Tayfun MARO
Törenler
20 Ocak 2020 Pazartesi

Törenlerle oldum olası başım hoş değil. Çok küçük yaşlarımdan beri tören ve gösteri kalabalıklarından uzak durmak arzusunun, bendeki iflah olmaz aykırılık duygusunu kışkırttığını biliyorum.

Bu duygunun altında yatanın, ideolojilerden azade,  bir uygarlık problemi olduğunun ayırdına vardığımda, kırkımdaydım. Ve bu farkındalık, anti otoriter tavrı bende daha da pekiştirdi.

Kamusal alanda, tören suratlı, tören kılıklı insanlar bir hizada toplumsallaşa dursunlar, sürüden firar eder gibi arka sokaklarda kaybolmak…

İnsan zekâsıyla dalga geçen törenler, gerçeklikle bağları şaibeli önemli gün kutlamaları, kişi kültünün zihinlere mıh gibi çakılması…

Uygarlık tezahürü çağdaşlık dört bir tarafımızı kuşatırken, olay mahallinden uzaklaşmak iyidir.

Öyle ya da böyle, üstümüzde iktidar kuranların huzurunda, törenlerle diz çöküyoruz. Bizleri bir arada tutan zekâ veya hayal gücü, bu zulmü bilerek tasarlamış olamaz.

Örgütlü toplumda bir arada yaşamak için, insan evriminin bu aşamasında belki de böyle olması gerekiyordu. Ama katlanılacak gibi değil.

Hergün, ekranlarda, bilboardlarda, meydanlarda, salonlarda, gazetelerde muktedirlerin ciddiyet kuşanmış suratları ve mesajları… Bizi nasıl da iyi yönettiklerini veya iyi muhalefet yaptıklarını zihnimize kazıyorlar. Biz de, tertemiz yıkanmış beyinlerimizle, bu büyük gösteriye dâhil oluyoruz.

İktidar ve muhalefet, bunlar paranın iki yüzü gibidir. Toplumu sistemde kıskıvrak tutmanın yolu, bu ikili yapının siyaset üretmesiyle mümkün oluyor.

Tören suratlı efendilerin büyük gösterisi, sağıyla soluyla, iktidarıyla muhalefetiyle insanlığa şunu söylüyor; Yönetileceksin!

Çaresizlik içinde iktidar gruplarına teslim olurken, seçtiğimiz efendileri törenlerle yarıştırmak suretiyle teselli buluruz. Demokrasi şöleni, dedikleri… “Yaşasın Efendimiz!” “Benim efendi senin efendiyi döver!” “En büyük efendi, benim efendi!” törenleri…

Toplumsallaşma sürecinin yarattığı kültür, uygarlığın mümkün kıldığı mülkiyet ve üretim bağlamında, insanlığın iktidar olgusunu ve hiyerarşik örgütlenmeyi benimsemesine yol açtı.

O gün bu gündür, bütün törenler, muktedirlerin büyük gösterisinin bekası içindir.

O büyük gösteri ki insanlığa her daim kimin “efendi” olduğunu hatırlatır. Böylece koşullanan sosyal akıl (ortak akıl da diyoruz) yönetilmeyi benimser, itaati içselleştirir.

Törenler bende yabancılık duygusunu kışkırtıyor; çünkü tören kalabalığı şahsiyeti bastırıyor.

Ortak akıl denen o efendilerin yönettiği aklın kişiyi teslim alması ve kamusal alanda gözetim altında tutması, kişi özgürlüğünü sürgit denetlemek arzusunun tezahürü gibi geliyor bana…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Ocak 2020 Salı 22:45

Bir de kendi kendilerine plaket vermezler mi? Durup dururken...beni benden alır. Meslekte 25 yıl plaketimi bile gidip almadım.

Yorumu oyla      5      5  
Ismail sabaz 21 Ocak 2020 Salı 00:38

Güzel bir yazi! Anlayani çok az olur! Benim adimi , seçkinler (elitler)arasinda tanimayan olmaz! Lütfen, siz, onlara bu andan itibaren bela göndermeye basladigimi , uygun bir dille iletiniz! ( Gerçekte , belalarim , ''0'' konusma''mdan beri basladilar! 2004.) Araciliginiz, kendinize ve ilettiginiz kisilere olan yardiminizdir! Benim, hiçbir yaratilana gereksinimim yok! Tüm belalarim, özellikle TC.''yi yönetenlerin uzerine olsun!( Iyi olanlara da yardimci olurum) Ve de olacaktir! Çünkü, onlar kolaylastirmiyorlar, aksine zorlastiriyorlar yasami, yoksul olanlar için..! Animsamiyorsaniz; Atlantik Okyanusunda Madeira denilen bir ada''dan tüm dünyanin içine Eden Türk''üm! Yetti mi? Yetmediyse daha fazla bela bekleyiniz! Sevgim ve de Sonsuz saygim, Beni taniyanlaradir...! Ismail

Yorumu oyla      5      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 20 Ocak 2020 Pazartesi 15:57

Hem düşündüren hem de gülümseten yerinde saptamalar... "Tören suratlı, tören kılıklı insanlar" benzetmesi ise kahkaha attırdı :)))

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva