Oya DEMİR
UNDP sosyal inovasyon programı
13 Ocak 2021 Çarşamba

‘Hayatta karşılaşabileceğiniz en büyük başarısızlık, hiç denememiş olmaktır.’ Emil Motycka

Zaman hızla akıp gidiyor. Yıllar geçiyor, dünya değişiyor. Değişmeyen tek şey ise; her günün getirdiği farklı sorun. Özellikle de artan nüfus karşısında azalan kaynaklara baktığımızda, toplumsal problemlerin sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler ile ortadan kaldırılması çok daha önemli bir hale geliyor…

Dünyada uzun yıllardır bilinen ama ülkemizde son yıllarda söz edilmeye başlayan sosyal inovasyon toplumsal dönüşümün ve var olan sorunların çözümünde büyük rol oynuyor. Peki, nedir sosyal inovasyon? Stanford’s Center for Social Innovation sosyal inovasyonu; sosyal sorunlara daha etkili, verimli ve sürdürülebilir çözümler olarak tanımlıyor ve bu çözümlerle yaratılan değerin özel kişilerden ziyade toplumun geneline ulaşması olarak değerlendiriyor (Kaynak: imece).

Sorunlar ve çözümler karşı karşıya geldiğinde, ne yazık ki çözüm listelerinin yeterli olmadığını günlük haberleri izleyerek ya da tüm kaynaklara rağmen her gün açlıktan ölenlerin, temiz suya ulaşımı, eğitime ulaşımı olmayanların sayısına, değişen iklim koşullarına bağlı olarak meydana gelen afetlere bakarak söylememiz mümkün…

Çözümlerin sorunlar karşısında artı bir noktaya geçebilmesi için sosyal inovasyon bir umut ise; bunu arttıracak programları anlamak, bu programlara katılımı arttırmak ve farklı bakış açıları geliştirmek hükümetlerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin en önemli gündemi olması gerekliliğine inanıyorum.

Kısa bir süre önce açıklanan ve bu alanda önemli bir rol üstleneceğine inandığım UNDP Türkiye Sosyal İnovasyon Destek Programı; barınma, sağlık, çevre, eğitim, hareketlilik, gündelik hayat olmak üzere 6 temada başvuru kabul etmeye başladı.

Önemli bir ayrıntı ise; bu temaların yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için 17 maddeden oluşan evrensel eylem çağrısı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Küresel Amaçlar) ile uyumunun seçim kriterlerinde dikkate alınacak olması…

UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı, İstasyon TEDÜ, Uçan Süpürge uygulama ortaklığı ve İmece, Impact Hub İstanbul ve Originn ekosistem ortaklığında hayata geçen programın amacı; kentlerdeki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmek ve kadınların inovasyon gücünü açığa çıkartmak.

Başvuruların 25 Ocak 2021 tarihine kadar devam edeceği program; yaş sınırı olmadan, bireysel başvurularda sadece kadınlara, ekip başvurularında ise kadın liderliğindeki veya çoğunluğu kadın olan ekiplere açık.

Program aynı zamanda hem sosyal inovasyon farkındalığını ve kültürünü yaygınlaştırmaya destek olacak hem de iyi çözümlere farklı fırsatlar sunacak. Bu fırsatlar nedir? Para ödülünün yanı sıra çözüme yönelik geribildirim, görünürlük, bağlantı kurma ve iş birliği desteği, UNDP küresel ağında tanıtım, ek kaynak yaratmaya dair destek, kuluçka ya da benzeri hizmetlerin sağlanması, çözümün pilot uygulamalarla desteklenmesi ve pilotlama süresince uzman desteği vb. programa katılacakları bekliyor.

Değişen dünyada her gün önümüze çıkan, yok sayamayacağımız toplumsal problemlere farklı bakış açıları en önemlisi kadın bakış açısı ile çözümler sunulması, bu çözümlerin uygulanabilir olanlarının bu program ile bir şans yakalaması ise bu sorunları birebir yaşayan geniş kitleler için büyük bir fırsat olacak…

Sosyal inovasyon fikriniz ile yaşadığımız dünyanın sorunlarına bir çözüm öneriniz varsa ve değişimin parçası olmak istiyorsanız hemen başvurun…

Programa Başvuru ve Detay Bilgi:  bit.ly/UNDP2021

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülay KAYA 18 Ocak 2021 Pazartesi 09:50

Bu dünya üzerinden geçen herkesin Çevre için de eğitim alması yol haritası ve planı olmali. Evlerde başlayacak bişeyler var kafamda.Bir insan poşetini alıp markete gidiyorsa evinde bir hazır gıda paketi açıyorsa eğer,evinde biten salça kavanozunu vb.geri dönüşüm malz.old.bilmeli.Bu konuda ümitliyim harekete geçersek küçük adımlarla yol alabiliriz..Sevgi ve saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva