Harun ÖZDEMİR
Sporun geleceği
20 Şubat 2018 Salı

Son yıllarda yapılan uluslararası ölçütlerdeki stat sayımız 20’yi geçti. Yapımı devam edenler ve yatırım planlarına alınanlar da bittiğinde sayısı 50’yi geçecek. 

Ne var ki bu spor ve tesis politikasıyla sayı 100’ü geçmiş olsa da şampiyon sporcu yetiştiremeyiz. Çünkü statlar sadece futbol için yapılıyor.

Ülke içindeki yarışmalarda dopingin izine rastlanmazken, nedense uluslararası yarışmalarda, özellikle atletizm, halter ve güreşte aldığımız doping cezaları ülkemizi dünyaya rezil etti.

Ama kimsenin umurunda değil.

Spor yapabilecek yaklaşık 30 milyon gencimiz var. Azmış gibi yabancı sporcuları da Türk vatandaşı yapıp onları yarışmalara gönderiyoruz.

Ancak başarı yine yok!  

Anlayacağınız, spor politikamızı ve tesislerin niteliğini değiştirmemiz kaçınılmaz oldu.   

Sadece futbol için yapılan statlardan amatör branşların yararlanması mümkün değil.

Gelelim futbol sevdamıza..

Süper ve 1. Ligde oynayan Türk futbolcu sayısı her geçen gün azalıyor. Öyle ki, yurt dışında yetişip liglerimizde oynayan Avrupalı Türk oyuncular olmasa İstiklal Marşı okuyacak oyuncu bulamayacağız.

***

Liglerimizde elle tutulur oyuncu çok az. Yurt dışına gidenlerin sayısı ise bir kaç tane.

Oysa Brezilya yurt dışına 15.000’e yakın futbolcu gönderiyor. Brezilya’da futbol ülke ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı.

Sıra bize gelince liglerimiz yabancı oyuncuların istilası altında.

Neden? Çünkü;

-Taraftar kaliteli oyuncu istiyor...

-Yöneticiler, Avrupa liglerinde rekabet edecek bir takım kurmak istiyor.

-Yayıncı kuruluş ise abone sayısını artırmak istiyor.

Üç istek bir araya geldiğinde de karşımıza 30 milyona yakın israf edilen gençlik ve yabancı oyuncu “istilası” çıkıyor!

Geldiğimiz nokta şudur:

Nüfusun yaklaşık 30 milyonu genç ve spor yapabilecek yaşta olduğu halde…

Acaba neden bu ülkede başarılı sporcu yetişmiyor?

Neden jübile yaşına gelmiş oyunculara milyonlarca EURO/DOLAR ödenmek zorunda kalınıyor?

Ayrıca neden maç başına 25 – 30 bin EURO ödeniyor?  

Oysa;

Spor kulüplerinin 10-20 yaşlarındaki gençlerine asgari ücret ödenebilir.

YÖK; çok sayıda altyapı, sağlıkçı, çalıştırıcı, geliştirici, eğitmen… yetiştiren okullar açabilir.

İyi hoca veya eğitmen eksiği varsa yurt dışından getirilebilir. Yabancı hocaların görevi yüzlerce genç hoca yetiştirmek olacaktır. Yetişmiş genç hocalar da ülkenin her yöresine dağılarak her branşta başarılı oyuncular yetiştirmeye çalışacaklardır.

İl, bölge ve milli takım seçmelerine alınan her sporcuya ve onu yetiştiren kulüp ve hocasına da ekstra prim ödenebilir.

İlçeler imar planlarında ve yatırımlarında genç nüfus sayısına göre en az üç spor kompleksi yapmak ve başka amaçlarla kullanılamayacak şekilde yerlerini ayırmak zorundadır.  

Belediyeler bütçelerinin belli oranlarını tesis ve işletme giderlerine ayırmalılar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı da, memur maaşı ödeyeceğine, başarılı sporcu yetiştiren kulüp ve belediyelere kendi bütçesinden pay vermelidir.

Bu sistemin çalışması için de il, bölge ve ülke çapında çok sayıda müsabaka, turnuva ve Türk ve İslam Dünyası yarışmaları düzenlenmesi gerekir.

Bu tür yarışmalarda seçilenler Avrupa, Dünya ve Olimpiyat oyunlarına gönderilmelidir. Madalya ile dönen oyuncuları yetiştiren kulüp, hoca, belediye, takıma hizmet veren her uzmana belli oranda başarı payı verilmelidir.

Sonuç olarak;

-Çok sayıda futbol sahası yapıldığından Süper Lig ve 1. Lig, 25 takımdan oluşmalı. Bu kadar stadın verimli kullanılması maç sayısı ile ilgilidir. 

-“Kent içinde” ve yoğun nüfus barındıran yerlerdeki statlar, çok amaçlı sporların antrenman alanı olmalı. Çevredeki nüfus buralara gerektiğinde yürüyerek gelebilmeli. Seyir statları olmayacağından fazla geniş alan kaplamayacaktır. İki bin kişilik, o da sırasını bekleyen takımlar ve antrenmanları izleyen aileler için olmalı. Spor tesisleri çoğunlukla yürüyüş mesafesinde olacağından trafiğe ek bir yük de getirmeyecektir.

-Özellikle “seyir” amaçlı futbol maçları için yapılacak statlar, ulaşım alt yapısı hazırlanmış kentin dışında inşa edilmeli. Bu statlarda sadece futbol oynanmalı. Seyirciler oyun alanına olabildiğince yakın olmalı ki seyir zevki de o oranda artmış olsun.

-Dünya çapında en çok ilgi gören atletizm, basketbol, voleybol, tenis, güreş, Uzakdoğu sporları, boks… gibi branşlar, semt statlarında yapılmalı.

-Sporda kadın-erkek ayrımı yapılmamalı…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Özdemir 21 Şubat 2018 Çarşamba 10:50

Yorumcu Fatih Sayın haklı; kendisine aynen katılıyorum ve hatta ekleyecek hiçbir şey bulamıyorum

Yorumu oyla      12      5  
Mister No 20 Şubat 2018 Salı 19:36

Care Altinordu sisteminde. Kimse kendini kandirmasin. Eger Altinordu gibi hem alt yapiya hemde ilkeli, dürüst futbolculara yönelmezsek, diger Ülkelere mal mal bakariz.

Yorumu oyla      12      5  
Fatih Sayın 20 Şubat 2018 Salı 18:05

Biraz da gençlerimiz bu konuda azimli ve sabırlı olmalı. Mesela çok eski tanıdığım arkadaşlarımdan Fikret Aslan bey iyi futbolcu olabilirdi keza ofis arkadaşım Mustafa Özdemir de çok yetenekli idi. Ama bu iki Elazığlı arkadaş yeteneklerini azim ile birleştirip sabırlı olamadıklarından Türk futbolu iki yetenekten mahrum kaldı. Biraz da iğneyi kendimize batırmamız lazım. Ha şunu söylemeden edemeyeceğim Mustafa Fikret’ten daha iyiydi. Yorum yapan Rafet Karabağ’a hocam da çok iyi bilir.

Yorumu oyla      13      5  
Abdullah Çağri ELGÜN 20 Şubat 2018 Salı 15:47

Sevgili Harun Bey, Yine bugün güzel bir konuya temas etmişsiniz. Güreşin yaninda ABA GÜREŞİ dediğimiz JU DO da atasporlarımız arasında yer aliyor. Türkler''in ilgiyle ve severek yaptığı sporlar arasinda KARATE, TAEK WON DO ve diğer uzakdoğu sporları da bulunuyor. Bale, yüzme, cirit atma, boks da ilgi çekici başka sporlarımızdandır; fakat kapalı alanların buna bunlara uygun hale getirilmesi gerekir.. Selamlar

Yorumu oyla      12      5  
Rafet karaboğa 20 Şubat 2018 Salı 11:16

Çok doğru hocam tespitiniz yerinde yalnız futbol için sadece yeni stadlar değil son derece modern kapalı spor salonları yüzme havuzları vs ama buyurduğunuz gibi yine başarı yok bu iş sistem işi

Yorumu oyla      12      5  
Fikret Aslan 20 Şubat 2018 Salı 09:41

Türkiye Futbol Federasyonu başkanının Yıldırım Demirören olduğu bir ülkede futbolu sevmek mümkünmü? Böyle bir adamın yöneticilik yaptığı bir ülkede yaşamaya utanan en az 80 milyon insan varken bu adam hala görevine devam ediyorsa spor ahlakından falan bahsetmeye ve sporcu yetiştirmekten bahsetmeye gerek yok bence.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva