Nedim ATİLLA
Sosyal medyadan Hindistan’a bakmak
11 Mayıs 2021 Salı

Hindistan’dan gelen görüntülere TV’lerde bakabiliyor musunuz? Ben bakamıyorum. Hindistan Mayıs 2021 itibarıyla bu dünyada şu anda gidilmeyecek 2-3 ülkeden biri… Hint yönetimi pandemide en başarısız ülkeler listesi yapılsa Brezilya ile çekişir. Hindistan Başbakanı Narendra Modi salgının gerçekte olmadığını düşünüyor ya da hurafelerle engellenebileceğini ima ediyor. Brezilya’daki salatalık malumunuz zaten… Hindistan’da salgını hafife alan Modi ve yandaşları, zaten dünyaya habire gidip geldiklerine inanan Hintlileri virüsü korkutmak için mum yakmaya ve tencere vurmaya çağırmıştı aylar boyunca… Bu çok tanrılı inanışları ciddiye alıp Türkiye’de deHint guruluğu yapanlara, “içimizde!” diye mürit bağırtanlara armağan ediyorum tencereden çıkan sesleri…KDV nerede? İçinde mi? Bir daha yazayım: Şarlatanlar bilimin olmadığı yerlerde ortaya çıkar aydınlanmacı rol üstlenirler.

Bu kendi çapında guru Modi de 2020’nin 25 Mart günü “Hastalığı 18 günde destan yazarak yeneceğiz” demişti ama şimdi Hindistan’dan gelen felaket görüntülerine bakamıyoruz bile…

Her gün 400 yüz bin vaka ve her gün ölen 3500 insan.Hindistan'da salgının düzgün yönetilmemesi nedeniyle Covid vakaları arttı ve birçok Hintli, hastanelerde boş yatak, oksijen ve ilaç bulamıyor durumunda.

Bildiğim ülkenin zenginleri bir yerlere kaçmaya çalışıyor. Avustralya kapılarını kapatmış, Hindistan’dan geleni doğrudan hapse tıkıyor. Kendini akıllı sanan yönetici yüzünden ülkede trajedinin büyüğü yaşanıyor.

Brezilya da çok fena durumda. Ayrı bir yazı…

Ama ben bugün haftalardır yazdığım sosyal medya devlerinin bu türden zamanlarda asla halkı düşünmeyip kendi çıkarları adına her şeye göz yumabileceklerini göstermesi açısından Hindistan örneği ile yetineceğim..

Bunlar malumun ilamı. Ben bu yazıda sosyal medyaya Hindistan’da uygulanan sansürlerden söz etmek istiyorum sizlere… Hindistan’da ölümler arttıkça da, hükümete yönelik eleştiriler en çok sosyal medya kanallarından duyuruluyor. Hindistan yönetiminin facebook ve instagrama son 1-2 ayda 50’den fazla sansür talimatı verdiği bildiriliyor.

***

Naomi Klein yakın takibimdeki bir meslektaş… Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist. Kolektif küreselleşme konusundaki politik analiziyle tanınan bir gazeteci. Son zamanlarda o da sosyal medyaların nasıl halklara düşmanlık ettiğini yazıyor. 450 milyondan fazla WhatsApp kullanıcısı ve yaklaşık 400 milyon Facebook kullanıcısı ile Hindistan, en büyük pazar konumunda.

Noami Klein Guardian’da yayımlanan son makalesinde şöyle diyor: “Modi yönetimindeki Hindistan, Facebook, Google, Twitter ve Zoom gibi teknoloji şirketleri için sert bir gerçekliğe dönüştü. Bu dev şirketler, Kuzey Amerika ve Avrupa'da, sağlıklı bir toplumun ayrılmaz parçası olan ifade özgürlüğü, tartışma ve katılmama özgürlüğünü koruyor. Ama Hindistan gibi --demokrasinin zayıf olduğu ülkelerde-- hükümetlerin barışçıl aktivistleri avlayıp hapsetmelerine ve nefreti artırmalarına yardım ediyorlar. Çünkü bu devasa ve büyüyen pazarlara erişimin bir bedeli olarak görülüyor.”

Zaten 2015 yılında çekilen bu fotoğrafta facebookun patronu ile Guru Modi’nin dostlukları çok belirgindi…

Sosyal medyanın ne kadar zararlı işler yaptığını yazıyorum, haftalardır ama Hindistan örneğine baktığımızda oradaki insanların tek güvencesi sosyal medya… Çevrimiçi nefretin kadınları ve azınlıkları hedef aldığı ülkede Guru Modi’nin Hindistan'ın korkunç şiddetin kenarında olduğuna dair iddiaları okuyoruz ama Silikon Vadisi’nin devleri bariz bir şekilde sessizler. Bunlara sorarsanız nefret söyleminden hoşlanmazlar, özgür seslere bağlı olduklarını dile getirirler. Ama anlaşılan o ki Modi'nin kendini rahatsız eden gönderileri sildirme taleplerini kabul etmişler. Guru Modi’nin yeni bir dijital faşizan eğilimli bir  medya yasası çıkarmaya hazırlandığı da gelen bilgiler arasında…

Klein’in dediklerinden anladığım şu: Facebook ve twitter’ın daha ileriye gittiği ve iktidarın talebiyle, halkın eleştiri mesajlarını yine halkın görüşünden sakladığı anlaşılıyor. Facebook ve twitter'ın, Hindistan hükümetinin salgın başarısızlığını eleştiren yayınları sansürlediği daha önce ortaya çıkmıştı. Şimdi “ResignModi” etiketli yani Hindistan Başbakanı Modi'yi istifaya davet eden tüm mesajları gizlediği görülüyor. İncelemeler göre, bu mesajlar ABD, Kanada, İngiltere ve ülkemizde görülebiliyor ama Hindistan’dan görülemiyor. Çünkü gizlenmiş durumda. 

Özetle sosyal medyaya bazı ülkelerde çok ihtiyaç var ama sosyal medya şirketlerine güvenmek çok zor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva