Emin ÖZTÜRK
Vize yasağı, Fethullah Gülen, CIA...
11 Ekim 2017 Çarşamba

“ABD için çalışan herkesin güvenliği konusunda gerçekten kaygılıyız. Türk hükümeti, çalışanlarımızın neden gözaltına alındığı ya da tutuklandığına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Diplomatik bir misyonda çalışanların hiçbir ön bilgilendirme olmadan yakalanması, ölçülü bir yaklaşım değil.”

Bu açıklamanın ardından Türkiye; ABD tarafından, İran, Libya, Somali, Suriye, Yemen, Çad, Kuzey Kore ve Venezuela gibi ülkelerle aynı ‘lige’ alındı.

ABD yetkilileri her ne kadar uygulamayı;” vize yasağı” değil, “yeni vize başvurularının değerlendirilmesinin askıya alınması” olarak tanımlıyor olsa da bunun adı düpedüz vize yasağı.

Vize yasağı sonrası gerek televizyonlarda, gerekse gazete köşelerinde kör adam fil hikâyesi cinsinden birçok değerlendirme yapıldı/yapılıyor.

Kimi yaşanan süreci; 1 Mart tezkeresinin meclisten geçirilemeyişine bağlıyor, kimi Türkiye Rusya yakınlaşmasına. Fethullah Gülen’in iadesine, Pentago’nun YPG’ye silah desteğine, Rıza Zarrab davasına, Halkbank Genel Müdür Yardımcısının tutuklanmasına bağlayan da var, siyasi rehine krizinin uzantısı olarak adlandıranlar da…

Kuşkusuz her bakılan açının doğru bir noktası var. ‘İki ülke arasında yaşanan olumsuzlukları alt alta topladığınızda vize yasağı etmiş de denebilir…

Benim dikkat çekmeye çalışacağım nokta; ABD’nin hizmet edenlerine verdiği değer! Bunun bir benzerini Lübnan’da gördük. İsrail rehin alınan tek bir askeri için taş üzerinde taş bırakmamıştı. Demek ki olaya ABD’ye hizmet edenlere verilen önemden(!) bakmakta da fayda var.

1950’de, ABD ile aynı yıl yani, Türkiye’de Komünizmle Mücadele Derneği kurulur. Fethullah Gülen de birçok Nur talebesiyle birlikte derneğin Erzurum şubesinin kurucuları arasındadır. “Bu yıl komünizm gelecek” söylemi; Wisconsin senatörü Joseph McCarthy ile Celal Bayar’ın korku salmak için kullandığı ortak sloganıdır. ABD’de ve Türkiye’de tutuklamalar, vatandaşlıktan çıkartılmalar başlar.

CIA’yi bu oluşumun dışında düşünmek mümkün mü?

16 Şubat 1969 kanlı Pazar olaylarını anımsayın! Dolmabahçe'de demirleyen Amerikan 6. filosuna bağlı gemilere tepki olarak 'Emperyalizme ve Sömürüye Karşı İşçi Yürüyüşü' düzenleyen yurtseverlerin nasıl katledildiğini… Saldırıyı kimler organize etmişti?

Peki, anılan derneğin kurucuları arasında olan Fethullah Gülen’i; ABD ve CIA ile bağlantısız olarak düşünmek ne kadar mümkün?

Elçilik çalışanlarının tutuklanmasına vize yasağı koyacak kadar ileri gidebilen bir ülkenin, ‘çalışma arkadaşı’ Fethullah Gülen’i iade etmesi nasıl beklenebilir? Ve ülkeyi yönetenlerin bunu bilmemesi…

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva