Cumhur BULUT
Suriye’deydim, Türkmeneli’nde…
11 Aralık 2019 Çarşamba

Suriye’deydim Türkmenelindeydim… Hani şu insanlığın, “insan hakları savunucuları” tarafından öldürüldüğü; bin yıllık Türkmen Topraklarının sömürgenler tarafından işgal edildiği, sonrasında da aynı sömürgenlerin maşaları tarafından vahşetin yaşatıldığı topraklarda…

Siz bilirsiniz ama ben yine de yazayım…

Suriye’nin kuzeyi, Halep, Şam ve hatta İsrail’in işgali altındaki Golan Tepelerine kadar uzanan büyük coğrafya tartışmasız Türkmen vatanıdır. Irak’ın Mendeli şehrinden Hatay’ın hemen altındaki Bayır-Bucak bölgesine kadar uzanan bölge aslında Türkmen hilalidir.

Ulu Ceddimiz Atatürk’ün, dönemin bütün aydınlarının ve hatta hepimizin üzerine titrediği “Misak-ı Milli” de bunun kati-tartışmasız ispatıdır.

Bununla ilgili sadece Afrin Bölgesine yakın coğrafyadaki köy ve yerleşim yerlerinin isimlerini daha önce yine bu köşede yazmış, bizim için birer tapu kaydı olan bilgileri sizinle paylaşmıştım. Merak eder de bakarsanız “Türk Ordusu Afrin’de Ne Arıyor, İşte Tapusu” adlı yazımız hala hizmetinizde…  http://www.egedesonsoz.com/yazar/baslik/11502

Suriye çalkantılarının başladığı ilk günlerden buyana bölgede yaşayan asli unsur Türkmenler büyük bir varlık mücadelesi veriyor. Bu mücadeleyi de 29 Mart 2013’te Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti devlet ve hükümet yetkilileri, Suriye muhalefeti ve yabancı ülke temsilcilerinin yüksek katılımıyla, “Suriye Türkmen Meclisi” kurarak taçlandırıyorlar. Suriye Türkmenleri o tarihten bu yana da kutsal mücadelelerini bu meclis çatısı altında sürdürüyor.Türkmenlerin Suriye’de hukuki bir statü kazanması, anayasal haklarının tesis edilip korunması ve bölgede barış içinde kardeşçe yaşama ülküsünün gerçekleşmesi için çalışmalar hep bu meclis çatısı altında omuz omuza yürütülüyor.

Suriye Türkmen Meclisi meşruluğu ve hakkaniyeti tartışmasız bir şekilde kurulduğu ilk günden buyana kendi vatanlarında varlık mücadelesi veriyor!

Yani tıpkı bizim yüz yıl önce TBMM çatısı altında verdiğimiz mücadele gibi…

Mukaddes, soylu, meşru ve de haklı bir mücadele bu!

Mukaddes, çünkü bin yıllık vatan mücadelesi!

Soylu, çünkü zulme inat, insanlığı yücelten bir savaş veriyorlar!

Meşru, çünkü tarihin sabit kıldığı dönemlerden buyana birlikte yaşadığı diğer halklara zulmetmeden, onlarla birlikte ve katılımlarıyla veriyorlar bu mücadeleyi…

Haklılar, çünkü hak yolundan ayrılmadan, “vatanlarını terketmeden!” sadece kendi hakları için değil, orada yaşayan bütün mazlum ve de mecruh insanların hakkını savunuyorlar!

“Vatanlarını terketmeden” dedim ya… İşte verdikleri mukaddes savaşın mümmeyyiz vasfı bu!

Biliyorsunuz Suriye’de yaşayan etnik gurupları birçoğu Suriye’yi terk etti, diğer ülkelere sığınmacı veya kaçak olarak göç ediyor. Bu insanlık dramını  zaten yakından biliyorsunuz.

Fakat Türkmenler başka! Terk etmiyorlar vatanlarını! Türk’ün yaradılışı böyle, fıtratı böyle! Allah Türk’ü vatan toprağının çamurundan yaratmış… O yüzden kopmuyor Vatanından Türkmenler… Kanını, canını ve emeğini verdiği bin yıllık vatanından ayrılamıyor. Kanını her an yeniden katıyor toprağa… Başkaları gidiyor, terk ediyor ama Türkmen son nefesine kadar mücadele ediyor…

Türk’ün yaşadığı topraklar böyle her karışı mukaddes, her karışı şehitler türbesi…

Bunu gözlerimle ve kalbimle gördüm! Ve iki cihanda şahidim onların bu onurlu mücadelesine!…

“Vatan sevgisi imandandır”diye buyuruyor ya Peygamber Efendimiz, tam da öyle… Böylesine güçlü bir iman da ancak bize yakışıyor.

Suriye Türkmen Meclisi bir“Gazi Meclis”… Şehitler veren, mücadeleden yılmayan; yaralanan ama mukaddes vatan ve varlık mücadelesinde yara almayan birlik içerisinde savaşan bir meclis…

Gazi Suriye Türkmen Meclisi 24 Kasım’da ilk defa kendi vatan topraklarında 5. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Halep Vilayetinin Çobanbey ilçesi sınırlarında gerçekleştirilen bu kurultayı herkesin görmesini isterdim.

Oradaydım ve tarih aralanıyor sandım! Sanki yüzyıl önceye gitmiştim. Önümde canlanan o zamanki ifadeyle “Heyet-i Temsiliye Meclisi” idi… Burası ya Erzurum ya Sivas ya da Ankara olmalıydı… Asil ve de kutlu bir mücadele için bir araya gelmiş insanlarda gördüğüm vakar ve kemalat tüylerimi ürpertiyor, ağzımdan dualar dökülüyordu. Bu birlik ve azim karşısında, tek bir hedefe kilitlenmiş 500 Türkmen Temsilcinin gösterdiği fedakârlık karşısında kaç kez gizli gizli gözyaşı döktüğümü söylemeliyim!

Türkmenlerin cumhuri, demokratik ve de meşru meclislerinin bu derece yüksek seviyede bir genel kurul yapmaları inanın ancak Atatürk’ün ifadesiyle“Türk’ün Medeni Vasfı” ile açıklanabilir.

Suriye Türkmen Meclisi tıpkı TBMM’nin günümüze yansıması diyorum ya ısrarlıyım! Zira tam bir hedef birliği var STM’de…

Cephede göğüs göğüse mücadele veren Şanlı Türkmen Komutanlar da orada, bölgede köy köy gezen sivil mücadele veren, Türkmen halkının elinden tutan, yetime ve öksüze sahip çıkan dava adamları da orada…

Oğlu şehit, eşi şehit, kardeşi şehit, babası şehit ve kendisi de müstakbel şehit ve gazi adayı olan binlerce insan gördüm ben bu kutsal topraklarda… Tanıdım çoğunu, gözlerinin içine baktım, sırtını sıvazladım, sarıldım!

Yeryüzünün en asil ve de en haklı davasını veren bu insanlar inanın her türlü takdiri ve desteği hak ediyor!

İnsanlık adına, bütün mazlumlar adına, Türklük adına; Arap, Kürt, Süryani, Asuri ve daha birçok masum adına emperyalizme karşı yükselttikleri bayrak şanla ve şerefle dalgalanıyor…

İşte size birkaç portre…

Mücahid Bir Başkan, Hazik Bir Doktor

Dr. Muhammed Vecih Cuma…Mümbiç Türkmenlerinden büyük bir ailenin mensubu Sayın Cuma… Suriye’de çatışmalar başlamadan önce Halep Tabipler Odası Başkanı…Üç defa kazandığı Tabipler Odası Başkanlığı Esad Tarafından veto ediliyor daha önce. Dördüncü defa da kazanınca mecburen kabul etmek zorunda kalıyor Esad! Ne kadar önemli bir doktor, ne kadar kabul görmüş bir şahsiyet ve ne kadar azimli ve de kararlı bir lider olduğunu buradan anlayabiliriz.

Bugüne kadar STM’nin kutlu yürüyüşüne emek veren birçok isim ve başkan var. Dr. Muhammed Vecih Cuma ile birlikte Suriye Türkmen Meclisi’nin kurumsallığı ve etki alanı çok artmış durumda. Birlikte verilen emekler büyük başarılar getirmiş. Son Kurultayda “oy birliği” ile 2. Dönemine başladı Sayın Muhammed Vecih Cuma… Meclis içindeki doğal ve kabul edilmiş liderliği, Türkiye ile olan sağlam ilişkileri ve en önemlisi Türkmen Davasına bağlılığı tarihi bir karakter olduğunun ispatıdır. Kurduğu birlik ile Suriye Türkmenleri hedeflerine ulaşacaklar inşallah.

Atatürk’ün Askerleri

İşte her türlü makam, mevki ve rütbeyi Türkmen davası için terk edip kendini ateşin önüne atan Türkmen Komutanları… Basınımızda yer aldı, stratejik kurmay hesaplarını yaptıkları odalarında Atatürk Resmi asılı bu kahramanarın…

Fehim İsa, Firas Paşa,Seyf Ebubekir, Ömer Abdullah ve diğerleri…

Bu isimler ise Suriye Türkmenlerin asil mücadelesine adlarını Kahraman ve Muzaffer olarak yazdıran yiğit Komutanlar…Sadece Türkmenlerin mi elbette hayır! Bütün Türk Dünyasının, esaretten kurtulmak isteyen bütün milletlerin ufkunda parlayan bu mücahitler göğüslerindeki iman ateşiyle cepheden cepheye mücadele ederkende Türkmenlerin en büyük dayanakları…

Geçtiğimiz gün Hamza Özel Kuvvetler Komutanı SeyfEbubekir Polat yine kendisi gibi yiğit bir asker olan kardeşi Muhammed Polat’ı vatana feda etti. Şehit oldu Muhammed Polat!

Fehim İsa’nın kardeşi halen rejim güçleri tarafından esaret altında.

Firas Paşa Türkmendağı’dan bu günlere tetik düşürüyor…

Ömer Abdullah Bayır Bucak’tan dalgalandırıyor şanlı sancağı…

Duracaklar mı? Acı durduracak mı onları? Elbette hayır!  Mukaddes mücadelelerine devam edecekler ve ediyor büyük Türkmen Komutanlar ve Kahraman Orduları!

Ve Bir Adam…

Ve bir Adam… Suriye Türkmen Meclisi Genel Koordinatörü Dr. Cemil Doğaç İpek… Akademisyen Diplomat… Kendisi de bir Türkmen olan Cemil Hoca, varlığını Türk ve Türkmen varlığına adamış biri…Dr. Cemil Türklüğü şahsında cem etmiş bir dava adamı. Destanlaşan Suriye Türkmen Davasının en önemli isimlerinden biri de O.Genç ve de dinamik kadrosuyla Suriye Türkmenlerinin haklı Varlık ve Vatan Davasının hem dünyaya duyurulmasıhem de her alanda işlerlik kazanması için büyük mücadele veriyorlar. Bu genç kadro, gece uymuyor, gündüz oturmuyorlar; beş dilde yayınlar yapıyor, “haklı davayı” dünyaya duyuruyorlar.Ve sonra sayısız Yiğit, hesapsız binlerce Kahraman ve Serdengeçti… Hangisini sayayım size?

Hepsinin mücadelesinden ayrı ayrı bahsedeceğim… Mecliste, Cephede, sahada olanlardan; görevlerini her türlü zorluğa karşı eksiksiz yapanlardan, canını bu kutlu davaya feda edenlerden elbette bahsedeceğim. Destanlaşan mücadelelerini anlatacağım…

Bana da Hayatımın en büyük onurunu yaşattı Suriye Türkmenleri ve Suriye Türkmen Meclisi… Suriye Türkmenleri için kaleme aldığım şiirimi marş olarak kabul oldu. Okundu. “Bin yıllık vatanın bekçileriyiz”… Bir fani için her halde en yüksek makamlardan birine ulaştım diyebilirim. Bu konuda daha fazla şeyler yazacağımı sanmıyorum. Zira ellerim ve kalbim titriyor…

Suriye Türkmenlerinin asil ve mukaddes vatan-varlık mücadelesinde daha bahsedeceğim çok şey var. Şimdilik ara veriyorum.

Ama asaletleri ve kutlu mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyor, onlara her daim dualarımı yolluyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat karaer 12 Aralık 2019 Perşembe 16:22

Turk boyun egmez..turkmen vatanini terk etmez..allahin izniyle zafer...cok yakindir...

Yorumu oyla      4      5  
Murat Özken 12 Aralık 2019 Perşembe 14:23

Kardeşim, dostum demekten onur duyduğum asil kişilik... Yine harika yazmışsın, yüreğine sağlık. Türkmen kardeşlerimizin kutlu davasına yaptığın katkıyla da gurur duyduk. Canı gönülden tebrik ediyorum. Yüreğine kuvvet...

Yorumu oyla      4      5  
Seval Turhan 12 Aralık 2019 Perşembe 00:58

Aynı merhameti ve sahiplenmeyi Çin''in zulmü altında inleyen Uygur Türk''ü kardeşlerimiz içinde bekliyoruz..

Yorumu oyla      4      5  
Sevginur Küçükkurt 11 Aralık 2019 Çarşamba 20:27

Koca yürekli can Reisimm kalemin yüreğin ve Sen hep varol. Allah''ım Türkmenlerimizin de yar ve yardımcılari olsun inşallah... Ne Mutlu Türk''üm Diyene!

Yorumu oyla      4      5  
Bayram Deniz 11 Aralık 2019 Çarşamba 15:14

Cumhur Başkanım, Allah razı olsun sizden, Rabbim aklınıza yüreğinize bileğinize güç kuvvet versin,size ne kadar teşekkür etsek azdır,çok teşekkürler başkanım

Yorumu oyla      4      6  
Yavuz D. 11 Aralık 2019 Çarşamba 14:00

BİZLERE DE ORADA OLMA DUYGUSUNU YAŞATAN YAZARI AYRICA KUTLUYORUM.

Yorumu oyla      4      6  
Hüseyin çalışkan 11 Aralık 2019 Çarşamba 12:54

Kalemine sağlık yüreğine saglık kardeşim Bizim suriyede neişimiz var diyenlere engüzel cevaptır buyazı

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva