Tayfun MARO
Toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç var
5 Ağustos 2021 Perşembe

Göç hareketleri bir Dünya problemidir. İnsanlığın yaşayageldiği iklim krizi, kuraklık, uluslararası kapitalist sistemin dengeden çıkması, Covid-19 salgını,sağlık ve güvenlikpolitikalarının çökmesi gibi Dünya problemlerinin yol açtığı büyük bunalım, göç hareketlerini tetikledi.

Böyle durumlarda çözüm üretmek devlet politikalarını gerektiriyor.

Ve insanlığın içinden geçmekte olduğu olağandışı koşulları “uygarlık krizi” bağlamında tanımlamak, yaşanagelen sorunları daha anlaşılır kılacaktır.

Türkiye’nin haline bakın!

Orman yangınları korkutucu boyutlarda, hasar giderek büyüyor. Yangınları söndürmek için kullanılan su barajları hızla boşaltıyor. İklim krizi güneyde kuraklık yaratırken kuzeyde sellere yol açıyor. Göçler Türkiye’yi etkisi altına almış bulunuyor. Bu arada, sahillerde üst üste tatil yapan kalabalıklar sayesinde salgın büyüyor, vaka sayısı hızla artıyor. Ve kötü ekonomik tablo enikonu kötüleşiyor.

Bu ahval ve şerait içinde, ülke nasıl yönetilir?

İktidar zaten tükenmiş. Birbirini tetikleyerek büyüyen sorunlar devlet krizine doğru ilerliyor. Çaresizlik günbegün büyüyor. İktidar çevreleri, “anormal hareketlilik” kâbusları görmeye başladı.

Ülkenin olağan dışı koşullardan geçtiği bir vakıa. Yurtta veDünya’da hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı artık biliniyor.

“Nerede kalmıştık?” demeyi bekliyorsak, işimiz çok zor. Öyle bir gün olmayacak. Dünya böyle dönmeyecek.

Yeni bir hayatın eşiğindeyiz. “Ne yapmalı?”“Nasıl yapmalı?” Yüzyıl sonra bu sorular yeniden soruluyor.

Geçen yüzyılda iki büyük paylaşım savaşı çıkarmak suretiyle sağlanan konsensüs son buldu.

Gerçek çıplak; toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç var. Hem de hiç zaman yitirmeden.

Yeni “toplumsal mutabakat” için hepimiz elimizi taşın altına koyacağız.

Ve uzlaşmanın herkes için bir şeylerden vazgeçmek olduğunu hiç unutmayacağız.

Sular baraj duvarlarının ardında hızla yükseliyor. Görememek mazeret değil. Olan bitenler suların yükseldiğini işaret ediyor.

Aymazlık sürerse, bir sabah suların içinde uyanmak da var.

Gün bu gündür. Yarın çok geç olabilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T. Maro 7 Ağustos 2021 Cumartesi 13:30

Sayın Lombak, Uzlaşmadan kastım, HDP veya PKK politikalarıyla buluşma noktaları veya orta yol değil. Sokaktaki insanın yeni Dünya düzeninde Türkiye'nin nasıl bir yer tutacağına dair bir uzlaşma zemini oluşturmasının zaruretidir, benim işaret ettiğim. Seksen darbesinden önce bu uzlaşmayı beceremedik, ülke elan bunun bedelini ödüyor. Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 7 Ağustos 2021 Cumartesi 12:27

PKK'nın yayın organı "Yeni Özgür Politika" gazetesinin "Kürtlerle Barışmayan Kaz Dağlarını Kaybeder" başlığını HDP'nin ekoloji ve göçmen dostu parti tüzüğü bağlamında nasıl değerlendiriyorsunuz? Uzlaşalım mı Kerkük'ü Kandil'i ziyaret mi edelim? Nasıl yapalım?

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar ÖNDER 5 Ağustos 2021 Perşembe 18:46

Toplum Uzlaşmış... Bunda Sorun Yok... Toplum Uzlaşmamış Olsaydı 15 Temmuz Gecesi Bu Memleket İşgal Edilmiş Olacaktı... Uzlaşmış Olduğu İçin Sağcısı/Solcusu/İnananı/İnanmayanı/Şort Giyeni/Şalvar Giyeni/Şehirlisi/Köylüsü/Eğitimlisi/Eğitimsizi/Kadını/Erkeği/Yaşlısı/Genci Ölmek Pahasına Çıplak Ellerle O Tankları Durdurdular....Evet Bir Sorun Var Ama Bu Sorun Sizin Algıladığınız Gibi Değil...Sorun Şu 80 Yıl Toplumun Azınlığını Temsil Eden Bir Kesimin (Asker,Tüsiad,AD Medyasından Güç Alarak) Toplumun Çoğunluğuna Kayıtsız Şartsız Dayatmalar İle Ülke'yi Yönetmesidir...Bu Zihniyetin Asıl Sahipleri 1923 Yılından 1950 Yılına Kadar Zahmet Edip Halka Bir Sefer Bile Fikrini Bile Sormamıştır... Yani 27 Sene Seçim Yapmadan Tek Parti Diktatörlüğü İle Bu Ülke'yi Tarihsel Geçmişinden Koparıp Yeniden Dizayn Etmeye Çalışmıştır... Bu Halk 80 Sene Sonra Kendisini Anlayan Bir Lider Bulmuş ve Onun Bir Lafı İle Sokaklara Çıkıp İşgal/Darbe Girişimini Durdurmuştur...Bu Saatten Sonra 15 Temmuz'u İyi Analiz Edemeyen Bütün Siyasetler ve Siyasetçiler Hep Kaybedecektir. Zaten Tayyip Erdoğan Karşısında 20 Yıl'dır Seçim Kaybetmelerinin Nedeni de Bu Toplumu Asla Tanımamalarından Kaynaklanmaktadır...Velhasıl Bu Halk Siz Kabul Etseniz de Etmeseniz de 15 Temmuz'da Ülke'nin Tapusunu Eline Almıştır...Ezcümlesi Devir Değişti... 100 Yıl Sonra Dahi Olsa Anadolu Selanik'ten Hakkını İstemektedir...Ve Söke Söke Almaktadır... Olan Biten Bu... Tabi Anlayana...

Yorumu oyla      4      4  
Lombak 5 Ağustos 2021 Perşembe 12:26

Toplumsal barış için Kuzey Irak acilen kara harekatıyla Türkiye sınırlarına katılmalı. Toplumsal barış için HDP acilen kapatılmalı. Parti tüzüğünde doğadan, ekoloji güzellemelerinden geçilmeyenlerin Ateşin çocuklarına göz yumması samimiyetsizliğin ve uzlaşmazlığın yegane göstergesi zaten! Dünya tarihinde uzun süreli barışlar hep büyük savaşlar sonrası gelmiştir!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva