Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarımda havza modeli üzerine...
27 Ekim 2016 Perşembe

Geçtiğimiz günlerde 15 Ekim 2016 günü İzmir-Ödemiş’te Başbakan Binali Yıldırım 'Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ ni açıkladı.

Yapılan açıklamalara göre  model;hangi ürün hangi havzada daha verimli üretiliyorsa orada desteklenmesine temeline dayanıyor. Kısaca  verimlilik  ölçütüne göre destek verilecek. Şimdiye değin ise tarımsal destekler,ürün  temeline göre veriliyordu. Amacı ise ülke genelinde tarımsal üretim planlaması yapmak.

 Başbakan Binali Yıldırım’ın  yapmış olduğu konuşmasını şöyle özetlemek olası:

  •  941 havzada 19 tane ürün  desteklenecek. Yem bitkileri desteği  941 havzanın her tarafında  verilecek. Her yerde hayvancılık  yapıldığı için yem bitkisine ihtiyaç var.
  • Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını asgariye düşürülecek ve böylece çiftçi  emeğinin karşılığını alacak ve fiyat istikrarı sağlanacak.Bu amaçla piyasa düzenini sağlamak için TMO’yu etkin bir şekilde kullanılacak ve  ESK, süt fiyatlarına müdahale edecek.
  •  Desteklemeler yılda ekim  ve hasat zamanı  olmak üzere 2 sefer   verilecek.
  •  Gübrede indirim sayesinde üreticinin yükünü hafiflettik.  Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı kendinden, yarısı bizden olacak.
  •  Hayvancılıktaki yerli üretim desteklenecek. Damızcılıkta dışa bağımlılığa son vermek için 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık üretim merkezleri kurulacak ve   girişimcilere yüzde 50 destek  verilecek.
  • 25 ilde  mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma  koşuluyla cüzi paralarla kiraya verilecek.
  •   Arazi toplulaştırma ve sulama tek bakanlıkta toplanacak.

Tarımda havza temelli modeli,üretimin desteklenmesi üzerine kimi olumlu öneriler getiriyor.Bununla birlikte birkaç konu üzerinde durmak gerekiyor.

  • Bunlardan birincisi şu;damızlık üretim merkezleri için yeni girişimcilerin çiftlik kurmaları yerine  devletin Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış eski adıyla “Devlet Üretme Çiftlikleri”,yeni adıyla “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü”’ne bağlı Tarım İşletmeleri var.Bunlar neden kullanılmıyor?
  • İkincisi meraların tahsisi konusu.Meraların tahsisi,doğrudan  meraları kullanan köylülere denetimli olarak tahsis edilmeli.Çünkü yıllardan beri kullananlar onlar.Böyle yapılmazsa kimi sorunlar çıkabilir.

Diğer yandan çiftçinin örgütlenmesi başta olmak üzere yeni yaklaşımların da ele alınması gerekiyor.Başlıcaları şunlar;

 

  • Tarımsal Desteklemeler Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere verilmeli.

Türkiye’de, küçük ve orta ölçekli işletmeler, tarımsal işletmelerin hala büyük bir çoğunluğunu oluşturuyorlar. Tarımsal nüfusu istihdam ettikleri için de toplumsal yanı olan işletmelerdir. Bu nedenle tarımsal desteklemeler, bunlara yönelmeli. Tarımsal destekler GSMH’nın enaz yüzde 2’si olmalı. Tarımsal Destekleme Kurumu kurulmalı ve  Tarımsal Destekleme Çerçeve Kanunu ivedilikle çıkarılmalı.

  • Tarımsal Desteklemeler Kooperatifleşmeyle Birlikte sağlanmalı.

 Üretici ile tüketici arasında var olan pazarlama kanalı  kooperatifleşmeyle kısaltılmalı.Avrupa Birliği ülkelerinde bunun yolu  kooperatifleşmeden geçmiş durumda.Tarımsal ürünlerin neredeyse  % 100’ünü kooperatifler tüketiciler pazarlıyorlar.Türkiye’de bu oran iyimser bir rakamla % 3-4’ü bulmuyor. Kooperatifleşmeyi desteklemek için; üst örgütlenmesini tamamlamış tarımsal kalkınma kooperatiflerinden kurumlar vergisi, KDV ve ÖTV alınmayarak kooperatifleşme desteklenmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmeleri amaçlanmalı ve bu amaçla Kooperatifler  Bankası kurulmalı.

Üreticiyi korumak amacıyla kooperatifleşme ile birlikte “Sertifikalı Depoculuk ve  Depo Makbuzu Sistemi” geliştirilmeli. Şimdiki durumda pazar fiyatı çok az sayıda gıda şirketi  ile AVM’lerin  denetiminde,daha doğrusu insafındadır.

  • Özelleştirilen Tarımsal Kit’ler yeniden kamulaştırılmalı.
Çiftçi lehine piyasa düzenlenmesi için Tarımsal Kitlerin yeniden kurulması gerekmektedir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 29 Ekim 2016 Cumartesi 12:40

Aracıların kesinlikle bu sistemden çıkması lazım yoksa ne gıda enflasyonu düşer ne de üreticinin kazancı artar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva