Nedim ATİLLA
Terra Madre 2018
21 Eylül 2018 Cuma

İtalya’nın sağlıklı beslenme başkenti Torino’dan sevgiler. Dünyanın en yaygın gıda-lezzet buluşması Terra Madre Torino’da başladı. Slow Food tarafından iki yılda bir düzenlenen Terra Madre’de bu yıl da açlıkla mücadele ön plana çıkıyor.

Bu yıl da ana tema #foodforchange… Slow Meat, Slow Fish, Tohumlar, Gıda ve Sağlık, Arılar ve Böcekler Terra Madre Salone del Gusto 2018’in üzerinde durduğu ana temalar…

Slow Food tarafından Piedmont Bölgesi ve Torino Şehri ile işbirliği içinde düzenlenen, yemek kültürüne adanmış en önemli uluslararası etkinlik olan Terra Madre Salone del Gusto, dün başladı ve 24 Eylül 2018’e kadar devam edecek.  Burada 150 ülkeden 7 bin delege var, 1000'den fazla katılımcı, 300 Slow Food Presidia ve 500 Terra Madre gıda topluluğu Torino'da toplanmış durumda…

#foodforchange teması ile beş büyük alanda herkes konuşuyor. Her alanda, ağ delegelerinin deneyimlerini paylaşacakları tematik forumlara açılmış durumda. Olağanüstü bir çok seslilik ile karşı karşıyayız.

Ayrıca gerçek Tat Atölyeleri;  gerçek Aşçılık Okulları; ve uzmanların önemli konuları ziyaretçilere tanıttığı bir yol düzenlemesi var.

DAHA AZ ET YEMELİYİZ…

Slow Meat “Yavaş Et” … Slow Meat, et üretimi ve tüketiminin yanı sıra hayvan refahı konusunda farkındalık yaratmaya adanmış Slow Food International kampanyası. Bölgenin amacı ve faaliyetleri, ziyaretçilere et üretiminin sağlığımıza, çevreye ve hayvan refahına olan etkisini göstermek. Slow Meat bölgesinde, yoğun çiftçilik ile küçük ölçekli, sürdürülebilir tarım arasındaki farklar vurgulanıyor. Örrneğin, hayvancılık üretiminin küresel olarak sera gazı emisyonlarının Yüzde 14,5'inden sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?

Amerikalı Mandy Carter’i dinledim dün. Slow Food, bu ayın sonunda Compassion in World Farming (Dünya Tarımında Şefkat)  tarafından başlatılacak bir Avrupa Vatandaşın Girişimi'ne (European Citizen’s Initiative -ECI) katılıyor ve Avrupa Parlamentosu'na hayvan yetiştiriciliğinde kafes kullanımını yasaklamak için çağrıda bulunacak.

Afrika’nın açlığı dünyanın derdi. Afrika'daki kuraklık nedeniyle kritik koşullar hakkında ilk elden kanıtlar sunarak, iklim değişikliğinin tarım ve çiftçiliği nasıl etkilediğini vurgulayan çok sayıda afiş ve konuşma dikkat çekiyor.

Önemli bir örgütlenme de Climate Friendly Farming - İklimsiz Çiftçiler…  Kampanya, et tüketimini azaltma ihtiyacını kamuoyunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Terra Madre’nin son gününde Slow Meat bölgesinde et kullanılmayacak ve vejeteryan seçeneklerine ve Slow Bean -Yavaş Fasulye kampanyasına yer verilecek.

SLOW FISH #foodforchange

Slow Fish, deniz kaynaklarını, deniz ve kıyı ortamlarını ve dünya çapındaki balıkçı esnafını ve kıyı balıkçılarını korumaya yönelik Slow Food’un uluslararası kampanyası. Kampanya, insanları vahşi yakalanmış balıkları seçmeye, mevsimde olan yetişkin balıklara tercih etmeyi, daha az bilinen balık türlerini yeniden keşfetmeye ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türleri tüketmemeye çağırıyor.

Torino’daki özel bölgede, ziyaretçileri, mikro-plastik kirliliğinden küresel ısınmayla bağlantılı risklere kadar denizleri etkileyen önemli konularda  sürekli bilgi veriyor.

TOHUMLAR #foodforchange

Slow Food, yüzyıllar boyunca verim, lezzet, besin değerleri ve diğer nitelikleri geliştirmek için çiftçiler tarafından geleneksel prensiplere ve bilgeliğe göre seçilen tohumların değerini teşvik etmeye kendini adamıştır.  Slow Food, genetik çeşitlilik, kırsal topluluklar için özgürlük ve GDO'lu olmayan ürünlerin daha çok kullanılması gerektiğini savunuyor. 

Tohum her şeyden önemli… Ama şunu söyleyeyim bizim Anadolu’nun çeşitli yerlerinde düzenlediğimiz ya da tanık olduğumuz tohum takas şenliklerindeki atalık tohum çeşitliliğini burada göremedim…

Torino’dan Terra Madre’den yazacağım daha çok not var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enver Olgunsoy 22 Eylül 2018 Cumartesi 09:02

Sn.Atilla terra madre de bizim de sesimiz cikiyordur umarim..Bizleri o platformda temsil ettiginiz icin tesekkurler..Hayvanlar sera gazinin buyük bir miktarindan sorumlu.Ancak bunlar buyük bas hayvanlar..

Yorumu oyla      11      6  
Esin Kurt 22 Eylül 2018 Cumartesi 00:22

Ne güzel anlatmışsınız. Sizin gözlemlerinizle olayları yaşadık. Teşekkürler

Yorumu oyla      10      6  
Gürkan 21 Eylül 2018 Cuma 12:10

Tuvalet kağıdı 40 liradan başlıyor, Nedim Bey'in derdi de slow bilmem ne ! Bu ülke insanı zaten doğru düzgün et yemiyor, daha doğrusu yiyemiyor. Parası olmayan zaten yiyemiyor, parası olan da acaba şarbonlu mu diye yiyemiyor :)

Yorumu oyla      11      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva