Suavi YARDIMOĞLU
Sportif izdüşümler (3)
19 Haziran 2017 Pazartesi

Bu hafta sonu Formula 1 heyecanı kardeş ülke Azerbaycan'da yaşanacak. Azerbaycan Grand Prix'i, Monaco'dan sonra şehir içinde yapılan ikinci yarış... Ancak Monaco'nunki gibi dar sokaklar tüneller arasında, pilotların; "Acaba ne zaman bariyerlere ya da öndeki araca girerim?" diye ecel terleri dökmesine, kelle koltukta gitmesine gerek yok. 

Azerbaycan pistinde hem tarihi, hem beceriyi, hem de 300 km.'nin üzerine çıkılabilen üç düzlüğü ile yarış heyecanını yaşayabilmek, hem pilotlar, hem de fanlar için olası. Yarışseverler bu heyecanı yaşarken ülkede yine prestijini ikiye, üçe katlayack. Turizm potansiyelini zirveye yükseltecek ve kendini dış dünyaya tanıtma fırsatını bulacak. 

Azerbaycan'dan önceki yarış ise Kanada'da gerçekleşmişti. Yarışın yapıldığı Gilles Villeneuve Pisti, Montreal'de Expo Fuarı için 1977'de suni olarak yapılmış, Notre Dame Adası üzerinde yer alan, yapay bir doğa harikası. 4,420 km uzunluğunda 70 turluk bir mücadalenini yaşandığı Gilles Villeneuve Pisti (97 Dünya Şampiyonu Jack Villeneuve'ün babası - 1982'de Belçika'da sıralama turlarında öldü) 1976'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapmış bir yer.

Bizim yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız ve "Bedava biletliler de dahil kimse gelmiyor. 500 seyirci için değmez" diyerek, Azerbaycan'a teslim ettiğimiz dünyanın en prestijli organizasyonu için biraz "ah vah" edelim istedim. Üçüncü izdüşümde...

Efendim, anımsayanlar vardır mutlaka... İstanbul Park, "İstanbul" a yapılırken, İzmir spor kamuoyundan ve kanaat önderlerinden bir kesim bunun İzmir'e yapılması için bir hayli çaba harcamış ve yaygara koparmıştı. (Biz de bir gazeteci olarak bu savaşımın içinde yer almıştık) Ama o zaman İzmir'e "oturun oturduğunuz yerde sizin gücünüz yetmez. Biz bunu İstanbul'da hallederiz" denmiş ve devlet ve ticaret-sanayi desteği ile proje "Bizans"a mal edilmişti.

Ama malum zihniyet, (500 milyon dolara mal olan Olimpiyat Stadı gibi) sadece yarış günleri değil, her dönem yaşayan, kente yeni bir marka değeri ekleyecek ve özgünlük taşıyacak bir proje yerine kuru otlar arasında, yarışların dışında bir beton yığınından öteye gidemeyecek bir tesis inşa etmişti. "Her şeyin bedeli var" diyerek giriş astronomik ücretlere endekslenince organizasyon ilgi görmemiş. Üstüne üstlük diplomatik alanda gösteremediğimiz efeliği, yarış pistinde taslayıp KKTC Cumhurbaşkanı'na ödül verdirince F1 yönetimi ile ipleri koparıvermiştik. 

2005 yılında yarış takvimine alınan ve saat yönünün tersine akışı ve 14 virajdan oluşan ve pilotlara ayrı bir heyecan verdiği söylenen 5 bin 338 metrelik, 150 bin seyirci kapasiteli pistte ilk zaferi  McLaren Mercedes'in Finlandiyalı pilotu Kimi Raikkonen tatmıştı. Ardından 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Brezilyalı pilot Felipe Massa, Ferrari ile 3 şampiyonluk kazanırken, 2009'da İngiliz Jenson Button, 2010'da ise McLaren Mercedes'le İngiliz sürücü Lewis Hamilton'ın damalı bayrağı önce görmüş, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin son şampiyonu ise 2011 yılında Red Bull takımıyla şimdi kırmızılar adına yarışan Alman pilot Sebastian Vettel olmuştu. Pist efsane Schumacher'e ise hiç yaramamıştı. 

Türkiye Grand Prix'in takvimden çıkarılmasının gerekçesi olarak, eski patron Bernie Ecclestone'un 13.5 milyon dolar olan yarış bedelini 2012 yılından itibaren 26 milyon dolara yükseltmesi gösterilmişti. 

Şimdi "tamamen duygusal" nedenlerden ötürü bu dev organizasyona veda ettiğimizi söyleyebilir miyiz? Yoksa 200 milyon dolar yatırımla Türkiye'ye kazandırılan ve "İzmir'e de yar edilmeyen" F1'i Wesley Sneijder'in G.Saray'a 4 yıllık maliyeti kadar bir paraya kıyamadığımız için kaptırdığımızı mı sorgulamalıyız? 

F1 otoriteleri Formula'da Ar-Ge için harcanan paranın dünyada uzay teknolojileri için harcanan parayı geçtiğini vurguluyor. Bu adamlar bu kadar parcayı harcadıkları için salak mı? Yoksa biz mi çok akıllıyız? 

Bir yıl öncesi 400 milyon euro kar eden Ferrari 2017 cirosuunda 3.3 milyar euroyu hedefliyor. Bu paranın beşte biri F1'de AR-GE'ye feda ediliyor. Şirketin 60'tan fazla üniversite ile işbirliği ve kendi AR-GE kuruluşu dışında 800 şirketle AR-GE ortaklığı var. 

Yarış pistleri ise işini bilenler için masraf kapısı yerine altın yumurtlayan tavuk... Değil 26 milyon doları çıkarmak, 200 milyon dolar gelir sağlamak bile mümkün.

Örneğin ünlü Silverstone, yarış pisti kimliğinden sıyrılıp bir teknopark ve inovasyon merkezine dönüşmüş... Kalkınma Ajansı, Yarışcılar Kulubü ve İnovasyon Merkezi ortaklığı ile kurulmuş. Şirketin yönetimi Türkiye'deki KOBİ'ler ve değişik kuruluşlara da metodoloji ve teknik destek veren bir inovasyon şirketine teslim edilmiş. Üniversiteler, şirketler, takımlar sivil toplum kuruluşları işin içinde. Bir çok etkinlik yapılıyor ve motor sporları sevdiriliyor. Pist bütün yıl açık kalıyor. Hem teknolojiye hizmet ediyor, hem de para kazandırıyor. 

Formula 1 teknolojileri ise, otomotiv başta olmak üzere bilgi teknolojileri, nano teknoloji, aerodinamik, fren, vitesler, yakıt, lastik, hatta hız ve performansın ön planda olması itibarıyle uçaklar ve uzay araçlarına dahi AR-GE hizmeti sağlıyor.

Benim uçuk hayallerimden birinde de, hala Efes'in hemen yamacında oluşturulmuş, ileri de bir slikon vadisi ile desteklenmiş, yarışı izleyen 100 bine yakın yabancının yarışı seyretmeden önce hacı olabileceği, çevre otelleri, çarşıları, silme dolduran ve ülkemize teknoloji pompalayan, sadece yarış haftası değil 12 ay yaşayan bir İzmir Park yatıyor.

Ya da Montreal'deki gibi EXPO için inşa edilmiş İnciraltı Kıyıları'nda oluşturulmuş üzerine Gilles Villeneuve Pisti gbi bir pist yerleştirilmiş, "Notre Dame Adası" misali, yemyeşil bir ada... 

FIA 2018 takvimini açıklarken, Fransa ve Almanya takvime geri döndü. Malezya düştü. Fransa, Avusturya ve İngiltere peş peşe yapılacak. Rusya Eylül'de, Azerbaycan Nisan'da... Çin ve Singapur ise onay için beklemede... Yeni yönetimce savlananın aksine Türkiye yarış takviminde yok. Çin ve Singapur'un yerine girebilir miyiz? Şimdilik esamesi bile okunmuyor.

Bizi sırf ekran başında 700 milyon kişinin izlediği, bu dünyadan mahrum edenleri ve elindekini de kaptıranları ise önce İzmir, ardından da Türkiye  adına Allah'a havale ediyorum. 

Sevgilerimle...    

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür düşünce 10 Kasım 2017 Cuma 14:32

Suavi beyin 2017 Haziran ayından beri yazılarını okuyamıyoruz. Gazetede devam ediyorsa neden yazıları yok- devam etmiyorsa neden hala eski yazısı neşrediliyor ?

Yorumu oyla      36      10  
Bornovalı 21 Haziran 2017 Çarşamba 12:58

Sayın Yardımoğlu- Benim şu sıralar merek ettiğim konu; Futbol milli takımımızın bundan böyle oynayacağı maçlarda bayrağımızı temsil eden kırmızı- beyaz ananevi formamızla mı , yoksa yeni nesil formalar ile mi maçlara çıkacağı... Sizin bir bilginiz var mı ? Yukarıdaki yazınız için de ayrıca teşekkürler.

Yorumu oyla      34      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva