Neşe ÖNEN
Umut
28 Şubat 2017 Salı

Bir inanca ya da bir hayale bağlanma ve bununla ilgili bir beklentide bulunmayı ifade eden soyut bir anlatımdır ‘’umut’’kelimesi. Özellikle Müslüman toplumlara özgü ilginç ifade edilme biçimleri vardır; ‘İnşallah ya da hayırlısıyla’’ gibi kelimelerle vurgulanan. Acaba bir şeyi elde etmeyi ya da bir şeye kavuşmayı ummak, bireyi motive eden bir yönelim midir yoksa bir avuntu biçimi midir?

İyi bir geleceğe sahip olmak umudu, kişinin bireysel çabasıyla orantılı olarak gereçeğe dönüşüyorsa elbette etkili bir motıvasyondur ve dolayısıyla, aynı şey toplumlar için de geçerli olmalıdır. Mesala, daha özgür ve refah, daha çağdaş ve uygar bir toplumda yaşama umudumuz ne kadar gerçekçidir sizce? Önümüzde bir referandum süreci var. Referandumdan çıkacak sonuçla bağlantılı olarak, geleceğe dair barış, demokrasi ve refah gibi kavramlara yüklediğimiz ‘’umut’’ kelimesi de örtüşüyor mu? Kaçımız bunu sorguladı ya da düşündü bilemiyorum...

Referandumdan çıkan sonuç ‘’evet’’ olursa, benim geleceğe dair hangi beklentilerim gerçeğe dönüşecek... Geleceğe dair hangi planlarımın gerçekleşme olasılığı artacak... Bırakın toplum olarak (genellikle bireysel düşünmeyi seven bir toplumuz) sadece kişisel hangi kazanımlarım olacak,  faydalarım ya da artılarım ne olacak... Sahi bu soruları kendimize sorduk mu, sanmıyorum.

Türkiye toplumunun genel eğitim seviyesi ve kalitesi belli. Buraya rakamları ve milletlerarası karşılaştırmaları dökmeye gerek yok. Bu nedenle, toplumun çoğunluğunu şu ya da bu şekilde düşünmeye zorlamak ya da şu veya bu şekilde düşünmesini umut etmek, boşuna kürek sallamaktan başka bir işe yaramaz. Gerçek olan şudur ki umutlarımız; var olan, somut olgulara dayanıyorsa ‘’ummakta fayda vardır’’, yoksa boş bir beklentiden ibarettir.

Demem o ki toplumumuzdaki Sünni İslamcı görüşün baskın tutucu karakteri, eğitimsiz kitlenin çoğunluğu, siyasetin tekilci yapısından kaynaklanan lider odaklı oy verme eğilimi, demokratrik propaganda ve kitle iletişim araçlarının sınırlı kullanıma mecbur bırakılması vb faktörlere bakıldığında; daha uygar ve refah içinde yaşama özlemi içinde olanların ‘’umutlarını yeşertecek’’ gerçekçi bir sebep görünmüyor!

Bundan ötürü, başta izah etmeye çalıştığım ‘’umut’’ kavramının tanımına geri dönecek olursak; referandumdan koccaaa bir ‘’hayır’ çıkmasını beklemek boş bir avuntu falan da değil basbayağı ‘’bir züğürt tesellisi’’ olacak. Ancak yine de umut fakirin ekmeğidir! Öyleyse haydi bakalım İnşallah ya da hayırlısı ile ‘’HAYIR’’lara’’ vesile olsun diyelim!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva