Nurhayat TALAY
Türk Mutfağı’nın vazgeçilmezleri
15 Aralık 2017 Cuma

Birçok kültürün buluşması ile harmanlanan Türk mutfağı çeşit, lezzet ve sunumuyla dünyanın önde gelen mutfaklarından... Çin seddinden Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada egemen olan Türk mutfağı et, sebze, tahıl, bakliyat gibi birçok malzemeyi kullanırken her yörede farklı özelliklerle karşımıza çıkıyor.

Osmanlı kültüründen kalan Türk mutfağı, Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı bir çok yörede farklılıklar gösterir. Bunlardan bazıları Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı vb. gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

Sıcacık çorba

Çorba özellikle kış mevsiminde Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Mercimek Çorbası, Ezogelin Çorbası, Yoğurt Çorbası ve Tarhana Çorbası en çok tercih edilen çorbalardır. Ancak Türk mutfağında bunlardan ziyade birçok miktarda çorba bulunur. Etler, Sebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir. Et suyu, un, yoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır.

İşkembe Çorbasının alkollü içkilerin oluşturduğu başağrısına iyi geldiğine inanılır. Özellikle şehirlerde işkembe servisi yapan lokantalar,geç saatlere kadar açık kalarak müşterilere işkembe çorbası servisi yaparlar.

Et sever milletiz

Türk mutfağındaki et yemeklerinin büyük bir kısmı kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri sınıfında yer almaktadır.

Kebaplar genellikle lokantalarda bulunur ve ızgara yöntemiyle hazırlanmaktadır. Kebaplar arasında döner kebap en fazla tutulan kebaplar arasındadır. Ayrıca Adana Kebabı, İskender kebap ve pirzola da çok yaygındır.

Köfteler kıymanın ekmeğin içerisinde, soğan ve çeşitli birçok baharatlarla yoğrularak pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir. Köfteler ızgarada, fırında, kızartma olarak veya sulu yemek olarak yapılabilir. Köfteler arasında yurt çapında en fazla İnegöl Köftesi talep görmektedir.

Sulu et yemekleri arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir. Ayrıca Türk mutfağında çok sayıda balık, tavuk ve sakatat yemekleri mevcuttur.

Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok fazla bir çeşitliliğe sahiptir. Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların oluşturduğu bir çok çeşit  sebze yemekleri mevcuttur.

Yaprak sarması favori

Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz olarak yapılabilirler. Etsiz dolmalar içerisinde kıyma, pirinç,soğan ve domates salçası içerirler. Yalancı dolmaların içerisinde ise pirinç, soğan, kuş üzümü ve çam fıstığı bulunur. Lahana ve asma yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır. Dolmalar için en çok kullanılan sebzeler biber, kabak, domates, patlıcan ve soğan gibi sebzelerdir.

Lahmacun, pide ve börekler Türk mutfağında en çok tutan hamur işleri arasındadır.Pilav ve makarnalar da bu guruba katıldığında çok geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar.

Lahmacun ve pideler çoğunlukla fırınlama ile hazırlanır,lokantalarda servis edilirler. Bu yemeklerin çok sevilmesiyle lahmacun ve pide salonları ortaya çıkmıştır.

Su böreği

Börekler ise hem evde hem de lokantalarda hazırlanabilir. Börekler genellikle fırınlama veya kızartma yöntemleriyle hazırlanırlar. Börek konusunda ihtisaslaşmış börek salonları mevcuttur. Yaygın olarak böreklerin içinde kıyma, peynir ve ıspanak  kullanılır. Evlerde hazırlanan börek hazır yufka veya undan açılan yufka kullanılarak hazırlanır.

Alkollü içkiler arasında rakı Türk mutfağında en çok tercih edilen içkisidir. Anason tohumunun damıtılması ile elde edilir. Türk mutfağının geçmişi çok eskilere dayanan tarihsel alkollü içkisidir. Rakı kadar rağbet görmemesine rağmen bira ve şarap ta giderek yaygınlık kazanmaktadır.

Önce, sonra çay

Gazlı içecekler, bira ve meyve sularının yanısıra Türk mutfağının kendine özgü içecekleri de vardır. Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan ayran Türkiye’ye özgün bir içecektir. Bunun dışında boza ve şalgam suyu Türkiye’nin kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır.

Sıcak içeceklerden kahve ve çay Türkler arasında özel bir yer kaplar. Türk kahvesi,kabaca çekilmiş kahvenin cezve içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya çapında ün kazanmış olan Türk kahvesi fincan adı verilen küçük bardaklar içinde servisi yapılır. Türk çayı günümüzde tercih edilme konusunda kahve kadar tercih edilen bir sıcak içkidir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir. Türk çayı da yapılış yöntemi nedeniyle dünya çapında bir ünü var. 

Olmazsa olmaz hamur tatlıları

Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Baklava, kadayıf, lokma vb. hamurlu tatlılar, muhallebi, keşkül, kazandibi vb. sütlü tatlılar, hoşaf ve kompostolar, revani, helva, aşure ve Kabak Tatlısı gibi tatlılar geniş bir yelpazesi vardır.

Türk mutfağının en tanınmış tatlıları arasında baklava  yer alır. incecik açılmış yufkanın arasında fındık, ceviz veya antep fıstığı konarak pişirildikten sonra şerbetle tatlandırılması yoluyla yapılır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla hazırlanır ve fındık, ceviz veya antep fıstığı vb. içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır.

Sütlü tatlı seviliyor

Sütlü tatlılar, ütün şekerle kaynatılıp sonra nişasta, pirinç ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar. Kazandibi ise muhallebi şeklinde hazırlandıktan sonra elde edilen tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde edilen ilginç bir Türk tatlısıdır. Tavuk göğsü bu malzemelerin yanında ince bir şekilde didiklenen tavuk etinin göğüs kısmını da içerir.

Revani, irmik helvası gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır. Türkiyede özel bir yeri olan aşure ise buğday, kuru üzüm, fasulye ve nohut gibi birçok sebze ve meyve kullanılarak hazırlanır. Kabak tatlısı balkabağının şekerle pişirilmesi yoluyla hazırlanır, Türk mutfağına has bir tatlıdır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva