Tayfun MARO
Umut vermeyin
14 Kasım 2019 Perşembe

Ülkeyi yönetenlere, muktedirlere, büyüklü küçüklü bütün efendilerimize bir arzumu iletmek istiyorum; Topluma umut vermeyin, sonra insanlar intihar ediyor.

Biz fanilerin umuda değil, karnını doyurmaya ve barınmaya ihtiyacı var. Ancak o zaman umutlanmak için nedenlerimiz olabilir.

Can yakan bilgi; İşsizlik günbegün büyüyecek. Ne kısa vadede ne orta vadede çözüm var. İstihdam politikaları çöküyor.

Artık yönetenlerin yalan söylemekten vazgeçmesi gerekiyor. Gidişat yalanı kaldıramayacak ölçüde vahimleşti.

Çaresizlik ve çıkışsızlıkla malul gerçeklikle yüzleşen ve gördükleriyle baş edemeyen insanlar kendini öldürmeye başladı.

Efendiler artık umut vermekten vazgeçmeli… Bundan sonra ancak can yakıcı gerçekliğin bilgisi çıkış yollarına taşıyabilir insanlığı.  Umut vermek yerine hakikati söylemek, trajik insanlık durumunun gereğidir.

İnsanlık durumu iyi değil; dünya nimetlerine el koyan, servetleri kontrol eden kapitalistlerin dur durak bilmeyen hırsları yüzünden, durmadan irtifa kaybediyor.

Gidişata bakılırsa, kapitalistlerin servetlerinin altında kalacağı günler çok uzakta değil. 
Kapitalistlerin servetlerinin altında kalması çok adildir; fakat yoksulların umutlarının altında kalması hiç adil değil.

Sanayi devriminin Dünya düzeni bozuldu. Sistem dengeden çıktı ve kendi dinamiklerini işleterek yeniden dengeye dönme ihtimali yok. Kısa vadede gelgitler olabilir ama orta vadede sistemin sonunun geleceğini söylemek kehanet olmaz.  

Asıl konuşulması gereken, yeni Dünya düzenine geçişin ani bir çöküş sonrasında mı, kontrollü bunalımlarla mı gerçekleşeceğidir.

Yeryüzü ölçeğinde işsiz sayısı önlenemez biçimde artacak, istihdam politikaları bütünüyle etkisizleşecek, sistemin öngördüğü devlet kurumları kendini yenileyemeyecek, yeni sosyolojinin hiyerarşik yapılara ilgisi sıfır, yatay toplum ufukta göründü…

Kısacası, uygarlığın kapitalizm dönemi sonlanıyor. Beşyüz yıllık tarihsel bir dönemin sonuna geldik. Ve sonrasına dair çok az şey biliyoruz.

İnsanlığa umut vermeye çalışan yöneticiler, iktidar grupları, hakkında pek bir fikirleri olmadığı halde geleceğe dair umut verirken insanlığı aldatıyor.

Endüstri toplumunun değerler sistemi çökerken yeni bir Dünya sisteminin öncülleri ortaya çıkmaya başladı. Bu radikal değişimin sarsıntılarının giderek şiddetlenmesi kaçınılmaz… 

Tıpkı bundan beşyüz yıl önce kapitalizm ortaya çıkarken Shakespeare’in, Miguel de Cervantes’in “o büyük altüst oluşu anlatırken” yarattıkları ölümsüz eserler gibi yeni eserlerin yaratılacağı zamanlardayız.

Bunalım çok büyük; büyük insanlığı büyük trajediler bekliyor. 

Belki de tragedyanın yeniden doğuşu…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva