Ümit YALDIZ
Yeni parti üzerine…
21 Temmuz 2017 Cuma

Aslında bugün ‘Yeni Kabine’ üzerine bir şeyler karalamak üzere oturmuştum klavyenin başına…
Bu hususu kaleme alan iki yazarın değerlendirmesini okudum ve düşüncem değişti.
Önce hükümete oldukça uzak gazetecilerin başında gelen Yılmaz Özdil’e göz attım.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kabine açıklanmadan yarım saat önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmesi, kulislere bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki istişareler neticesinde, Maliye Bakanı Tayyip Erdoğan'la Sanayi Bakanı Tayyip Erdoğan koltuklarını korurken, Hükümet Sözcüsü Tayyip Erdoğan Çevre Bakanı olarak hükümete girdi” diye başlayan yazısı son derece manidardı.
Sonra hükümete oldukça yakın gazetecilerin başında gelen Abdulkadir Selvi’nin köşesine takıldım.
‘Kabine değişikliğinin perde arkası’ başlıklı yazısında yazar Erdoğan’ın “bölge, il, Balkan-Rumeli dengelerini nasıl koruduğunu anlatıp, kadın bakan sayısının ikiye çıkmasına olan sevincini aktardıktan sonra spor bakanı olarak atanan Osman Aşkın Bak’a dair bir anı paylaşıyor. Meğer çiçeği burnunda bakan Bakan Bak, 90’lı yıllarda Erdoğan’ın Düzce’de geçirdiği trafik kazası sırasında Devlet Hastanesi’ne kabul edilmeyip bir minibüsle Bolu’ya SSK hastanesine götürülürken serumunu tutan o sırada kendisi de yaralı olan arkadaşıymış.”
Ne diyebiliriz ki! Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi, anılarında yer tutan herkesi, kırmızı plakaya bindirme imkânı herkese nasip olmuyor.
Ve yazar kabine değişikliği için önemli bir kriteri daha şöyle anlatıyor.
“Bu arada kabine değişimde il dengesinden söz ettik. Bir de çocuk dengesi çıktı. Halef selef sağlık bakanlarının 6 çocuğu var. Bundan sonra sağlık bakanı olmak isteyenler için yeni kriter bu”
İşte bu iki yazıdan yeni kabine değerlendirmesinin ne denli gereksiz olduğunu anladım.
Gelelim Yeni Parti meselesine…
‘Yeni Parti’ye eski tuzak’ başlıklı yazımız İzmir’in de ötesinde ses getirdi. Yeni parti fikrinden heyecan duyan, yazılanları abartılı bulan, nerede, ne zaman gibi ‘benim de uzak olduğum’ sorular soranlarla konuştum. AK Partililerden çok CHP’lilerin bu konuda meraklı olduğunu gördüm. MHP’li dostların da itirazları vardı.
Öncelikle beklenen ve de beklediğim yeni partinin çerçevesini doğru çizmek gerekiyor. Bazıları yazıyı Akşener’in önderliğinde kurulacak yeni partinin ‘MHP gibi, MHP benzeri’ olacağı ön kabulüyle okumuş. Haliyle böyle bir partinin altını çizdiğim heyecanı yaratması zor görünüyor.
Böyle bakıldığında tabi ki haklılar.
Ama hem Türk siyaseti hem de Akşener için o camlar çoktan bardak olmuş durumda. Artık MHP’ye genel başkan olmak için çabalayan değil merkez sağı, siyasetin merkezini ayağa kaldırmak için çabalayan bir oluşum var karşımızda. Yeni partinin siyasetin merkezine inşa edileceğine dair kat’i açıklamalardan bunu anlıyoruz.
Zaten toplumun beklentisi de bu yönde… Akşener ve arkadaşları MHP gibi bir parti kurarlarsa alacakları oyun yüzdesi belli. Ama siyasetin merkezine bir yapı inşa edeceklerini özellikle de merkez sağı yeniden ayağa kaldıracaklarını taahhüt ediyorlar. Aldığımız bilgiler bizi yanıltmıyorsa Merhum Özal’ın dört eğilimi ile 2001’in AK Partisi’nin ‘eğilimler koalisyonu’ model olarak düşünülüyor. Ki doğrusu da bu…
Bahçeli yanlısı MHP’liler ise Akşener öncülüğünde kurulması planlanan partiyi merhum Yazıcıoğlu’nun BBP’siyle karşılaştırıp “O ne kopardı ki…” diye başlayan cümleler kuruyor.
İki vakayı yan yana koyup incelerseniz birbiriyle ne kadar uzak olduğunu göreceksiniz.
Bir yanda davanın haşmetli Başbuğu Türkeş’e en kritik zamanda bayrak açıp parti kuran ve o tarihlerde ‘bir bölen olarak’ nitelenen Yazıcıoğlu var diğer yanda Bahçeli’ye rakip olduktan sonra partiden atılmak da dâhil her türlü operasyona maruz kalan Akşener ve arkadaşları…
Öte yandan Yazıcıoğlu BBP’yi kurduğunda Türk siyasetinin yeni partiye olan ihtiyacı bugünle mukayese bile edilemezdi. Bugün seçmenin neredeyse yüzde 50’si yeni ve kucaklayıcı bir partinin gerekli olduğunu düşünüyor. Hal böyleyken Akşener ve arkadaşlarına zaten var olan talebi doğru okuyup ona göre bir yapı inşaat etmek kalıyor. Amerika’yı yeniden keşfetmelerine gerek yok!
*
Yaparlar, yapamazlar… İzleyip göreceğiz.
*
Tabi ki siyasetin diğer aktörleri de boş durmuyor.
Kılıçdaroğlu ana muhalefetteki rolünü kaptırmamak, mümkünse güçlendirmek için siyasetini sokağa taşımaya devam ederken; AK Parti metal yorgunluğuna çözüm için kabineden başlattığı ‘kan değişimini’ teşkilatlara indirmenin planlarını yapıyor. Bir nevi yenilenmeye çalışıyor. Kan değişimi, taze kan gibi ifadeler AK Parti cephesinde şu sıralar en sık duyulan, kullanılan ifadelerin başında geliyor. Yani siyasetin mevcut aktörlerinin yeni partiyi kırmızı halılarla, davul zurnalarla karşılamaya niyeti yok. Onlar önlemlerini alıyorlar, alacaklar.
Pek çok CHP’li arkadaşım yazıda yer alan ‘Yeni Parti’nin İzmir’de yüzde 40’lık potansiyeli var’ ibaresine takılmış.
Nasıl yani Akşener parti kurarsa İzmir’deki CHP hâkimiyeti tehlikeye mi giriyor?
Elinizde bunu destekleyen rakamlar mı var yoksa?
Onlar yüzde 40 alacaksa biz kaç alacağız türünden sorular yönelttiler.

İntegral Araştırma olarak elimizde bazı rakamların olduğu doğru. Ama bu Kılıçdaroğlu’nun adalet pankartıyla Ankara’dan yola çıkıp, 25 günlük zorlu yürüyüşün ardından İstanbul Maltepe’de milyonları geçen bir kalabalığa hitap etmeden öncesine dayanıyor. CHP’nin ve de Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşüyle önemli ölçüde toparlandığını, CHP’li seçmenin partisine olan inancının kuvvetlendiğini, ana muhalefet partisi olarak CHP’nin misyonunu güçlendirdiğini söylemek mümkün.
Yeni durumu en doğru zamanda ölçüp ilgililerle, gerekirse kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.
Ama bazılarının MHP’li kimliğiyle belirli bir siyasi kalıba hapsetmeye çalıştığı Meral Akşener’in DYP’li geçmişi onu merkez sağın mirasına ortak etmeye yetiyor. Birçok hemcinsinin kotalarla varlık göstermeye çalıştığı siyasette duruşuyla var olan bir kadının HDP tabanı dâhil hemcinslerinden de ciddi bir sempati bulduğu da karşımıza çıkıyor.
Öte yandan demografik olarak bir göçmen kenti olan ve hatırı sayılır oranda Balkan-Rumeli kökenli seçmeni bulunan İzmir’in Selanikli Akşener’e ekstra bir yakınlık duyması da kaçınılmaz. Nasıl ki 2002 seçimlerinden altı ay önce kurulan Genç Parti’nin İzmir’de hanesine yazdırdığı yüzde 18’i ilk etapta köfte-ekmekle açıklayıp sonra bu oranın Uzan’ın Balkanlara uzanan kökeniyle de ilişkili olduğunu kabul etmişsek, Akşener’in de kentle benzer bir yakınlık kurmaya başladığını söylemek mümkün. Akşener yerel anlamda CHP için bir tehdit görünse de 2019 cumhurbaşkanlığı seçimleri için olmazsa olmaz bir müttefik gibi duruyor.
Dahası toplumun beklentilerine uygun bir yeni parti, bugün için birbirinin sigortası haline gelmiş siyasetteki taşları devirip hem iktidarı hem de muhalefeti kendine getirmeye yetecektir. Hatta CHP’deki ve de AK Parti’deki eylem, söylem ve kadro değişikliğine dair hamleleri yeni partiye önlem olarak okumak bile mümkündür. Yani daha kurulmadan durağan siyasetimize hareket getirmiştir yeni parti. Ne dersiniz?
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhammet kara 24 Temmuz 2017 Pazartesi 14:55

katılıyorum. CHP de İZMİR de almış olduğu oya fazla güvenmesin.son seçimlere bakarak şehrin siyasal yapısı hakkında kesin ifadelerde bulunmamak lazım.benim ve ailemin oyları CHP ye emanettir.sahibi gelirse alır gider

Yorumu oyla      11      5  
mükemmel 21 Temmuz 2017 Cuma 23:58

Öte yandan demografik olarak bir göçmen kenti olan ve hatırı sayılır oranda Balkan-Rumeli kökenli seçmeni bulunan İzmir’in Selanikli Akşener’e ekstra bir yakınlık duyması da kaçınılmaz. .... Bu cümle ege,trakya ve hatta akdeniz için kilittir. Parti tutarsa akpden bıkan Merale ege de (izmir en başta)chpden bıkan merale gidecektir. Yürüyüş bu işi değiştirmez. İki şart var tabii bunun için.. birincisi merkez sağ partisi.. ikincisi gömleğin ilk düğmesinin doğru iliklenmesi yani kuruluş aşamasının inanılmaz dikkatli yapılması ve ümitkar bir görüntü sergilemesi lazım

Yorumu oyla      12      5  
KEMAL 21 Temmuz 2017 Cuma 16:50

MERAL HANIM PARTİYİ MERKEZE KURMALI. O ZAMAN İŞ YAPAR AKSİ HALDE YAZARA KATILIYORUM

Yorumu oyla      11      5  
21 Temmuz 2017 Cuma 14:43

Bahçeli ve Akşener'in partisi büyük ihtimal baraj altı kalır , Bahçeli'de başkanlık yarışında geçmişte çok sayıda hakaret yediği kişileri destekler ve genel seçim sonucu belli olur. Referandurum gibi bir sonuçta çıkmaz. AKP tarafı MHP desteği ile yüzde 50 'yi geçer ancak hayırcılar tek bir adayda buluşmaz, bu da AKP'ye yarar. Yerelde de CHP İzmir' i alır ama büyükşehir için iddialı yeni biri olursa yüzde 45 geçilebilir. Aziz Başkan daha önce yüzde 50 'yi geçmişti. İlçe belediye başkanlarından da doğru tercih olursa 30-0 çıkabilir ama 30-0 çıkacağını zannetmiyorum.

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva