Nedim ATİLLA
Süper bulaştırıcılar
31 Mart 2020 Salı

Her akşam merakla Türkiye’deki Covit-19 rakamlarının açıklanmasını bekliyoruz. Açıklamaları herkes kendi meşrebince yorumluyor. Ama bir grup “İnfodemi” hastaları var, hemen sınırlı istatistik bilgileri ile rapor falan da yayınlıyorlar ve felaket tabloları çiziyorlar. Bunların bir kısmını gece de TV ekranında görüyor ve hemen zaplıyoruz.

Lisans eğitimim sırasında Prof. Nazif Akçalı hocamızı her akşam anımsıyorum: Yalan üç bölümdür derdi; yalan, kuyruklu yalan ve istatistik

İstatistiklerin doğru okunması için bilimsel makale ararken aradığım yazı dün BBC Türkçe’den geldi. Yazıda; “İtalya, koronavirüs salgınında en fazla ölümün yaşandığı ülke olmasının da etkisiyle diğer birçok ülkede kıyaslama ölçütü olarak görülüyor. Ancak İtalyan istatistik uzmanları, dünya genelindeki mevcut verilerin doğrudan kıyaslamalara elverişli olmadığı görüşünde” diyordu.

BBC Muhabiri Övgü Pınar’ı kutluyor ve yazısından bir bölüm aktarıyorum:

İtalyan Uluslararası Siyaset Çalışmaları Enstitüsü'nden (Ispi) araştırmacı Matteo Villa, “Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede 'İtalya gibi olur muyuz?' sorusu soruluyor. Şu aşamada, farklı ülkelerden gelen verileri kıyaslamak anlamlı mı, yoksa elmalarla armutlar birbirine mi karışıyor?” sorumuza şöyle yanıt verdi:

“(Salgının) ilerleyiş eğrisi tüm ülkelerde aynı şekilde gitmiyor. Bazılarında daha hızlı, bazılarında daha yavaş ilerlediğini görüyoruz. Uluslararası kıyaslamalara baktığımızda evet, elmalarla armutları karıştırıyoruz." Matteo Villa, ölüm oranlarının ülkelere göre değişmesinde her ülkenin farklı test stratejisi uygulamasının etkili olduğunu vurguladı.

Villa, vaka ve ölüm sayılarının yapılan test sayısına ve semptomsuz ya da az semptomlu kişilerin de tespit edilebilmesine bağlı olarak değiştiğine dikkat çekti ve “Bu nedenle bu yüzdeleri kıyaslama aracı olarak kullanamayız” dedi.

İtalya genelindeki ölümlerin yüzde 58'i kuzeydeki Lombardiya bölgesinden. Lombardiya'da ölüm oranı yüzde 16 ile İtalya genelinin üzerinde görünüyor.

YARASA ÇORBASI VİDEOLARI
Sanmayın ki Infodemi ruh hastaları sadece bizde var. Dünyanın her yerinde mebzul miktarda bulunuyorlar. Dün yine geldi; Vuhan'da Çinlilerin yarasa yediğini gösterdiği öne sürülen videolar hızla yayılmaya devam ediyor.

Bunlardan birinde Çinli bir kadının kameraya gülümseyerek yarasa yediği ve tadını tavuk etine benzettiği görülüyor. Bu video sosyal medyada küfür kıyamet. En baştan beri irüsün Çinlilerin yeme alışkanlıkları nedeniyle yayıldığını savunanlara da gün doğdu. En meşhur gıda bilimcileri; istedikleri kadar “gıdadan virüs bulaşmaz” desinler. Infodemiler dinler mi?

BBC’den öğreniyoruz ki, gerçekte videonun kaydedildiği yer Vuhan değil. hatta Çin bile değildi. Video, popüler blog yazarı ve seyahat programcısı Vang Mengyun tarafından Batı Pasifik'teki Palau adasında 2016'da çekilmişti.

Salgının ortaya çıkmasının ardından video tekrar sosyal medyada paylaşılmaya başladı, fakat bu sefer yanlış bir şekilde salgına atfedildi. Bunun üzerine videoyu çeken Vang Bey, “Sadece oradaki halkın günlük yaşamını göstermek istemiştim” dedi, yarasaların virüs taşıyabileceğini bilmediğini söyledi ve videoyu sildi.

Koronavirüs salgınının Vuhan'daki balık pazarında yasadışı bir şekilde ticareti yapılan yaban hayvanlarından kaynaklandığı düşünülüyor elbette… Ama ben hâlâ olayın sağlık kapitalizmi olduğu kanısındayım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva