasyon sanatçısı Ethem Onur Bilgiç tecrübelerini paylaşacak. Ayrıca Tümay Özokur, Yrd. Doç. Dr. M.Melih Korukçu ve yönetmen Ali Adnan Özgür'ün birlikte düzenledikleri atölye ile kamera önü oyunculuğu konusunda tüm bilinmeyenler yanıt bulacak. 

Var oluş sırasına göre birinci sanat resim olmak üzere; heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, yapı ve hepsini içinde barındıran yedinci sanat sinema bir kez daha İzmir’de bütün sanat dallarını olduğu kadar farklı kültürleri, farklı dilleri, yaşam biçimlerini bir araya getirirecek. 

Aynı zamanda, Türk Sineması’nın 100 yılını 100 illüstrasyon ile gözler önüne serecek olan 17. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde; Bandmag dergisinin Antalya Film Festivali için hazırladığı Vurun Kahpeye’den (1949) Yalnızlar Rıhtımı’na (1959), Sevmek Zamanı’ndan (1965) Sürü’ye (1978), Karılar Koğuşu’ndan (1989) Eşkıya’ya (1996), Bal’dan (2009) Kış Uykusu’na (2014), sinemamızın hafızalardan silinmeyen 100 filmine dair 20 genç illüstrasyon sanatçısının çalışmaları yer aldığı 100 ilüstrasyon ile Türkiye Sineması'nın 100 yılı sergisi de İzmir’liler ile buluşacak.

Yeni bir düşünme tarzının önünü açan Gilles Deleuze; ‘Yaratımdan, olanaksızlıklar arasında yolunu çizen bir şey olarak söz etmek gerekir... Bir olanaksızlıklar bütünü yaratıcının soluğunu tıkamıyorsa, o bir yaratıcı değildir. Bir yaratıcı, kendi olanaksızlıklarını yaratan ve aynı zamanda olanaklıyı yaratan biridir... Bergson’un felsefe için, Virginia Woolf’un roman için, Renoir’in sinema için yaptığı budur’ diyor. 

Ve siz de;  bir olanaksızlıklar bütünü ile; farklı ülkelerin karesinden yaratıcılar ile tanışmak isterseniz 01 - 06 Kasım 2016  tarihleri arasında bu festivali teğet geçmeyin, zamanınıza, anınıza kısa bir mutluluk noktası ekleyin... 
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva