Fatih YAPAR
Ya Özgener ‘yokum’ derse!
26 Eylül 2018 Çarşamba

Yerel seçim takviminin hızla ilerlediği şu günlerde siyasetin ana gündemi “adayların” kimler olacağı!

Hepimiz biliyoruz ki mevcutlar yerini korumak, alternatifler de onların yerine geçmek için var gücüyle çalışıyor. Bu durum partilerin güçlü olduğu yerde “aday bolluğunu” getiriyor. Özellikle şahısların değil partilerin tercih edildiği yerde “ceketi koysam seçilir” anlayışını bilen aday adayları tüm imkanlarını seferber etmeye şimdiden başladı.

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir de bunların başında geliyor.

Malum, İzmir Büyükşehir Belediyesi dahil kent genelinde 31 belediye başkanlığı koltuğu var. Bunların 23’ünü CHP’li, 7’sini AK Partili 1’ini ise MHP’li başkan yönetiyor.

1 Ekim tarihinde kenti 15 yıldır yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kararını açıklayacak. Şimdiye kadar “görevi bırakma” konusunda alt mesajlar veren Kocaoğlu’nun yine bu şekilde bir tavır takınması bekleniyor. Bunu yaparken de elbette sadece “ben gidiyorum, ne haliniz varsa görün” demeyecek. Kentin olası AK Parti’ye geçme ihtimali, İYİ Parti dengesi, kırsal oylar ve blok seçmen tercihi gibi konuları içinde barındıran “siyasi atmosferin” sorumluluğunu da CHP Genel Merkezi’yle paylaşacak. Yani orada üst makamlarda bulunan karar vericilere doğru bir ateş topu yollayacak!

Kısa süre sonra yapılacak bu açıklamanın detaylarını biz de herkes gibi öğreneceğiz. Gerçek olan şu ki söylemin yöntemi, tarzı, içinde nelerin olacağını sadece Aziz başkan biliyor.

MHP’nin AK Parti’ye destek olacağı, İYİ Parti’nin pazarlıkla CHP’den yana tavır koyacağı yeni süreçte İzmir’de AK Parti cephesi de oldukça hareketli. Kenti uzun yıllardır almak isteyen iktidarın da ciddi kozları var. Büyükşehir Belediyesi’nin kale duvarlarını TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile 2014 yılında zorlayan iktidar sadece 7 ilçe belediye başkanlığını alarak surda gedik açabilmişti. Yıldırım bu durumu bir törende, “kenti gerdan gibi çevrelerden sardık, bundan sonra daha içeride girme zamanı” sözleriyle değerlendirmişti. Yani, 2014’te göreve gelen AK Partili belediye başkanlarına, “çalışın, örnek işlere imza atın, biz size destek veriyoruz, kendinizi İzmirlilere gösterin” demişti.

Peki bu talep ne kadar gerçekleşti onu da seçmen değerlendirecek!

Geçtiğimiz günlerde kulislere Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı kıdemli siyasetçi Binali Yıldırım’ın özel bir görüşme yaptığı ve bu görüşmede İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in adaylığının masaya yatırıldığı yansıdı.

Bir sorun olmazsa Özgener şimdilik favori olarak görünüyor!

İzmir Ticaret Odası seçimlerinde adeta önü açılan ve koltuğu önemli hamlelerle çok da zorlanmadan alan Özgener’in kent ile çok eskilere dayanan bir geçmişi var. Asfalt Osman lakaplı eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Kibar’ın torunu olan Özgener’i siyaset, ticaret ve spor camiası da çok yakından tanıyor. EXPO süreci dahil birçok önemli konuda kentte rol alan Özgener’e Erdoğan, “adayımızsın, çalış” talimatı verebilir.

Bunun yanında Özgener’i tanımayan önemli bir kesim, ciddi bir kitle var!

O da, AK Parti’nin şimdiye kadar emek veren, çaba gösteren teşkilatı…

İşte burada “Özgener istiyor mu” sorusunun yanında AK Parti açısından “teşkilatla kucaklaşamama” riski bulunuyor.

Parti’de konuşulan Özgener dışında önemli formüller de yok değil.  Mesela çiçeği burnunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkanı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Milletvekili Atilla Kaya, İl Başkanı Aydın Şengül alternatif olarak duruyor.

AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da listeye girebilecek isimlerden…

Bir sürpriz kişi daha var. O da EGEV Başkanı ve CHP İzmir eski Milletvekili Mehmet Ali Susam… Son dönemde AK Parti hükümetinin bakanlarına program yapan ve kentin tüm konularına vakıf olan Susam’ın uzun süredir yürüttüğü “siyaset üstü” bir figür imajı bulunuyor. Daha önce, Başkan Kocaoğlu’nun Başdanışmanı İlknur Denizli’yi milletvekili yapan AK Parti bu kez CHP’de çok önemli görevlerde bulunmuş İzmir Esnaf Odaları Birliği’nin Onursal Başkanı da olan Susam’a teklif götürerek kaleyi içten fethetmeyi deneyebilir.

“Olmaz” demeyin…

Siyasette her şey olur!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 27 Eylül 2018 Perşembe 10:09

Mahmut Özgener, eğer bıyıklarını keserlerse de Atilla Kaya ve Bekir Pakdemirli dişli adaylar olur. Özellikle Atilla Kaya'yı izliyorum (her ne kadar partisinden haz etmesem de) İzmir'in en çok çalışan vekillerinden birisi olarak görüyorum. Bu isimler Chp için tehlike çanlarıdır, kendimizi kandırmayalım. Akp'de böyle adayların ortaya çıkması otomatikman Chp'de "nasıl olsa cepte" anlayışını değiştirecektir diye umuyorum. Dinamik, becerikli bir aday çıkarılacağını umuyorum. Bu da hepimiz için iyi olur.

Yorumu oyla      10      7  
süleyman 27 Eylül 2018 Perşembe 08:15

AKP de aday olamassın.Genel başkan bunu sana lütfeder.Bugüne kadar hangisi nereye aday olabilmiş.Binali Yıldırımın hali ortada bir makama atanıyor alınıyor o devamlı gülüyor gayet rahat itaat et rahat et diyor.Biat kültürü .Ekrem Demirtaşın tutulacak tarafı yok ama Özgenerin seçilme şeklini herkes biliyor.Oda bunu kabulleniyor.Binali Yıldırımın eşi zaten hepsi aynı

Yorumu oyla      12      5  
Kırsal kesim Özgener'i tanır mI? 27 Eylül 2018 Perşembe 00:20

Kırsal kesimde Mahmut Özgener'in bir karşılığı olduğunu sanmıyorum. Osman Kibar'ın torunu olması da birçok kimsenin umurunda değil. İzmir 'de Sahil boyunda Kale duvarı gibi bitişik nizam yapılaşmanın baş mimarı da Osman Kibar'dır. Canım granit parke taşlarının üzerini asfaltla kaplayan Osma Kibar'dır.Böylece yağmur sularının toprak tarafından emilmesine mani olup bugün yaşanan sellerin baş sorumlusu odur.

Yorumu oyla      10      5  
kafalar 26 Eylül 2018 Çarşamba 15:54

Gerek yazarların gerekse yorumcuların sürekli atladığı bir konu var, o da yaşam tarzı! İzmir'liler Özfatura'yı unutmadı! Kaldı ki, Kocaoğlu ve diğer başkanlar sırça köşklerinde değil sürekli halkın içinde yaşayan insanlar! Şimdi halkın içinde yaşayanlarla sürekli zenginden yana tavır koyanları İzmir'li atlar mı?

Yorumu oyla      16      6  
T.C Erol DURUKAN 26 Eylül 2018 Çarşamba 14:07

recep tayyip erdokan izmir'e aday olsun. Boyunun ölçüsünü alsın..

Yorumu oyla      19      6  
Serdar 26 Eylül 2018 Çarşamba 13:24

İzmir değişim istiyor yenilenmek istiyor

Yorumu oyla      13      18  
Cengiz cansız 26 Eylül 2018 Çarşamba 12:30

Fatih bey özgener adaylığı kabül ederse belediyeyi özgenerin yönettırılmeyeceği çok açık adaylığını kabül etmez diye düşünüyorum.m.ali susam akp adaylığını kabül ederse ters tepki yapar izmir seçmeninin öğle bir özelliği var bu unutulmamalı

Yorumu oyla      19      5  
Gürkan 26 Eylül 2018 Çarşamba 12:28

Tahminim Aziz Kocaoğlu "tamam" diyecek ama derken de CHP'de değişim olması gerektiğinin de altını çizecek ve öncülük ettiğini açıklayacak. AKP'de ise kim aday olursa olsun fark etmez. Daha yeni başkan olmuş, kaybetme ihtimali yüzde 99 olan bir seçime de Sayın Özgener' in de girmek isteyeceğini düşünmüyorum. Son olarak da ekonomi bu haldeyken de bu halk gidip de AKP ' ye tekrar yüzde 50 oy verirse bir daha kimse ağlamasın.

Yorumu oyla      20      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva