Nedim ATİLLA
Sosyal belediyecilikte iyi bir örnek…
19 Eylül 2017 Salı

Hafta sonunu Tekirdağ’da geçirdim… Tekirdağ’ın merkez ilçe belediyesi Süleymanpaşa’nın Başkanı Eczacı Ekrem Eşkinat’ın davetiyle ikinci kez gittiğimiz bölgede “sosyal belediyecilik” adına çok iyi işlerin tanığı oldum… Bugün onların bir bölümü yazacağım….

Sosyal belediyecilik, devletin yurttaşlara sunmakla yükümlü olduğu sosyal politika ve faaliyetlere belediyelerin de katılıp yerel düzeyde birtakım sosyal yardım ve hizmetleri yapması demek… Ülkemizde de son yıllarda kamu yönetimi alanında yaşanan hızlı değişim siyasal yapıların ve kurumların kendilerini yeniden tanımlamalarını gerektirdi. Uyum gösteren var bu değişime ve de çokça da gösteremeyen…  Dünyada küreselleşme ve yerelleşme bağlamında yaşanan süreç; yerel dinamikleri ve değerleri ön plana çıkartıyor. Süleymanpaşa gibi yerel değerlerin kıymetini bilen belediyeler de öne çıkıyor.

Hızlı kentleşme, kentleşme ile birlikte ortaya çıkan sorunlar, küreselleşme ile var olan yerelleşme ve göç olgusu her belediyenin derdi. Ve belediyeler belki de sadece bu nedenle hemşerilerinin kendilerini iyi hissetmeleri için sosyal alanda daha aktif olmaya mecburlar. Sosyal belediyecilik, yerel yönetimlerin sosyal fonksiyonlarını arttıran ve sosyal yaşam içinde aktif hale gelmelerini sağlamayı amaçlıyor. Başta CHP olmak üzere yerel yönetim programına, seçim beyannamelerine bu sözü koymayan parti yok. Ama aslolan pratik… Bu anlamda Ekrem Eşkinat ve ekibini kutlamam gerek.

Bizim gittiğimiz gün Tekirdağ’ın antik çağdaki isimlerinden birinden adını alan Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu başlamıştı. Başkan Eşkinat “Bisanthe Taş Heykel Sempozyumunun üçüncüsünü yapıyoruz. Bir şeyin ilkini yapmak bir heyecanla başlıyor ama bunu sürdürebilmek, bir standart haline getirmek ve markalaştırmak çok daha önemli. Bu nedenle son derece mutluyuz. Bu sene temamız müzik. 41 ülkeden yüzlerce başvuru arasından jürimiz tarafından sekiz sanatçı seçildi. Küratörümüz Nermin Sözel’le üç yıldır birlikte bu yolu yürüyoruz. 8 sanatçımız müzik temasını işleyecek. Bir de konuk sanatçımız olacak. Küratörümüzün eseri ile beraber 10 eser bir aylık uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra ortaya çıkmış olacak. Sanatçılarımız ham taşı yontarak bir heykel, bir sanat eseri haline getirecekler” diyordu…

Sosyal belediyeciliğin en önemli örnekleri tarihsel mirasa sahip çıkarak verilebiliyor… Süleymanpaşa Belediyesi, İbrahim Müteferrika Parkı’nın yanında restorasyonu devam eden Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi projesi ve Kumbağ Mahallesi’nde bulunan tarihi şarap evinin restore edilerek sanat galerisine dönüştürülmesi projesi ile Tarihi Kentler Birliği’nin yarışmasına katılmış… Yarışmada iki projesi de büyük beğeni toplayan Süleymanpaşa Belediyesi, iki projesi ile de “Proje” dalında ödüle layık görülmüş…

Ve bizim asıl gidiş nedenimiz… Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Keşan ve Uzunköprü’nün kendine özgü lezzetleri olan her biri birbirinden farklı pek lezzetli köfteler Trakya Lezzet Şenliği'nde bir araya gelmişti. Barbaros bağlarındaki akşam yemeği, Katil Hasan, Barel kahvaltısı unutulmazdı. Yaşananları merak ediyorsanız lütfen instagramdan ‘anedimatilla’ olarak beni izleyiniz.

Trakya Lezzet Şenliği bölgenin yöresel lezzetlerini, yiyecek ve içecek çeşitliliğini ziyaretçilerinin yanı sıra ve Türk ve dünya turizm envanterine sunmayı hedefleyen özel bir etkinlikti. Bölgenin kültürel zenginliklerinin yanı sıra önemli bir gastronomi destinasyonu olarak vurgulanmasının hedeflendiği şenlik; yiyecek-içecek sektörü temsilcileri, şefler, gazeteciler, mutfak profesyonelleri, akademisyenler, ilgili STKlar ve bürokratları bir araya gelmişti. Daha doyurucu bir panel beklerdik ama iyi ki Slow Food Trakya Lideri Ali Çakır ile Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Osman Serim vardı da, biraz köfte hakkında bilgilendik…

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Trakya Lezzet Şenliği'nde gelecek yıllarda Türkiye Yunanistan ve Bulgaristan üreticilerinin bir araya getirilmesi hedefleniyor…

Sevgili dostum Tayfur Kahyaoğlu ile şenlikten sonra Uçmakdere, Hoşköy, Melen, Mürefte ve Şarköy’e uzanan nefis bir “bağ rotası” uyguladık… O rotada yaşadıklarımı başka bir lezzet yazısında anlatacağım…

***

PS: Sevgili Hamdi Türkmen, köşesinde benim salatalık yaklaşımlarımı eleştirmiş. İsmimi vermemiş Hamdi abim ama öyle adrese teslim tanımlamalar yapmış, okuyan bir iki arkadaş aradı “seni yazmış” dediler. Benim için söylediği her şeyi kabul ediyorum. Kabul etmediğim Hamdi Türkmen için zerzevat tanımlaması yaptığım… Ben isimsiz yorum yapanlara salatalık diyordum. Daha sonra onlar kendilerine marul, dereotu, acur dediler. Çok şükür henüz kendine domates, patlıcan diyen yok. Yani benim zerzevatlarım da adrese teslim… Hiç Hamdi Türkmen’e öyle şeyler der miyim…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nedim Atilla 19 Eylül 2017 Salı 23:09

Bana H. Türkmen'in 6 Eylül yazısını gönderdiler. O nedenle PS'yi yazdım. :O rumuzunu kullanan zerzevatın uyarısı üzerine 12 Eylül'deki yazısını okudum. :0 uyarısında haklı. Hamdi Abi'nin yazısının altında bu portaldeki gibi yorum yazma şansı olmadığından özel bir mektup yazacağım. Yayınlamaya değer görürse siz de okursunuz..

Yorumu oyla      12      6  
enver olgunsoy 19 Eylül 2017 Salı 17:07

sn ATİLLA Edirnedeki koop. şarapçığı ve EDİRNEKARİ Yapı işçiliği de incemeye değer..Beldıyenın sosyal çalışmaları da izlemeye değer.

Yorumu oyla      13      5  
:o 19 Eylül 2017 Salı 16:42

Hamdi Türkmen'in yazısını okuyamadınız galiba. İsim vermedi dediğiniz yazıda, tam 6 kez adınızı yazmış. Hani üstünüze alınmazsınız diye filan galiba. Bence okumanızda fayda var. Korkmayın eli hafiftir. kanalben.com 'da yazmış. PS: İsmi yazılan yerde, yazmıyor diyenler hangi zerzevat oluyor?

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva