Nedim ATİLLA
Toprak Ana Günleri’nden kalanlar
13 Aralık 2019 Cuma

Slow Food Manifestosu’nun Paris’te okunuşunun 30: yıldönümü dünyada büyük yankı buldu ve 160 ülkede 400’den fazla etkinlikle Toprak Ana Günleri (Terra Madre) çerçevesinde kutlandı. (Manifesto’yu merak edenler bir önceki yazıma göz gezdirebilirler)

Bu yıl Türkiye’de de Terra Madre etkinlikleri daha bir anlamlıydı. Tüm slow food birlikleri bölgelerinde gerçekten de önemli işlere imza attılar.

Toprak Ana kutlamaları 1 Aralık’ta Şile Yeryüzü Pazarı’nda başladı. Harika görüntülerdi yaşadıklarımız. Şile Palamut Birliğimiz Fatoş Denizci ve Tümay İmamoğlu liderliğinde harika bir kutlama hazırlamışlardı. Fikir Sahibi Damaklar, İstanbul İmalathane, İzmir Bardacık ve Mahal birliklerimizden, Yavaş Yaşam Derneği’nden katılımcılarla çok mutlu olduk açıkçası. Kars Birliğimizin lideri İlhan Koçulu slow foodun kuruluş manifestosuna gönderme yaparak hareketin hem üreticinin hem de tüketicinin hayatını nasıl değiştirdiğini ortaya koydu.

Fikir Sahibi Damaklar Birliğimizin düzenlendiği Terra Madre etkinliğinin adı ise “Ekşi Maya Takası” adını taşıyordu. FSD lideri Ayşenur Arslanoğlu  Salt Beyoğlu’nda yapılan etkinliğine çok kısmetli çok bereketli geçtiğini söyledi. FSD üyeleri de Toprak Ana Gününü İstanbul Menüsü pişirerek kutladılar. Ülkemizin ilk zeytinyağı presidiumu Örfene’yi de konuk ettiler. Kolektif Fırın ve Yeşim Ekeroğlu imzalı menü pek beğenilmiş.

Yağmur Böreği Birliğinin lideri Ayfer Yavi ile üyesi Aşçıbaşı Sena Kaya ile İstinye Üniversitesi’nde 1ve 2. Sınıf öğrencilerine Slow Food tanıtımı, Buğday üzerinden keşkek ve tarhana konuştular. Öğrencilerle birlikte keşke kazanı karıldı. Öğrenciler kendi yerel ürünlerini ortaya koydular Yağmur Böreği üyelerimiz de o yerel ürünleri kayıt altına aldılar…

Yeni kurulan ama kısa sürede çok hızlı yol alan İstanbul İmalathane Birliği de çok değerli Terra Madre etkinliklerine imza attı. Bir sergi açtılar ki görmeliydiniz… Sarıyer Mehmet Akif Ortaokulu öğrencileri grafik sanatçısı ve akademisyen Alpaslan Baloğlu’nun önerisi ile “Damağımızdaki Renkler” i çizdiler. Çocuklarla bir hafta önce buluştuğumuzda onlardan annelerinin, anneannelerinin, babaannelerinin yemek tariflerini getirmelerini rica etmiştim. Onlarca reçete geldi ve Selda Güleç liderliğindeki İmalathane İstanbul Kadınları “Mahallemizin Terra Madre Sofrası’ndaki anne tarifleri” ni pişirdiler. Kendilerine ben de sosyal medya üzerinden bağlandım, hep birlikte “Yaşasın Toprak Ana” diye bağırdık. Tüylerim diken diken olmuştu… Son etkinlik ise Doç Dr. Ahmet Uhri’nin Kömürlük’te verdiği “Buğday ve Uygarlık” konulu konferanstı. 

***

Şimdi biraz güneye inelim. Yeni ve çok başarılı birliklerimizden Tarsus Gıda Mirası da Terra Madre Gününü Buğday Teması ile kutladı. Birlik liderimiz Yasmina Lokmanoğlu olup bitenleri şöyle anlattı:

“Temamız Silifke , Gülnar Sarı Buğday VE Çukurova Karakılçık Yerli buğday…  Paydaşlarınız Tarsus Belediyesi, Tarsus Fırıncılar Odası ve Tarsus halkıdır. Yerel buğdaylarla yapılmış ekmekler ve marketlerde satılan hazır ekmekleri karşılaştırma şansı oldu Tarsus halkı için…

Slow Food logolarıyla ekmek standı kurduk ve bir anket başlattık. Bu anketi doldurmak ve ekmekleri tatmak yorumları almak için ay boyu etkinliklerimiz devam edecek. Slow Food Tarsus Birliği olarak yerel unla ekmek yapan fırınları destekleyeceğiz. Bu arada bu yıl 30. Yılını kutlayan Slow Food manifestosunu açıklayan broşürleri dağıttık.

Üyemiz Tap Taze Mersin’de bir atölye çalışmasına 35 ilkokul çocuğunu davet ettik. Can Gayenyo, önce buğdayı, tarihini sonra Mayayı ve ekmeği anlattı. Değirmeni ve ekmek yapımını gösterdiler. Bu proje bu ay Mersin’de bir kreş ziyareti ile devam edecek.
Terra Madre yemeğimizi  Tarihi Kubat Paşa Medresesi’nde verdik. Mönümüz yerel kuru fasulye ve Çukurova kara kılçık buğdayından bulgur pilavı, ekmek ve bir mandalina şeklindeydi.

Terra Madre Haftasında belediye parkına yerel buğday ektik.”

***

Antalya Mavi Yengeçler birlik liderimiz Ezgi Dursun ile memlekette en eskiden beri Slow Food felsefesine uygun yaşayan yazar dostum Tijen İnaltong söyleşisi vardı.  Atalık tohum buğday çeşitlerinden, ekşi maya ile hazırlanan ekmekleri Kuzey Ege'nin tazecik zeytinyağına bandı katılanlar.  Mavi Yengeçler tarafından 5 sene önce Ark of Taste listesine sokulan Antalya'ya özgü 5 ayrı tarhana çeşidinden biri olan Yelten Tarhanasını tattılar, hikayelerini dinlediler.

Kuruluş onayı yeni gelen Bursa Şeftali Çiçekleri Birliğimiz liderleri Ayça Alara Aycan’ın organizasyonunda ilk Terra Madre yemeğini üyeleriyle pişirdi. Bursalı dostlarımızın 2020 yılında yapacakları çok iş var. Biliyorum.

GELELİM EGE’YE…

Bordum Yaveş Gari Birliğimiz bu yıl da Terra Madre’yi Yerli Malı haftası içinde kutladı. Deniz Kurtsan liderliğindeki Yaveş Gari grubu 6 okulda çocuklara Doç.Dr.Remziye Yılmaz hoca ile 6 okulda ‘Sağlıklı Beslenme’ başlıklı seminer düzenledi. Ayrıca “Çorbada Tuzumuz Var” başlıklı bir etkinlik yapıldı.

İDA Birliğimizin lideri Mustafa Alper Ülgen ve arkadaşları Yeniköy Muratlar’da “Bioçeşitlilik” tarlası kurdular. Bu tarlaya “kurda, kuşa, aşa” diyerek 28 ayrı yerel buğday çeşidini Terra Madre Anadolu için ektiler. Bereketli olsun…

Karaburun Keçi Birliğimiz yeni liderleri Rezzan Çakır ile Karaburun pazarında yerel yemeklerden oluşan bir sofra kurdular. “Sıfır Atık” meselesine de dikkat çektiler.

Ülkemizin ilk Yeryüzü Pazarı’nı birlikte kurduğumuz kuran Foça Zeytindalı Birliğimiz bu yılki Terra Madre’yi kısa bir aradan sonra kutladı. Dans gösterileri, söyleşiler, çekme makarna atölyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin Foça otlarından yaptıkları yemek gösterileri ile Foça’nın havasını değiştirdiler. Sevtap, Ömer ve tüm dostlara tebrikler…

Teos Birliğimiz Seferihisar Pazarı’nda benzersiz sakız tarhanasını dağıtırken bölgede etkinliklerde her an gördüğümüz liderimiz Neptün Soyer en çok yorulanlardan biriydi. Neptün Soyer, Kınık’ta Slow Food’un ilk tohumlarını da bu hafta içinde attı..

Ve İzmir… Ne güzel günler geçirdik… Travel Turkey Fuarında ilk kez Slow Food ve Terra Madre Anatolia standları açıldı. Gönüllülerimiz gelen ziyaretçilere bilgi verdi. Fuar kapsamında İzmir’e gelen Slow Food Türkiye ve Balkanlar Koordinatörü Michele Rumiz onuruna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’deki tüm slow food liderlerini de davet ettiği bir akşam yemeği verdi. Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin büyüleyici ortamındaki akşam yemeği unutulmazdı.

Başta bizim İzmir Bardacık üyeleri olmak üzere çok sayıda gönüllümüz Orman İzmir kapsamında Şeytanderesi dikim alanında fidanlar diktik.

Belediye Başkanı Ali Engin, Narlıdere’nin bir gastronomi kasabası olması için büyük çaba harcıyor. Narlıdere Tahtacı Türkmen Alevileri’nin usulünce pişirdikleri kutsal yemeğimiz keşkek Toprak Ana Günü kapsamında halka dağıtıldı. Şu güzel rastlantıya bakın ki Terra Madre günlerinde Narlıdere Kadın Kooperatifi de açıldı.

12 yıldır İzmir Bardacık Birliği tarafından aralıksız verilmekte olan Terra Madre Ödülü’ne bu yıl Coşkun Güner layık görüldü. 77 yıldır iyi, temiz ve adil üretim yapan Coşkun Güner oldu. Misket üzümüyle 8 yaşında Bornova'da tanışan Coşkun Güner:e ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer verdi...  Ne coşkulu geceydi.

Daha iyi, daha temiz, daha adil bir dünya için çalışmaya devam

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 13 Aralık 2019 Cuma 18:50

Nedim ağa Helal olsun sana

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva