Tayfun MARO
Yeni yönetim sisteminde milletvekili olmak!
23 Mayıs 2018 Çarşamba

24 Haziran’da yapılacak seçimlerde, yeni yönetim sisteminin Cumhurbaşkanı, halkın oyuyla ilk defa seçilecek. Ülkeyi bir başına yönetecek kişiyi halk seçecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin yanı sıra, milletvekili seçimi de yapılacak. Onlar da, Cumhurbaşkanı izin verirse, yasama görevini yerine getirecek… Malum, OHAL var.

Yeni dönemde, seçmenin Meclis’e göndereceği milletvekillerinin oraya ne yapmaya gidecekleri tam bir muamma. Cumhur ittifakının milletvekilleri için bir sorun yok. Onlar, yeni yönetim sisteminin destekçileri olarak, Meclis’te kendilerine biçilen rolün gereğini yerine getirecekler. Ya muhalefet?

Haliyle, muhalefet milletvekilleri, karşı oldukları yeni yönetim sisteminde, parlamentoda görev yapacaklar; yeni sistemin bir parçası olarak tek adamın yönetimine girecekler. Yani seçilmek için ortaya koydukları vaat ve iddianın tamamen dışında bir misyon yüklenecekler.

Uzun sözün kısası, milletvekillerinin bir temsil meselesi olacağını düşünüyorum. Parlamenter sistemden geriye kalan Meclis, anı evine dönecek. Hele karşı çıktıkları sistemde eli kolu bağlı halde Meclis’te oturmak, muhalefet milletvekilleri için tam bir handikap olacak. O Meclis’te otursalar bir türlü, terk etseler bir türlü… Bu çıkışsızlık onları çok zorlayacak.

Fiili duruma bakılırsa, Türkiye, Cumhurbaşkanı ve kabinesi tarafından, Saray’dan yönetilecek. Meclis, Cumhurbaşkanı izin verdiği ölçüde, yasama görevini yerine getirecek. Kuvvetler ayrılığının fiilen son bulduğunu unutmayalım.

Macun tüpten çıktı bir kere, aklımızda deli sorular; Türkiye nasıl yönetilecek? Milletin vekilleri Meclis’te ne yapacak? Milletvekilliğine aday olanların Türkiye tahayyülü nedir?

Yeni Türkiye’nin yönetim sistemi çok sorun yaratacak mı? Eskisi pek mi düzgündü?

Bu ülkenin siyasi eliti, iktidar zümresi, ana muhalefeti, askeri ve sivil bürokrasisi, yıllarca topluma çok çektirdi. Milletin “aman eskisine dönelim!” durumu yok ortada…

Değişim kaçınılmaz ama değişim dedikleri, Erdoğan’ın yapmak istediği gibi mi?

Dünya düzeni bozuldu. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye de bu hengâmeden nasibini alıyor. Bu ahvalde, seçimlerde, milletvekili olmak isteyenler ne söyleyecekler de oy isteyecekler?

Milletvekili adaylarının, değişimin kaçınılmazlığını ve ağır bedelini seçmene izah etmesi gerekiyor.

Böyle zor zamanlarda, bütün kampanyayı salt Cumhuriyet değerleri ve Atatürk’e bağlamak yeterli olmaz. Bugüne dair yeni şeyler söylenmeli.

Bu seçimlerde, rutin parti programlarına ve seçim bildirgelerine sığınmak çare olmayacak. Paradigma çökmesi bir gerçek ve bu gerçekle yüzleşmedikçe inandırıcı olmak imkânsız.

Milletin vekili olmak isteyenlerin, Türkiye apar topar 24 Haziran seçimlerine giderken ve ülkede uzun soluklu bir ekonomik krizin öncülleri ortaya çıkmışken, bu seçilme arzularının nedenini hem kendilerine hem topluma çok iyi anlatmaları gerekir.

Şaka değil, yeni bir Dünya kuruluyor. Çok fazla belirsizlik var. Çarşı karışık. Zihinlerimiz bulanık. Bu koşullarda, milletvekili adayları, temsil yetkisini neden istediklerini çok iyi anlatmalı.

Nasıl bir Türkiye hayaliyle bir araya geldiğimizi ve bunu başarmak için birlikte neler yapacağımızı, açıklıkla dile getireceklerine inanmak istiyoruz. Buna hepimizin ihtiyacı var

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 23 Mayıs 2018 Çarşamba 23:32

Sonsuz çark çevirecek ve döneklik edecek vekillerin meclisi olacağı belli.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva