Ümit YALDIZ
Yeni Parti’ye eski tuzak!
17 Temmuz 2017 Pazartesi

Dünle beraber gitti düne ait ne varsa cancağızım.
Bugün yeni şeyler söylemek lazım…
Mevlana’nın ünlü vecizi bir yol ayrımını işaret eder.
Dünle bugün arasına çekilen kalın bir çizgidir.
İşte Türk seçmenin önemli bölümü tam da bu noktada…

Yeni şeyler söylemek istiyor.
Yeni şeyler duymak istiyor.
Yeni şeyler görmek istiyor.

Hayatında yeni şeyler olsun istiyor.
Acilen yeni bir parti istiyor mesela…
Ve de bu partiyi Meral Akşener kursun istiyor.
Siyasetin merkezi toparlansın istiyor.
Ayrılık, gayrılık bitsin istiyor.
Oy mu?
Abartmıyorum. Yeni partinin İzmir’deki potansiyeli yüzde 40’ın üzerinde… Varın gerisini siz düşünün.

Mevcutlar mı?
Ya yenilenecekler ya yenilecekler…
Tercih onların. Siyaset mezarlığına bakın…
Kendini vazgeçilmez zannedenlerle dolu olduğunu göreceksiniz.

Bahçeli’nin koltuğuna talip olduktan sonra sadece partisinden ihraç edilmekle kalmayıp’ ‘pişmiş tavuğun başına gelene yakın’ bir deneyim yaşayan ve yaşamaya devam eden Akşener’e şu sıralar çok önemli bir misyon yüklenmiş durumda.
Yeni partinin liderliği…
Öne çıkan tek isim o.
Diğerleriyle arasında uçurum var.
Diğerlerinden kasıt MHP’deki Bahçeli muhalifleri değil…
Kamuoyunda adı geçen kim varsa…
Metin Feyzioğlu’ndan başlayarak Abdullah Gül’üne kadar hepsi.

Referandumdaki performansıyla alkışlanan Akşener, Kılıçdaroğlu’nun önderlik ettiği Adalet Yürüyüşüne açık destek verdi. Ancak bir nedenle katılmadı, katılamadı. Katılmamış olması CHP’de gizli bir memnuniyet yaratmış olsa da tarihte ilk kez mahkeme kararıyla iptal edilen kurultayın mağduru olarak katılsa kendisi için daha iyi olabilirdi.
Akşener’in yeni partisi için referandum sonrası Anadolu’nun her tarafıyla istişare sürecine girdiği biliniyor. Nasıl bir parti sorusuna yanıt aramak adına… Oluşan talebi tam karşılamak için kılı kırk yaran ekip, bir yandan da OHAL sürecinin de bitmesi için zaman kazanıyor. Bu arada kurucu kadronun şekillenmesi için de hummalı bir çalışmanın yürütüldüğünü duyuyoruz.
Kaldı ki Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü ile hem partisini hem kendisini toparladığı süreçte yeni partinin rotasında ufak tefek düzeltmeler yapması da kaçınılmazdır.

Şimdiden bir tehdidin altını çizmek gerekiyor.
Siyasetin merkezi de deseler kurulacak partinin merkez sağa oturacağını biliyoruz. Belki Özal’ın eğilimler koalisyonu hatta AK Parti’nin 2001 kadrosundaki kucaklayıcılık esas alınabilir. Ama bu yeni partiyi merkez sağa yakın tanımladığımızda potansiyelinin çok yüksek olduğu da aşikar. 2002’de yaşanan ekonomik ve siyasal krizlerin ardından halkın yüzde 34 ile tek başına iktidar yaptığı AK Parti, 2007’de yüzde 47’ye nasıl oturdu?
Elbette beş yıllık icraatlarının, Batı’ya dönük, barışçıl, liberal, istikrar vadeden politikalarının etkisi vardı. Bunlar inkâr edilemez.
Ama asıl olan Erdoğan’ın akıllıca yönettiği ‘merkez sağ’ operasyonudur.
Müthiş bir siyaset mühendisliği yapılmıştır 2007’ye yürünürken…
AK Parti’nin bünyesinden çıkan/çıkarılan Kültür Bakanı Erkan Mumcu’nun ANAP’ın başına geçmesiyle ilk olarak kıratın son süvarisi Mehmet Ağar’ın yükselişi dengelenmiştir. Ardından Ağar-Mumcu ikilisinin önüne ‘ANAYOL’ seçeneği konulmuş, Demokrat Parti çatısı altında bu iki isim buluşturulmuştur.
İşte siyasette her zaman 1+1’in 2 etmediği bu süreçte bir kez daha anlaşılmıştır.
ANAP’lılarla DYP’liler arasındaki çatışma bazen Mumcu ile Ağar arasında bazen de alt kadrolarda kendini göstermiş, asıl kavga da vekil listelerinin yapıldığı süreçte yaşanmıştır. Yapılan anlaşmalara uyulmamış küçük hesaplar, küçük pazarlıklar büyük kavgaları beraberinde getirmiş ve ANAYOL süreci tam bir fiyaskoyla sonuçlanmıştır.
Yani 3 Kasım 2002’de milletin baraj dışına iterek cezalandırdığı ama tamamen silmediği merkez sağın cenaze namazı, 22 Temmuz 2007’de kılınmıştır.
Açıktan para, imtiyaz iddiaları da cabası… Merkez sağ oylarıysa önemli ölçüde AK Parti tarafından konsolide edilmiştir. Şimdi daha iyi anlıyoruz ki bu konsolidasyon sürecinde Süleyman Soylu da önemli bir rol oynamıştır.

Diyeceksiniz ki bugün olanlarla ne ilgisi var?
Dikkatli bakarsanız var. Meral Akşener’den beklenti milliyetçi oylara sahip çıkıp, merkez sağı ayağa kaldırması… Ve gördüğüm kadarıyla siyaset mühendisleri yine sahnede…
Haberler şöyle yazılmaya başlandı bir süredir.
“Meral Akşener ve Ümit Özdağ’ın birlikte kuracakları partinin tarihi belli oldu. Meral Akşener ile Ümit Özdağ’ın birlikte kuracakları partiye ilişkin ilk anket yayınlandı” vs…

İşte toplum mühendislerinin yeniden serbest bıraktığı virüs bu.
Nedense bana izlediğim eski bir filmi hatırlattı. Adeta eş başkan gibi sunulan Akşener-Özdağ ikilisi yeni partiye dair en ciddi tehdit gibi görünmektedir. Yaptığımız ve yapılan kamuoyu yoklamalarında ‘lider adayı olarak’ Ümit Özdağ’dan eser yok. Belki de MHP içinde yaşanan adaylık sürecinde geç kalmasıdır Özdağ’ı gönüllerdeki liderlik koltuğundan eden… Ama şu anda Ümit Özdağ’ın da gördüğü ya da görmesi gereken bir gerçek var ki o da yeni partiye liderlik etmesi beklenen kişinin Meral Akşener olduğudur.
Elbette Özdağ’a da başkalarına da bu süreçte ihtiyaç olduğu da bir vakıadır.
Lakin Türk siyasetinde liderlik tek bir makamı, kişiyi işaret eder. Eş başkanlık, ortaklık kabul görmez. Güçlü lider esastır. Yeni parti için şimdiden kurulacak bir ortaklık, halef-selef görüntüsü de 2007’deki ANAYOL süreci gibi bir sonuca gebedir. O nedenle yeniden sahne aldığını düşündüğüm siyaset-toplum mühendislerinin oyununa gelmek istemiyorlarsa hem Akşener hem de Özdağ bu tehlikeyi görmeli.
Önemli bir kitlenin umudu olan yeni parti rüyasını kâbusa dönüştürmek istemiyorlarsa tabi ki…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ AYDIN 18 Temmuz 2017 Salı 15:32

2820 SAYILI SİYASAL PARTİLER KANUNU DEĞİŞMEDİKÇE YENİ KURULACAK PARTİDE KURULUR KURULDUĞU GİBİ KALIR VATANDAŞI KUCAKLAYACAK ONUNLA HEM DERT OLACAK TÜZÜĞÜYLE PROĞRAMI İLE VATANDAŞIN SAHİP ÇIKMASI GEREKİR O ZAMANDA KURUCULARIN ESAMESİ OKUNMAZ VE VAKİT NAKİT BİR ARADA OLURSA BİR ZAMAN GİDER SONUCU OLMAZ

Yorumu oyla      11      6  
mustafa türk 18 Temmuz 2017 Salı 00:29

İyi de yeni partinin genel başkanının meral akşener olduğunu ümit hoca zaten açıkladı. Şahsi hesabım olmaz dedi. Böyle bir tehlikeyi nereden çıkardınız?

Yorumu oyla      13      5  
hakan demir 17 Temmuz 2017 Pazartesi 23:18

"Abartmıyorum. Yeni partinin İzmir’deki potansiyeli yüzde 40’ın üzerinde… Varın gerisini siz düşünün." iki gün sonra onlar birbirini yer ... Parti kurmak o kadar kolay mı ... kursunlarda boyunun ölcüsünü alsınlar....

Yorumu oyla      12      8  
2019 17 Temmuz 2017 Pazartesi 19:44

İktidarın ekonomisi bu kadar mercimek kanadadan, nohut meksikadan,fasulye arjantinden, elma şiliden,et uruguaydan,buğday almanya ve fransadan.Dünyada 4 mevsimi yaşayan ender coğrafyada yaşıyoruz ama tarım ve hayvancılığın hali ortada.16 nisanda ülkenin tücaret-sanayi ve turizm kısaca ekonomiyi elinde tutan iller hayır verdi ve ikaz etti.Yapılan birşey yok.2019 seçimlerinde ilk tercih ekonomi için akıllı projeyi sunan seçimi alır.Vatandaş ötekileştirmekten bıktı.Ben yok biz varız o halde herşeyin en güzelini yaparız diyen iktidar olur.Et 50 tl, nohut 15 tl,işsizlik ortada,enflasyon ortada

Yorumu oyla      13      6  
misafir 17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:56

ÜLKEMİZDE MERKEZ SAG PARTİ EKSİKLİGİ BULUNMAKTADIR MERAL AKŞENİRİN KURACAGI BELLİ OLAN PARTİ YALNIZ MİLİYETCİ OYLARA DEGİL ANAP VE DYP OYLARINA TALİP OLURSA KURACAKLARI PARTİNİN LAİKLİK VE ATATÜRK DİN İLE İLGİLİ SORUNLARI OLMADIGINI SECMENLERİNE İYİ ANLATIRLARSA MERKEZ SAGI TEMSİL EDEBİLİRLER

Yorumu oyla      14      6  
Mehmet Mamuk 17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:47

Elinize sağlık kaleminize sağlık cok güzel yazmışsınız tesbit doğru devlet adamı olmak için ders almak ve dersini iyi bilmek lazım bu da Meral hanım da var

Yorumu oyla      13      6  
17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:11

Atatürkçü MHP'liler 2019 seçimlerinde macera aramasınlar. Oyunuzu en azından bir dönem CHP'ye verin, aynı şekilde yerel seçimlerde de ... AKP'lileşmiş MHP'ye ya da kumar oynayıp yeni bir partiye oy vereceğinize CHP'ye verin daha iyi.

Yorumu oyla      16      13  
Bir Ülkücü 17 Temmuz 2017 Pazartesi 12:35

Yapılan yeni parti ve lideri hakkındaki anketin açıklamasını yapmanızı bekliyoruz. Yüzde 40 önemli bir rakam çünkü. açıklarsanız çok memnun oluruz

Yorumu oyla      18      5  
kemal 17 Temmuz 2017 Pazartesi 12:00

YENİ PARTİ, KULAĞA NE KADAR HOŞ GELİYOR. YENİ, YENİ, YENİ......

Yorumu oyla      17      5  
Mehmet Toptaş 17 Temmuz 2017 Pazartesi 11:50

Siyasetin en net fotoğrafı bu yazı olmuş. Tamamına katılıyorum.

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva