Fatih YAPAR
Yeni dönemin favorisi göçmenler
18 Eylül 2020 Cuma

Osmanlı Devleti Balkanlar’da gücünü kaybedip Anadolu topraklarına çekilmeye başlayınca peşinden gelen topluluklara genel olarak “göçmenler” diyoruz. Coğrafya aynı olsa da memleketleri farklı olan insanlar için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Muhacirler kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır” tanımlaması yapmış.

Balkanlar ve balkan ülkeleri üzerinde araştırma yapan kişilere göre Türkiye’de 15 milyon balkan kökenli Türk vatandaşı bulunuyor.  Trakya bölgesinin illeri, Ege kıyıları ve Marmara Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Anadolu illerinin bazı yerlerinde hem siyasette hem de ticarette çok etkili isimler yer alıyor.

Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı, aydınlık yüzü İzmir de Balkan esintilerini taşıyan bir kent. Araştırmalara göre yaklaşık 2 milyon nüfus Balkan kökenli ülkelerden gelenlerden oluşuyor. Elbette siyasi partilerin de yakın markajında olan bir topluluk. Bu yüzden birçok siyasi parti toplantılarda, mitinglerde, söylemlerinde balkanların hassasiyetine vurgu yapıyor.

Bayrak, vatan, toprak ve aidiyet göçmenler için neredeyse kırmızı çizgi olarak tanımlanıyor!

İzmir’de geçtiğimiz günlerde ardı ardına iki farklı girişim gerçekleşti. Bunların önümüzdeki siyasi döneme ilişkin bir hazırlık, ön çalışma olduğunu söylemekte fayda var. Birincisi, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın ziyaretiydi. Korona tartışmalarında araya karışan bu buluşmada kendisi de göçmen olan Öztrak, Balkan dernekleriyle buluştu. Öztrak’ın mesajları netti ve partilerine destek veren herkese teşekkür etti. 

İkincisi ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ziyaretiydi. Şentop, Öztrak’ın hemen ardından Balkan dernekleri ve işadamlarıyla bir araya geldi. Onun da mesajları belliydi. Toplantıda, “İzmir bizim için çok önemlidir, destek verin” dedi.

Çünkü, İzmir balkan kökenlilerin ağırlıklı yaşadığı bir Bursa, Tekirdağ ya da Edirne gibi değildi. Kendine has bakış açısı, iktidarın fikirlerini yorumlayışı vardı. Ve yıllardır AK Parti’ye destek vermiyordu. Üstüne göçmenler İzmir’de büyük oranda CHP’yi ya da farklı bir partiyi tercih ediyordu.

Şentop toplantıda şöyle dedi:“Balkanlara TİKA vasıtasıyla önemli çalışmalar yaptık. Türkiye’de birçok şehir Balkanlarla özdeşleşmiştir. İzmir bir balkan şehridir.  Burada ne kadar güçlü olursak soydaşlarımız da oralarda güçlü olur. AK Parti, birçok ilde ve balkan kökenlilerin olduğu yerlerde birinci ama İzmir’de değil. İzmir’deki balkan kökenliler bize destek vermiyor. Demek ki kendimizi iyi anlatamadık”…

Evet, aslında bu sözler gerçekten çok şey ifade ediyor. Çünkü AK Parti icraatlarını değil kendisini, düşüncesini, yoğurt yiyişini İzmir’de anlatamıyor.

İzmir’de uzun süredir AK Parti’de kendisine temsil hakkı tanınan bir balkan göçmeni figür yok. Eski Milletvekili Rıfat Sait’in “zücaciye dükkanına giren fil” misali Balkan kökenli dernekleri bölüp parçalamasından sonra göçmenler iktidar partisinde bir daha toparlanamadı. Buca’da üç dönem belediye başkanlığı yapan eski Milletvekili Cemil Şeboy’dan sonra bir ciddi pozisyon da oluşmadı. Kendisini “Girit” kökenli olarak tanımlayan İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin balkan hassasiyetinden memnun olan göçmenler daha fazla ciddiye alınmak istiyor.

AK Parti, İzmir’de göçmenlerin tekrar kalbine girmek için uzun süredir kapalı olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları’nın İzmir ofisini tekrar açarak başlayabilir. Kuzey Makedonya'da Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na getirilen Türk kökenli Hakim Salih Murat’ı toplantıda örnek vermek Şentop ve iktidar açısından yeterli olmayabilir.

Anlaşılan o ki başta yerelde iktidar olan CHP ile AK Parti’nin yeni dönemde üzerine titreyeceği kitle Balkan göçmenleri olacak. İYİ Parti ve MHP’nin de sürece dahil olmasıyla yeni partiler de bu alanlarda çalışacak.

Son bir not; CHP’nin düzenlediği toplantıda Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy kendilerine randevu verilmediği ve görüşme taleplerinin karşılık bulmadığı gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i eleştirmişti. Soyer, Nursoy’u arayarak önce kendisinin rencide edildiğini belirterek sitem ettikten sonra, “keşke bizzat söyleseydiniz, yanlış anlaşılma olmuş” ifadelerini kullanmış. Başkan Soyer, durumun düzeltileceğinin de sözünü vermiş. 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Besa Bes 27 Eylül 2020 Pazar 22:30

Balkan kökenli bir Bucalı olarak yazınız için teşekkür ederim. Tespitleriniz çok doğru.

Yorumu oyla      2      3  
Bosna Sancak 19 Eylül 2020 Cumartesi 10:57

Yazi cok guzel yorumlar ondan da guzel.Tunc Baskanda ayip etmis Abdurrahim Baskana var bi mesele herhal

Yorumu oyla      4      3  
Batı Trakyali 19 Eylül 2020 Cumartesi 10:50

Sonuna kadar katılıyorum,ayrıca Bal-Goc İzmir''in en kalabalık derneği diye biliyorum.Bsb Başkanı nasıl randevu vermez gerçekten ilginç.Kendi ayağına sıkmak bu olmalı.Bizzat yaşadığımdan biliyorum Abdurrahim Nursoy ve genç sigortacı bir yardımcısı var canını dişine takmışlar

Yorumu oyla      3      3  
Hüseyin Ahmetoğlu 18 Eylül 2020 Cuma 17:12

Malesef.siyasi partilere bölük pörçük destek verilmektedir.nedeni de bizler bu şehrin gerçek unsurları olmamıza rağmen birlik beraberlik saglanamiyor. Herkes münferid oynuyor.siyasiler bizlerden bunu farkedip bizlere itibarları bölük pörçük yönetimlerde yer verilmiyor yerel seçimlerde yer yok m..v.yer yok.bizler kendimize çeki duzen vermezsek hep hamama ödün taşır ve hiç bir zaman da ikatmazlar .konuyu taşımamışsan dolayı teşekkür ediyorum.

Yorumu oyla      4      3  
Hüseyin Ahmetoğlu 18 Eylül 2020 Cuma 17:06

Sevgili Fatih,yazınızda çok önemli bir konuya parmak basmışsın.Bu konular hep secim sattimalinde konuşuluyordu.bu defa yaşanan sıcak temaslardan dolayi olacak ki gündem oluştu. Bizler ak partimizin ister içerde ister disarda olsun çok önemli projeler geliştirdi balkanlilar ve ülkeler ile ılgili.Reis sevdaligi had safhada olmasina ragmen sandikta yansıması olmuyor..

Yorumu oyla      4      3  
Balkanlı 18 Eylül 2020 Cuma 15:23

Favori mi? :) En fazla meclis üyesi olurlar. Temsil ettikleri grubun insanlarını savunmazlarsa Ve balkanlara ihanet ederlerse başkan yardımcısı olurlar. Daha da fazlasını beklemeyin.

Yorumu oyla      2      8  
SERHAT KAYACAN 18 Eylül 2020 Cuma 12:38

SONUNDA BİZLERİDE HATIRLADILAR.ÇEKTİKLERİMİZİDE BİLSELER VATAN İÇİN ŞEHİT OLAN GÖÇMEN CEDDİMİZİN RUHLARI ŞAD OLACAK.TEŞEKKÜRLER EGEDE SON SÖZ.

Yorumu oyla      12      3  
Balkanlar 18 Eylül 2020 Cuma 10:54

Balkanlar’ın yeni favorileri Akp de Ömür Şanlı CHP de Abdurahim Nursoy, Gürol Türkmentepe,Mümin Durmuş, Birol Özkardeş,Ercan Kahya

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva