Engin ÖNEN
Siyaset’te kalite erozyonu!
28 Şubat 2020 Cuma

Bütün kurumlarda ve tabii ki siyasette kendini çok hissettiren, kalite erozyonu, yeni değil aslında… Aziz Nesin’e çok yıllar öce “Zübük” romanını yazdıran bu gerçek, bugün daha ağır bir şekilde kendini hissettiriyor. Zübük'ü arar hale geldik.

Şu sıra eş dost sohbetlerine daha çok konu olmaya başladı ve siyaseti yakından izleyenler çok sık dile getirmeye başladı bu konuyu:

“Neden bu kadar kalite düştü?”

***

Siyasette kalite, sadece diploma ile ölçülebilecek bir şey değil şüphesiz. Kişilik, ahlak ve tabii ki, bilgi de bu konuda değerlendirmeye alınmalıdır.

Siyasi partilerin temsil ettiği ya da ettiğini düşündüğümüz değerler vardır. Ya da ürettikleri söylemler ile biz partileri tanırız ve / veya tercih ederiz. Ama öteyandan partilerde bu söylem dışında bir de siyasi pratik vardır. Bu alan, çoğu seçmenin bilmediği bir alandır. Hani “iki şeyi halkın önünde yapmayacaksın, biri sosis diğeri siyaset…” sözü, bu alanın hiç bir zaman öyle “imrenilecek” durumda olmadığını anlatır.

***

Bu alan çıkarların adeta çeteleştiği, rant ve mevki dağıtımı uğruna her türlü prensip ve ahlaki ilkenin yük olarak görüldüğü bir alandır. Hamaset boldur ama siyasi söylem açısından içi boştur.

Özellikle 90’lı yıllardan itibaren ideoloji ve karakter kaybı hızla ivme kazanmaya başladı. O zaman siyasette maharet; bilgi, görgü, ahlak olmaktan epeyce uzaklaştı. Zaten tam olarak öyle değildi, ama yine de modernizmin bazı çıpaları vardı. Oysa postmodern dönem öyle mi, kalitesizlik prim bile yapıyor. Ayrıca himayecilik, hamaset, cemaatçilik, çetecilik daha işe yarar hale geldi siyasi pratik açısından çok elverişli ortam oluştu.

Buna kutuplaşmayı da ekleyince, her türlü kalitesizlik su kaldırmaya başladı. Bizim kutuptakiler otomatik olarak iyi, diğer kutuptakiler otomatik olarak kötü nasılsa…

***

Felsefeci İonna Kuçuradi hoca, bu nedenle sıkça, postmodernizmin her alanda kalitesizliği meşrulaştırdığını hatırlatıyor.

Bir süredir müthiş bir paradoks yaşıyoruz. Bu kirlenme ve erozyonu gören ve daha önce partilerde daha ağırlıklı olan bazı kesimler, “Bu koşullarda siyaset yapılmaz!” diyerek bu pratikten uzak durmayı tercih ediyorlar.

Ama siyasi vasıf açısından daha nitelikli kesimler siyasi pratikten uzaklaştıkça, bu alanı işgal edenler siyasette kalitenin daha da düşmesini sağlıyor.

Tavuk yumurtadan çıkıyor ama yumurta da tavuktan...

Kalitesiz siyasi pratik karşısında daha nitelikli siyaset yapabilecek kişiler uzaklaşıyor. Nitelikli siyaset yapabilecek kişiler uzaklaştıkça da siyasette kalite düşüşü artıyor. İşimiz giderek zorlaşıyor. Parti olarak, partili olarak, şehirli olarak ve yurttaş olarak...

ABD’de Trump’ı Başkan yapan siyasi ortam, bizi de boş geçmiyor elbet.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Halis mutlu 29 Şubat 2020 Cumartesi 13:52

Belediye şirketinde görev alan yazarlara diyecekleriniz neler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva